Газови инжекциони и газови уредби

1
350
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Газови инжекциони и газови уредби

През 90-те години пропан бутанът или другото му по-точно наименование – втечнен петролен газ, е направил революция във автомобилизма. Горивото с което, почти всеки бензинов ( с последните иновации дори дизелов ) автомобил може да бъде задвижван наполовина на цената на бензина и дизела.

Още във началото е имало стотици хиляди автомобили, които са били конвертирани да работят на автогаз. При нас въпреки все още евтините горива, покрай срива на икономиката ни през 90-те и супер ограничените дажби за гориво, както и по време на купонната система, слагането на газова уредба е било страхотна алтернатива.

В Европа още тогава потребителите наброяват около 10 милиона. В някои държави, като например във Великобритания, правителствата дори дават средства за конвертиране на автомобил към автогаз.

В някои места газовите системи са все още широко и масово използвани. В Токио, например 90 процента от таксиметровите автомобили са с газови системи.

В сравнение с бензиновото гориво, при горенето на пропан-бутан се отделя 10 процента по-малко Въглероден диоксид, 85 процента по-малко карбонов монооксид и възможно най-малко от другите вредни частици.

Със хибридните и електрически задвижваните автомобили, изборът за по-зелено задвижване е по-голям и извън България автогаз системите вече не се употребяват толкова. Това в България все още НЕ е така, поради причината, че при нас електрическите автомобили и поддръжката им са скъпи, малко са на брой и като че ли никой не ги харесва ( или не може да си позволи ). Тъй като тук въпреки че виждаме хубави коли, те най-често са закупени извън България и поне 70 процента от автомобилите, са втора употреба.

Доста от собствениците на автомобили с мощни двигатели прибягват до тази алтернатива, така да се каже да утолят жаждата на звяра. При нас масово този избор е не защото ни харесва, а защото е Икономично, а за Екологията никой не го интересува.

И все пак дори и в Европа електрическите автомобили поскъпнаха и така наречената криза все още не е излязла и се забелязва тенденция на завръщане.

За тези, които обичат Екологията, не само Икономията, ще направим кратко ревю за незнаещите и да потулим слуховете за безопасността на газовите уредби.

Пропан-бутанът е субпродукт от процеса на петролното рафиниране и извличането на природен газ. При компресията си се превръща във течност със много ниска температура и ниска запалимост.

За да поставите газова уредба във автомобила си за по-старите коли може да ви струва от 300 до 900 лв според цилиндрите и мощността на двигателя. Съществуват освен този вид, още три вида системи:

газов инжекцион – работещ подобно на старите газови уредби, но се управлява от компютър със газови инжектори, който комуникира със компютъра на автомобила. Така се контролира целия процес, като се инжектира газта директно във всмукателния колектор; газов инжекцион с течна фаза – компютърно задвижвана система отново, но с впръскване на газ във течна форма, като се изпарява във всмукателния колектор; газов инжекцион с течна фаза и директно впръскване – тук газта се инжектира директно в горивната камера.И четирите вида системи се състоят от основни компоненти, газов резервоар със много клапани за безопасност и дебелина от 1 см., газопроводна магистрала до двигателя, изпарител за газови уредби и газови инжекциони, специален филтър преди него. При системите със течна фаза изпарителя е заменен от филтър със други клапани.След това за 2,3,4 вид е нужен компютър и инжектори със рейка.

Трябва отново да отбележим, че последните два вида не са много евтини, те може да варират от 1300 нагоре в цената. Въпреки всичко за по-модерни и/или мощни автомобили системата се изплаща, образно казано. Каквото и да ползвате разхода за гориво намалява със около 40 процента, знаете че дори бензина и дизела да достигнат 2.00 лв., те пак ще са двойно по-скъпи от газта. При по-старите газови системи разхода се вдига с 1 до 2 литра, но с навлизането на газовите инжекциони, това се променя, като разхода на гориво се уеднаквява със този на бензин. Също се запазва и мощността на двигателя.

Най-добрия вариант да се сдобиете със газово е да си сложите ново. Тъй като новата система ще работи по-добре от старата.

Купуването на автомобил със вече инсталирана газова уредба е най-евтиния вариант, но не за предпочитане, особено ако автомобила е с монтирана агу преди 2000-та. Но при по-нов автомобил или заводски направен, може би само профилактика, почистване и смяна на филтри, ще са достатъчни.

През 90-те а, дори и малко след това поради липсата на контрол за поставянето на тези системи, качеството на монтаж е доста по-лошо и дори бих казал много опасно. Не само за вас, но опасно и за живота на автомобила.

И нека накрая погледнем безопасността. Доста се разпространяват слухове за възможни експлозии и други при течове. Лесно се чупят бутилките и изтърват. Но това, далеч не е така, дори и със старите видове модели.

В сравнение едно не безизвестно шоу е направило еднакъв тест на автомобил със инсценирана повреда, като напълнили единия автомобил ръчно със пропан-бутан. Резултата е лека възпламенимост и рязко излизане на газта поради разширяването и. Да това би наранило някой, но при наличните защити това не би могло да се случи освен в много рядък случай. Газта е слабо запалима в момент на разкомпресиране ( не случайно в системите има газов изпарител ), поради ниската си температура и високата плътност. Тоест той изгаря по-бавно от бензина.

При теста с бензин, обаче нещата са съвсем други. Там при наличието САМО на 2 литра бензин и пробойна във резервоара, експлозията е в троен размер и пътуващите пасажери не биха оцелели от тези 2 литра бензин. Поради силата на горивото и ниската температура нужна за пълно изгаряне, той се възпламенява за секунди и продължава да гори, докато при газта горенето спира бързо. Теста е направен със имитиращи ключове искра, като от запалка или късо съединение.

От всичко това и ако за доказателство сте изгледали клипа, извода е че авто-газовите уредби са по-безопасни от бензина и дизела.

газов инжекцион софия