Бабини зъби (Трабузан ) — Tribulus terrestris

1
145
Добави коментар
stupid
stupid

Зъбец, бабина ручка, бабици, трабузан, тръбозан, върти поп, чюнка, кочи глави, щъркелова човка, щръкова нога, иглица

Семейство Чифтолистникови – Zygophyllaceae

Разпространение. Среща се в Средиземноморието, Индия Китай Русия, Тропическа Африка и на много други места. Расте по сухи песъчливи и каменисти места. Като плевел в лозята и окопните култури, както и край пътищата. Среща се навсякъде в България, предимно в по-топлите части, както и по черноморското крайбрежие.

Описание. Едногодишно тревисто копринесто растение с многобройни тънки, разклонени, пълзящи стъбла, дълги от 10 см до 1 метър, покрити с власинки, зелени до кафявовиолетови. Корена е сравнително тънък, вретеновиден. Листата са чифтоперести, срещуположни, с малки ланцетовидни прилистници, дълги са 3–5 см и са широки 1,5–2 см, несиметрични в основата, отгоре голи, отдолу покрити с белезникави власинки. Цветовете са дребни, по-къси от 1 см, с къса дръжка, с диаметър 3-4 см, разположени в пазвите на листата по еденично. Чашелистчетата са пет, елипсовидни, към върха заострени, покрити с прилегнали власинки, по периферията ципести, слабо изкорубени. Венчелистчета са пет, обагрени в лимоненожълто, до 7 мм дълги (малко по дълги от чашелистчетата), с 10 тичинки разположени в два кръга. Яйчника е приседнал, 5-гнезден. Всяко гнездо е разделено с хоризонтални прегради на 3-5 едносеменни камерки. Една седмица след цъфтежа, е последвано от появата на плодове. Плодът е овален и лесно се разпада след узряване на 4-5 орехчета, покрити с остри шипове, 10 мм дълги и 4-6 мм широки. Тези орехчета поразително приличат на кози глави от където идва и едно от наименованията на билката кочи глави. Цъфти и образува плодове през юли-октомври.

Използваема част. За лечебни цели се използва надземната част на разтението (Herba Tribulus terrestris), отрязана по време на цъфтене (юли-септември). До узряването на семената растението е слабо отровно. Брането се извършва с ръкавици и други предпазни средства. Срока на годност на изсушената билка е три години. Още при брането дрогата се почиства от случайно попаднали примеси. Събраните стръкове се нарязват на късове с дължина 10-15 см и се сушат в проветриви помещения или в сушилни при температура, не по висока от 55-60°C. Съхранява се в сухи и проветриви помещения настрана от други дроги.

Рандеман. От 4-4,5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Химичен състав. Бабини зъби съдържа стероидни фуростанови и спиростанови сапонини, сапогенина диосгенин, гиогенин и хлорогенин, стигмастерол и кампестерол; флавоноидите кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин; алкалоиди от харманов тип; тлъсто масло.

Действие и приложение. Бабини зъби е ценна билка, известна с приложението си в народната медицина не само у нас, но и в много части на света. Използва се за лечение на безплодие и нарушения в либидото при мъжете и жените (импотентност), като полово стимулиращо средство. При оскъдна и нередовна менструация, както и при при хронично възпаление на половите органи. Използва се при хемороиди, пясък и камъни в бъреците, спазми на жлъчните пътища, при увеличение на простатата. При намалена стомашна киселинност. За лечение на сърдечно съдови заболявания, намалява холестерола в кръвта. При заболявания на черния дроб, бронхит, коклюш, мигрени, разширени вени, екземи, противогъбично действие , невралгии. Тъй като билката стимулира производството на лутеинизиращ хормон, което влияе пряко върху производството на тестостерон, екстракт от нея се използва в хранителните добавки използвани от спортистите. Тези добавки са за повишаване на силата, мускулния растеж и теглото.

Начин на употреба. Приготвяне на отвара 1 супена лъжица изсушена и ситно нарязана билка се вари 10 мин. в 500 мл. вода. Прецежда се и след като изстине и се пие охладена и подсладена три пъти дневно.

Пет супени лъжици, изсушена и ситно нарязана билка в 1 литър вода ври един час. Отварата се долива до 1 литър, след което се оставя да кисне 24 часа. Прецежда се през марля или кърпа от сатен или док. Пие се І-ви ден 3 пъти по 3 супени лъжици от отварата след ядене (който има болен стомах – преди ядене), ІІ-ри ден 3 пъти по 4 супени лъжици, ІІІ-ти ден 3 пъти по 5 супени лъжици и с тази доза се изкарва до края. Почива се 10 дни, след което рецептата може да се повтори. 

Приготвяне на студен извлек,в 250 мл студена вода се накисват 2 ч.л. изсушена билка. Прецежда се и се изпива се на глътки за 1 – 2 дни.

Да не се ползва при възпаления на бъбреците, стомашно-чревни възпаления, от бременни жени и кърмачки, както и да не се употребява едновременно с хормонални препарати и контрацептивни препарати. Не се препоръчва при пациенти с ниско кръвно налягане.