Какво ядат красивите хора

1
253
Добави коментар
wenip
wenip

Маските за лице от краставица и балсамът за коса от яйчен желтък са идеи от миналия век. Днес специалистите съветват да се добавят определени продукти в менюто, а не да се използват «подръчни» средства. Пред psychologies.ru френският лекар Вероник Лебар, козметолог и нутриционист към здравното министерство на Франция, представя списък с продукти, които помагат да се съхрани красотата на косите, кожата и ноктите.

Авокадо и риба за младост на кожата Повечето от проблемите на кожата възникват заради въздействието на външни фактори, които нарушават нормалната работа на нейните клетки. Хидролипидната бариера защитава кожата. Тя удържа влагата в клетките на епидермиса, предотвратявайки появата на бръчки. Състоянието на хидролипидната бариера зависи пряко от незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-6. Техният дефицит води до сухота и повишена чувствителност на кожата, а така също до алергии, акне изригвания и инфекциозни заболявания на кожата – микробите и алергените по-леко попадат в кожата през увредената бариера. Какво да добавим в менюто? За съхранение на здравината на кожата е необходимо регулярно да се яде мазна риба (сьомга, пъстърва, сардина, херинга), авокадо, ядки, маслини, растително масло (не по-малко от 3 супени лъжици дневно). Масло и цитруси за коса и нокти Кератинът е основа на кожата, косите и ноктите. Това е «строителен материал» за всички епителни клетки. Когато гледаме кожата, косите или ноктите, виждаме повърхностния рогов слой, т.е. кератиновите люспи. Ако те навреме се обновяват и лежат равно, повърхността на кожата е гладка, косите и ноктите отразяват светлината, а това значи, че изглеждат блестящи. За синтеза на кератина на организма са нужни витамините А, С и Е.

Какво да добавим в менюто? Витамин А (ретинол) се съдържа в рибната мазнина и черния дроб, в маслото, в яйчния жълтък, в пълномасленото мляко и сметаната. За главни източници на витамин С се смятат цитрусите (портокали, лимони, грейпфрути) и екзотичните плодове (папая, гуава, барбадос череша), броколи, червена капия, черен касис. Витамин Е търсете в растителните масла, пшеничните зародиши, ядките и семената.

Пържола и моркови срещу бледо лице Главният враг на здравия цвят на лицето е недостигът на желязо в организма, т.е. анемията. Тя води до обща отпадналост, бледен цвят на лицето, тъмни кръгове под очите. Между другото, танинът и кофеинът, които се съдържат в чая и кафето, пречат на нормалното усвояване на желязото от организма. Така че да се пият тези ободряващи напитки се препоръчва няколко часа след ядене. Друг важен елемент за яркия цвят на лицето е бета каротинът. Той се натрупва в кожата и й придава златист отенък, приличащ на загар. Това явление се нарича каротинодермия. Тя е абсолютно безвредна и се смята за здрава реакция на кожата.

Какво да добавим в менюто? За повишаване на хемоглобина се препоръчва повече червено месо, черен дроб, елда, ябълки, нар, какао. За бета каротин пък може да употребявате повече оранжеви и жълти зеленчуци (моркови, капия, домати, тиква), а така също спанак и броколи.

Млечни продукти за красива усмивка Ролята на калция и флуора за профилактика на стоматологичните проблеми е сложно да бъде преоценена. Това са два главни компонента за крепкостта на зъбния емайл. Техният недостиг веднага проличава – зъбите жълтеят, започват да се рушат и да падат.

Какво да добавим в менюто? Освен в млечните продукти много калций се съдържа в смокините, водораслите, белия боб, зелето, соевото мляко, минералната вода. Флуор усвояваме най-много от обикновената питейна вода. Други негови източници са рибата, ръжта и пшеничните трици, ориза и овесеното брашно.

Морепродукти против микровъзпаления Мазен блясък на лицето, разширени пори, микровъзпаления и черни точки – всички тези проблеми на кожата могат да свидетелстват за небалансирано меню. Възможно е доста да се изкушавате от сладко и от промишлени мазни храни – колбаси, пушени меса и др.

Старайте се да ядете повече свежи зеленчуци и наблягайте на морепродуктите, богати на цинк. Този микроелемент регулира работата на мастните жлези. Цинкът освен това способства за зарастването на рани и регенерацията на тъканите, намалява възпалителните процеси.

Какво да добавим в менюто? Повече от всичко цинк се съдържа в стридите и малко по-малко в скаридите, калмарите, аншоата, а така също в гъбите, триците, говеждия черен дроб, в бобовите растения.