Как е създадена коалицията анти-Мадуро

1
168
Добави коментар
stivi56
stivi56

Коалицията на страните от Латинска Америка, които заедно с Вашингтон веднага признаха депутата Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, е била консолидирана през седмици на тайни диалози, включващи криптирани съобщения и обиколки за тайни разговори на лидера на опозицията в чужбина.

Според Антонио Ледезма, бивш кмет на Каракас, бежанец от венецуелското правосъдие, Гуайдо дискретно е пътувал в средата на декември в САЩ, Колумбия и Бразилия, за да докладва за стратегията на опозицията за организиране на масови демонстрации, съвпадащи с инаугурацията на Николас Мадуро на 10 януари. За да не привлече вниманието на имиграционните власти, депутатът е напуснал Венецуела през Колумбия, потвърди друг анонимен опозиционен лидер.

 

Източниците посочват, че изграждането на консенсус между фрагментираната венецуелска антиправителствена коалиция, не е било лесна задача. Лидерът на опозицията, консултиран от АП, съобщи, че между другото са използвани дълги сесии на криптирани текстови съобщения, а анонимен американски служител добави, че също са били използвани посредници за изпращане на съобщения до опозиционния политически наставник Леополдо Лопес.

Латиноамерикански дипломат от групата в Лима посочи, че макар по време на срещата си в Богота, Гуайдо да е разкрил намерението си да се обяви за временен президент по време на демонстрация на 23 януари, напрежението продължавало до броени часове преди клетвата.

 

Източниците на АП твърдят също, че подкрепата на Администрацията на Тръмп е била ключова за решението на много латиноамерикански страни да се противопоставят директно на боливарското правителство.

 

Решаващ момент били изявленията на американския президент през август 2017 г., когато той не изключи военна опция за Венецуела. През следващите седмици обитателят на Белия дом критикува Мадуро в речта си пред Общото събрание на ООН, като разпита някои лидери от Латинска Америка за евентуално военно нахлуване в южноамериканската страна. Това е убедило лидерите на региона, че Тръмп, за разлика от предишните правителства, е готов да действа, каза Фернандо Куц, старши съветник по националната сигурност на президентите Барак Обама и Тръмп.

„Тръмп лично е разпалил голяма част от това,“ каза Куц, уточнявайки, че „във всеки разговор, който е имал с лидерите от Латинска Америка, откакто е встъпил в длъжност, той споменава Венецуела,“ нещо, което „е променило много мнения“.

На 4 януари, ден преди Гуайдо да поеме председателството на Народното събрание, външните министри на тринадесет страни от Лимската група обявиха, че няма да признаят втория мандат на Мадуро, което принуди Белия дом да действа бързо, за да не изостане, заяви пред агенцията американски служител и член на Конгреса. който бил в близък контакт със Съвета за национална сигурност.

 

Друг ключов играч бе Канада, чийто външен министър, Кристия Фриланд, е разговаряла с Гуайдо вечерта преди клетвата на Мадуро, за да му предложи подкрепата на правителството си, ако се сблъска с лидера на социалистите.