Марсианската мисия на НАСА ИнСайт успешно постави щита върху сеизмометъра

1
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

Щитът в процес на преместване…

… и след като е разположен върху сеизмометъра на „ИнСайт“. Снимките бяха заснети вчера, на 2-ри февруари. Credits : NASA/JPL-Caltech

3 февруари 2019 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Американският спускаем апарат „ИнСайт“, който в края на ноември успешно кацна върху повърхността на Марс, е една стъпка по-близо до началото на основната му научна мисия. Снимки, заснети и получени вчера, показаха, че щитът бе благополучно позициониран върху чувствителния сеизмометър. 

Сеизмометърът ще изучава вътрешната активност на Червената планета и би следвало да е в състояние да засича и най-слабите марсотресения. Именно понеже е толкова чувствителен, дори и лекият полъх на марсианския вятър би довел до нежелани смущения. Това налага да бъде покрит и защитен от локалните метеорологични явления.

Следващият етап пред мисията е разгръщането на пробивната машина. След като тя бъде разположена, ще трябва да издълбае в марсианската почва отвор, дълбок около 5 метра. Тъй като това е процедура, която за пръв път се прилага на друга планета, рискове винаги има. Вярно е, че екипът се е подготвил за всякакви непредвидени обстоятелства, но Марс винаги може да спретне неприятна изненада (и научаването на тези изненади са част от научния процес). Знае се със сигурност, че машината може да дълбае ефективно и да избутва скалните препятствия по пътя. Но ако има някоя голяма скала, примерно с диаметър от около метър, тя ще блокира механизма. Това ще промени научните планове. Ако например бъде достигната дълбочина само от един метър, екипът ще трябва да подобри моделите си. Добре ще е, ако се стигне до дълбочина от три метра – учените ще са доволни, защото ще могат да извлекат достатъчно научна информация. Но оптималният вариант е да бъде достигнат максимумът от пет метра. 

Интересното тепърва предстои. „ИнСайт“ е бавна мисия, екипът процедира много внимателно. Всичко се пресмята и проверява на тестовия модел на спускаемия апарат, намиращ се на Земята, преди командите да бъдат изпратени към Марс. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/