Скъса се предпазна дига на река Чая, в Садово е обявено частично бедствено положение

1
160
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Предпазна дига на река Чая се скъса. На място вече са започнали са аварийни работи по възстановяване на нормалната проходимост на реката и укрепване на компрометираната дига. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който днес посети село Катуница  община Садово по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Заедно с него бяха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев и Снежина Динева, изпълнителен директор на  „Напоителни системи“ ЕАД. 

По време на обследването на района министър Димов каза, че започва да се отваря старото русло на реката , където тя е текла до преди няколко години, за да може да започне веднага ремонта на подпорната стена.

Той съобщи, че през цялото време е бил във връзка с Министерство на земеделието, храните и горите.„ До мен е и представител на “Напоителни системи”, които ще извършват корекциите и ремонта. Разбрахме се, че той ще продължи колкото време е необходимо, за да бъде обезопасен районът. Ще се работи на непрекъснат режим, увери министър Димов.

„Напоителни системи, изпълняват функциите на постоянна защита от вредното въздействие на водите и като такива бяхме привлечени съгласно закона“, каза Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“  ЕАД.  Ние сме тук заедно всички институции. Съгласно закона и във връзка с обявеното вчера частично бедствено положение от община Садово, започнахме аварийно ремонтно възстановителните работи, обясни още тя.

Заместник -министър Атанас Добрев, обеща,че въпросът със собствеността на дигата ще бъде изяснен, но в момента е по-важно да бъде отстранен възможно най- бързо проблема с дигата.

„Трябва да излезем със спешни действия и след като те приключат ще проверим, за да не се повтарят подобни ситуации, допълни министър Димов. Той уточни, че коритото на реката е променено, тя е била от другата страна и сега там се почиства. Причината според него може да е нерегламентиран добив на инертни материали през последните години.Той информира, че  БДИБР и РИОСВ -Пловдив са правили няколко проверки на участъка, по време на които не е имало техника или хора, но е установено, че има незаконно изземване. За това е информирано Министерство на енергетиката и прокуратурата. Министър Димов увери, че МОСВ следи състоянието на реките и това, което трябва да се направи в случая е реката да се върне в старото корито и да бъде безопасна за хората от района.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари