Сладки сушени ягодки, вместо бонбони

2
267
Добави коментар
svetla58
svetla58

Знаете ли, че има една страхотна, нискокалорична и здравословна алтернатива на любимите ни бонбони. Не, не можете да повярвате? Ами отпуснете се и прочетете надолу, за а се убедите, че в днешно време, с малко усилия и подръчни материали, можете да поддържате здравословно меню, балансирано тегло и в същото време да задоволите захарните си потребности.

Наясно ли сте с факта, че ягодите, сушени във фурна, са здравословни, пълни с антиоксиданти и вкус на бонбони.

Сушените ягоди са вкусна, лесно преносима и здравословна закуска. Въпреки че те обикновено се сушат в дехидратор, можете да получите еднакво добри резултати, като използвате фурната си и всичко това да го направите съвсем сами. Просто загрейте до 200 градуса, печете, обърнете и продължете. Вкусът е по-добър и от желираните бонбони.

Имайте предвид, че колкото по-ароматни са пресните ягодки, толкова по-вкусна е дехидратираната им версия.

Изберете ягоди, които са пораснали във вашия регион и се постарайте да ги сушите в пиковия им сезон, който, на повечето места, е от средата на пролетта до началото на лятото.

Измийте хубаво ягодите, като преди това може да ги накиснете във вода, за да сте уверени, че всички микроби и микроорганизми са унищожени.

След това хубаво ги почистете от зелените листенца отгоре, като ги отрежете с нож.

Нарежете малките ягоди наполовина, а по-големите – на четвъртинки.

След това старателно наредете парченцата със сърцевината нагоре и така, че да не се докосват едно до друго. Това се налага, защото е много важно да има добра циркулация на въздуха около всички страни на плодчетата.
За ваше удобство, а и за да предотвратите залепването им за тавичката, покрийте дъното й с хартия за печене.

Поставете тавичката във фурната, като преди това я загреете на 200 F. Печете плодовете около три часа, като своевременно ги наблюдавате и от време на време обръщате тавичката, за да могат ягодите да се изсушат равномерно.

Следва охлаждане на ягодите.
Няма да сте напълно сигурни дали парчетата са напълно дехидратирани, докато не се охладят. Оставете ягодите да се охладят при стайна температура в продължение на 20 минути. След това хванете едно парченцe и го разчупете. По повърхността му не трябва да има никакви следи от овлажняване. Текстурата трябва да бъде нещо средно между дъвчаща и хрупкава.

Дори след като са добре изсушени, плодовете все ще съдържат влага в себе си, която не можете да усетите или видите. При по-продължително съхранение на сушените плодове, тя може да предизвика поява а мухъл. Затова поставете изсушените охладени парченца от ягоди в стъклени буркани, като ги напълните само около 2/3.

Покрийте бурканите и ги клатете по няколко пъти на ден в продължение на една седмица. Ако по стените на бурканите се появи някаква кондензация, това означава, че плодовете не са изсушени достатъчно добре и трябва да се върнат обратно във фурната при 200 F/90 градуса за още от 30 до 60 минути.

След като изсушените ягоди са кондиционирани, ги съхранявайте в херметически затворени контейнери или буркани, далеч от пряка слънчева светлина и топлина. Важно е съдът за съхранение да не е пластмасов. Можете дори да използвате същите буркани, в които бяха затворени плодовете преди това.

Редактор: Марина Делева