ПЪЛЕН УСПЕХ: Първият космически кораб Крю Драгън се завърна на Земята!

1
95
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Крю Драгън“ броени мигове преди да достигне океанската повърхност. Photo credit : NASA TV

8 март 2019 г. 16:20 ч.

Светослав Александров. Днес в 15:45 ч. българско време първият космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ се завърна на Земята, приводнявайки се в Атлантическия океан, след едноседмична мисия до Международната космическа станция. Със завършека на полета НАСА демонстрира, че отново притежава способност да извозва самостоятелно астронавти до орбита и обратно. Зависимостта на САЩ от Русия за изпращане на хора до МКС остава в историята. Надяваме се, че американската агенция в най-скоро време ще се възползва от тази способност и ще станем свидетели как астронавти се отправят към станцията от американска земя. 

Напомням на читателите, че „Крю Драгън“ беше изстрелян в автоматичен режим с ракета „Фолкън 9“ на 2-ри март в 09:49 ч. българско време. Изстрелването мина безпроблемно, както беше и очаквано – „Фолкън 9“ е стабилен носител, летял десетки пъти. Но скоро след това СпейсЕкс навлезе в нови води. Компанията първо трябваше да докаже, че може да проведе безопасно скачване с МКС: нещо, което американски кораб не е правил след приключването на програмата „Космическа совалка“. Съвременните товарни кораби „Драгън“ и „Сигнус“ просто се сближават със станцията, след което роботизираната ръка ги прихваща. Понеже „Крю Драгън“ е нов кораб, а станцията е международна, мисията му трябваше да бъде одобрена от партньорите. Руснаците се обявиха против, позовавайки се на опасение, че компютрите на борда могат да откажат. В края на краищата НАСА и Роскосмос стигнаха до компромис – руският космонавт Олег Кононенко наблюдаваше внимателно как „Крю Драгън“ се скачва, а също така бе подадена тестова команда за спешно отдалечаване на станцията, за да се симулира поведението на кораба в случай на проблем. 

„Крю Драгън“ изпълни всичките тези задачи безпроблемно и на 3-ти март в 12:51 ч. българско време се скачи с Международната космическа станция. Същият този ден шлюзовете бяха отворени, а канадският астронавт Давид Сен-Жак и руснакът Олег Кононенко се превърнаха в първите хора на борда на „Крю Драгън“. По-късно американската астронавтка Ан МакКлейн също се прехвърли в кораба. Екипажът на МКС внимателно инспектира вътрешността на „Крю Драгън“ и установи, че няма неочаквани проблеми. 

Но най-сериозният тест за СпейсЕкс бе днес – навлизането в атмосферата и завръщането на Земята. „Крю Драгън“ е твърде различен от товарния „Драгън“ – той използва по-мощни двигатели „СуперДрако“, а не стандартните „Драко“ за товарни мисии. „СуперДрако“ позволяват кораба да бъде изтласкан напред в случай на провал на ракетата-носител и така да се спасят астронавтите. Това е различна технология от класическите спасителни кули тип „трактор“, използвани на „Аполо“ и „Союз“, които при авария издърпват корабите. Системата на „Крю Драгън“ е от типа „пушър“, при която корабите се избутват. Като резултат от това корабът „Крю Драгън“ е асиметричен. Основното притеснение бе дали при навлизането в атмосферата той няма да се преобърне. Сега всички могат да си отдъхнат, че това не се случи.

Друго важно притеснение бе дали парашутите на кораба ще сработят. На пръв поглед парашутната технология се използва в човешката практика от десетилетия и изглежда тривиална. Когато обаче става въпрос за създаването на парашути за нов космически кораб, задачата става сложна. Изглежда, че през последните няколко години както СпейсЕкс, така и Боинг бяха подценили трудностите. Предишните атмосферни изпитания на парашутите за „Крю Драгън“ не бяха безпроблемни и днес експерти и космически ентусиасти се притесняваха дали ще сработят. И очевидно сработиха!

Какво ще се случи оттук насетне? Няма спор, че в рамките на полета са събрани множество данни, които тепърва трябва да бъдат анализирани. Междувременно завърналата се капсула на „Крю Драгън“ ще бъде прибрана и рециклирана за важен тест: задействането на аварийната система по време на полет на ракета. Това изпитание по думите на Илон Мъск може да стане факт още през април, но по-вероятно е да е през юни. 

Следващата космическа мисия е насрочена за месец юли – това ще е първото изстрелване на „Крю Драгън“ с астронавти на борда. Възможно е на базата на събраните данни да бъде решено, че трябват някои модификации на системите. Отчитайки шансът това да се случи, този полет може да бъде отложен за края на лятото или есента. 

Междувременно за компания Боинг все още предстои да проведе първото полетно изпитание на кораба „Старлайнър“. Той ще бъде изстрелян по-късно през пролетта, вероятно през април или май. След неговия полет НАСА ще разполага вече не с един, а с два космически кораба за превоз на астронавти до орбита. 

Няма никакъв спор, че живеем във вълнуващи времена. Днешният успех на СпейсЕкс полага началото на една нова епоха в пилотираната космонавтика. 

За повече информация: НАСА 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/