Сензорно-специфична насита, или защо винаги имаме място за десерт

1
170
Добави коментар
setlans
setlans

Сензорно-специфична насита – научната причина, която обяснява защо винаги имаме място за десерт.

Току-що сте приключили с чудесната вечеря и не можете да хапнете дори хапка повече. Докато не пристигне десерта – от него можете да хапнете дори две порции. Защо се случва това?

Според една школа на мисълта, всичко се свежда до нещо наречено сензорно-специфична насита (ССН). Това означава, че всъщност не сте напълно сити, просто сетивата ви са били отегчени.

Промяна на вкуса

ССН се отнася към идеята, че колкото повече ядете един вид храна наведнъж, толкова по-малко привлекателна става тя. Усеща се, като че сте се нахранили, но всъщност просто мозъкът ви е спрял да се вълнува от вкуса на храната. Когато пристигне десертът, мозъкът ви рязко се събужда, защото сте изправени пред нов вкус, който е различен и сте готови да ядете отново.

Вижте още: 14 странни съставки, скрити в етикетите на храните

Рецензия, публикувана в Международния вестник за затлъстяване през 2003 г., установява, че ССН не се отнася само за десертите. Можете да се отегчите от всякакви вкусове, текстури, или дори цветове на храната. Най-познатият пример за ССН при повечето хора е свързан с пикантната храна.

Хапнали сте нещо по-пикантно, след това изведнъж ви се прияжда нещо сладко. Понякога съществува и обратният вариант, в който от сладко, например сладолед, след това ви се дояжда пържола.

Цветовете също водят до заблуда. Да вземем за пример бонбоните, които са едни същи на вкус, но с различен цвят. Ако хапвате само жълти бонбонки, много бързо ще ви омръзнат и ще имате желанието да ги смените със сини, въпреки че имат същият вкус. Същото може да се каже и макаронените изделия, които са еднакви, но с различна форма.

Как да се преборим

Какво означава всичко това за хората, които си пазят теглото? Оказва се, че има начин да „хакнем“ системата. Според проучване от 2009 г., публикувано в British Journal of Nutrition, можем да накараме ССН да се случи по-бързо – т.е. да се почувстваме нахранени, преди да стигнем до ниво преяли. Отговорът е в малките порции.

Така че следващият път, вместо да пропускате десерта, просто поискайте по-малка порция от основното и яжте с по-малки хапки.

Сетланс / curiosity