Кулинарните отличия на Средиземноморската кухня

1
133
Добави коментар
OlivesSeaBG
OlivesSeaBG

Въпреки че съществуват общи елементи, които обединяват кухнята на Средиземно море, съществуват значителни регионални и културни различия. Средиземноморието може да бъде разделено на три кулинарни региона: Източно Средиземноморие, Южна Европа и Северна Африка.

Източната средиземноморска кухня, която обхваща някои близкоизточни ястия, описва кулинарните традиции на Гърция, Турция, Сирия, Ливан, Израел, Палестина и Египет. Кисело мляко и пресни сирена, като фета и халуми, се открояват в източната средиземноморска кухня: киселото мляко се появява в различни сосове или като подправка, докато сиренето може да се приготви в ястия или да се яде сурово в множество кулинарни рецепти. Вкусовете на магданоз, смрадлика, мента и лимонов сок доминират в Източното Средиземноморие, докато наровете и ядките са редовни съставки в сосове и масла. Зърното е под формата на ориз или плоски хлябове като пита и лаваш. Агнешкото, овнешкото, птичето и козето месо са източници на протеини и обикновено са на скара – или цели, нарязани на парченца месо като кебап и др. Българската пшеница също се използва предимно в салати като табуле. Нахутът се използва в различни контексти, често като заместител на месо, и може да бъде приготвен цял, смлян в паста или пържен.

Южноевропейската кухня, която се намира в Италия, Южна Франция и Испания, съдържа специфични съставки, които я отличават от останалите традиции на готвене в Европа и от други средиземноморски страни. За разлика от други средиземноморски ястия, виното е виден елемент на южноевропейската трапеза. Свинското месо също се консумира повече от тези страни в сравнение с останалата част от Средиземно море и е по-разпространено от козето, овнешко или агнешко месо. Домати, чесън, каперси, аншоа, горчица, анасон и кедрови ядки се използват в различни комбинации за да вкусят южноевропейски ястия. Консумират се разбнообразни зърнени култури: в хлябове, макаронени изделия и ориз.