Инструкции и съвети – Производител на висококачествени електрически скари

1
177
Добави коментар
vkozarev
vkozarev

Един от основните компоненти на барбекюто е самата скара. Барбекюто е метод на готвене, който е накарал много хора да го заобичат поради начина на приготвяне на месата, домашните птици, морските храни и зеленчуците, превръщайки ги в едно невероятно ястие. Ето и някои аргументи, защо трябва да заменим пърженето с печене:

Недостатъци на пърженето

Когато храните се пържат, те поемат много мазнина. Когато се консумират такива храни, естествено се повишава нивото на холестерол в кръвта. Високите нива на холестерол представляват големи рискове за нашето здраве. Артериите се запушват с течение на времето, което пречи на гладкото протичане на кръвта и повишава кръвното налягане. Високите нива на холестерол , също увеличават риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания и диабет. Пържените храни водят до увеличаване на калорийният прием и наддаване на теглото. Други продукти, като зеленчуците, губят голяма част от влагата и витамините си, когато са пържени. Това се дължи на изключително високата температура на загрятата мазнина. Пържените храни са по-трудно смилаеми и оказват по-голям натиск върху храносмилателните органи. Това води до заболявания на храносмилателния тракт и изостря условията за поява на заболявания на стомаха и жлъчката. Здравословната алтернатива на пърженето е печенето.

Ползи за здравето от печенето и в частност от печенето на скара

Храната приготвена на скара има намалено съдържание на мазнини, тъй като мазнините се топят, когато храната се готви. Това води до здравословно приготвена храна с ниско съдържание на мазнини и калории, което помага на регулирането на теглото и поддържането на добро здраве. Намаленият прием на мазнини води до понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Здравословните нива на холестерола предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания, инсулта, високото кръвно налягане, диабета и подобряват наличието на такива. Печенето гарантира, че ще получите по-голяма част от хранителната и витаминозната стойност от храната си.

Напоследък все повече се препоръчва маринованото месо, при което се потиска образуването на канцерогенните хетероциклични амини. Те са страничен продукт при печенето на мускулни тъкани на червени меса, на птиче месо и на някои видове риба. Според Американския институт за ракови изследвания, мариноването на месото може да предотврати появата на тези амини до 92-99%.

Две са основните причини, поради които печенето на месо на скара с дървени въглища може да бъде вредно:

При горенето дървените въглища отделят въглеводороди и малки частици сажди, които замърсяват въздуха и могат да усложнят проблеми със сърцето и белите дробове.Въглените от скарата може да представляват риск от рак според американските специалисти за борба с това заболяване.
Когато мазнините от месните продукти капят върху дървените въглища, се образуват два вида потенциално канцерогенни съединения: полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини. След това те се издигат с дима и могат да се наслоят в храната. Те също могат да се формират директно върху храната, тъй като на някои места месото е овъглено. Колкото по-висока е температурата и колкото по дълго готвим месото, толкова повече хетероциклични амини се образуват.

В действителност, изследователи от Националния онкологичен институт са идентифицирали 17 различни хетероцилични амини, които са резултат от готвене на „мускулести меса“ и че те могат да представляват риск от рак. Проучванията също така показват повишен риск от рак на дебелото черво, панкреаса и рак на млечната жлеза, свързани с високия прием на пържени или печени на дървени въглища меса.

Микроскопичните парченца от полиненаситени мастни киселини, изпускани в атмосферата при печенето на месо на дървени въглища, помагат за замърсяването на въздуха. В Канада дървените въглища са ограничен продукт съгласно Закона за опасните продукти. Според канадското министерство на правосъдието, дървените въглища които се внасят и продават в Канада, трябва да бъдат обозначени с етикет с предупреждение за потенциалните опасности от продукта.

Въпреки опасностите, които крие печенето на дървени въглища здравните специалисти препоръчват печенето като здравословен начин на готвене, ако е направено по правилния начин. Затова е измислена тръбната електрическа скара. Нали не сте виждали кебапчийници да работят с други скари различни от тръбните?!

2. ИНСТРУКЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Уважаеми клиенти, ще се радвате на безопасна и дълготрайна употреба на Вашата скара, ако спазвате следните правила:

Включвайте уреда само в електрическата мрежа с указаното номинално напрежение от 220 V.
Електрическата инсталация да бъде правилно оразмерена и да позволява скарата да работи едновременно с други електроуреди уреди на същия токов кръг.
Не удължавайте захранващият гумиран трижилен кабел. При необходимост, да се използва удължител (разклонител) с кабел аналогичен на захранващия свързани по системата „шуко“.
Никога не дърпайте кабела за да извадите щепсела от контакта.
Ако захранващият кабел се повреди, той трябва да бъде заменен от сервизен специалист или от правоспособен електротехник.
Когато скарата е включена в електрическата мрежа е забранено ремонтирането и почистването и.
Да не се използва като отоплителен уред. Използвайте уреда само за приготвяне на храна в домашни условия.
По време на работа поставете уреда върху термоустойчива, негорима основа и на разстояние не по-малко от 20 см от лесно запалими материали и предмети.
По време на работа температурата на работната площ е висока и съществува опасност от изгаряне, затова не трябва да се пипа с голи ръце. При печене на продуктите използвайте подходящи щипки и шпакли. Не местете уреда докато е горещ.
Възрастни и деца не трябва да обслужват уреда без контрол, ако не са физически или психически в състояние за това или нямат знания и опит. Никога не разрешавайте на децата да играят с уреда.
Не допускайте заливане с вода и други течности на горещия уред. Ако уредът е намокрен преди употреба, да се включва само след пълното му изсушаване.
При работа на скарата пазете кабела от допир с работната площ за да не се разтопи и повреди.
Ако уредът е повреден, изтеглете мрежовия щепсел, респ. изключете предпазителя в електротаблото и потърсете сервизен специалист.

3. СЪВЕТИ ПРИ РАБОТА СЪС СКАРАТА, ПОДДЪРЖАНЕ И ПОЧИСТВАНЕ

Едва ли има човек, който да устои на изкушението на примамливия аромат, разнасящ се от заредената работеща скара. Електрическите скари са най-лесни за използване от всички методи за външно приготвяне на храна. Трябва само да ги включите и започвате печенето. С тях приготвяте храната по-спокойно, защото са по-безопасни тъй като няма открит огън или възпламеняеми течности и газове.

Включете и загрейте скарата 5-10 минути преди да започнете да печете. Добре загрятата скара изпича хубаво продукта отвън, като запазва вътрешността му сочна и предотвратява залепването. Дори и при напълно чиста скара, по нагревателите може да полепнат по-крехките меса без тлъстини и други по-фини продукти,затова когато скарата е леко загрята, я намажете с тампон от кухненска хартия напоен с предпочитана от Вас мазнина или с парче сланина.

Зареждайте скарата с продукти за изпичане, като започвате от предната част на работната повърхност към задната част. Така няма да Ви пари на ръцете излъчваната топлина.

При старателно поддържане и почистване Вашата скара ще се запази дълго в добро състояние и ще работи. Най-важната особеност на тази скара е това, че тя изцяло е защитена от корозия, чрез използането на викококачествени неръждаеми материали. Това неимоверно облекчава дейностите по нейната поддръжка. При експлоатацията на Вашата скара е възможно работната повърхнина да промени малко първоначалния си цвят от викоката температура, но това е нормално и не се отразява на работата и.

Конструкцията на скарата позволява лесно почистване. Най-замърсяващият се детайл-тавата за мазнини се изважда от конструкцията и може да се измие под течаща вода с домакински препарати като всеки друг домакински съд или в миялна машина. Почистването на тавата става още по-лесно, ако предварително сте я постлали с домакинско алуминиево фолио, върху което да се окапва мазнината при работа. Преди да я измиете, сгънете фолиото заедно с мазнината и го изхвърлете.
По същия начин се почиства и капака на скарата, който се отделя от корпуса. Тръбните нагреватели се почистват грубо с приложената в комплекта почистваща хромникелова шпатула(може да се използва и телена четка) и след това окончателно с горещ почистващ разтвор от домакински препарати, пластмасова четка и почистваща кърпа. Препоръчваме използването на аерозолни почистващи препарати широко разпространени в търговската мрежа, с които се напръсква повърхността, изчаква се според указанията на етикета и се забърсва с домакински гъби и микрофибърни кърпи.

Недопустимо е почистването на тръбните нагреватели с течаща вода или чрез накисване, както и подсушаването им чрез включване в ел.мрежата!

4. ЕКОЛОГИЯ – ГРИЖА ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

Уважаеми потребители, съдействайте за опазването на околната среда и на ресурсите като предавате опаковките и изхабените уреди в пунктовете за вторични суровини.

Не изхвърляйте в кофите за битови отпадъци !!!