10 странни фобии, които няма да повярвате, че съществуват

1
127
Добави коментар
setlans
setlans

10 странни фобии, които няма да повярвате, че съществуват

Фобия (гр. phobos „страх“) – патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство.

Страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение.

Всички знаем най-популярните фобии, и повечето от нас страдат от поне една от тях. Обзалагам се, че познавате човек, който страда от арахнофобия (страх от паяци), акрофобия (страх от височини) или клаустрофобия (страх от малки, затворени пространства).

Днес, обаче ще проучим външната периферия на страха чрез изследване на някои от най-странните фобии, известни в областта на психологията.

Важно е да отбележим, че всеки един от тези страхове има най-малко един документиран случай. Повечето от тях са включени в Диагностичният и статистически наръчник на психичните разстройства (ДСН). 

Някои от тях увреждат способността на болните да функционират нормално, дори до точката на невъзможност да напуснат домовете си.

Спектрофобия: Страх от огледала

Спектрофобия е вид специфична фобия, включваща болезнен страх от огледала. Тази фобия се различава от ейсоптрофобията или страх от собственото отражение.

Психоаналитикът Шандор Ференци я отдава на две главни причини: страх от самопознание и бягство от удоволствието да гледаш и ексхибиционизма.

Тази фобия набляга на идеята, че огледалата могат да бъдат портали към алтернативна вселена, а също и вероятността те да бъдат портал между земния свят и отвъдното. Тази концепция използват и хорър филмите „Mirrors“ (Огледала) и „Oculus“ (Огледалото).

Ситофобия: Страх от храна

Тази фобия е тясно свързана с хранителните разстройства, като анорексия и често се лекува от психиатри с подобни методи.

Въпреки това, тя се различава от тези разстройства по това, че не е свързана с тялото. Тоест страдащите нямат проблем с това как изглеждат, а страха идва или от самата храна или от акта на хранене.

Често се свързва с травма причинена от болка или гадене сред хората с хранителни заболявания. Дори и след като симптомите на заболяването да са си отишли, травмата може да остане.

Синистрофобия: страх от предметите, които се намират вляво

Ако това ви звучи, като доста специфичен страх, то това е така, защото наистина е такъв. Докато има документирани случаи от лекари, причините не са все още ясно дефинирани – въпреки че някои теории я свързват с агорафобия (страх от застрашителна среда) и хората страдащи от нея може да се чувстват по същия начин, когато има обекти твърде близо до телата им.

Може би се чудите, щом има страх от предмети вляво, дали има страх от предмети вдясно? Разбира се, нарича се декстрофобия.

Хипопотомонстросекуипедалиофобия: страх от дълги думи

Първа мисъл: Защо (пииип) е толкова дълга думата за фобия от дълги думи? Как се предполага да диагностицираш и лекуваш някой, който се страхува от дълги думи (и да, това си е съвсем достоверна клинична фобия), когато дори не можеш да му кажеш това, от което страда.

Сериозно, името се състои от 32 букви. И тъй като цялото наименование наистина си е доста глупава шега, докторите най-често използват термина сескуипедалофобия, което пак си е дълго, но все пак е по-добре.

Хексакосиоихексеконтахексафобия: страх от числото 666

Хексакосиоихексеконтахексафобията (буквално: страх от числото шестстотин шестдесет и шест) е страх, който произлиза от Библейският стих Откровение 13:18. В него се казва, че числото 666 е числото на звяра, свързан със сатаната или с Антихриста.

Извън християнската вяра, фобията по-нататък е популяризирана като мотив във различни филми на ужасите.

Хексакосиоихексеконтахексафобите избягват неща свързани с числото 666. Известен пример са Нанси и Роналд Рейгън, които през 1989 г., когато се местят в Бел еър имат адрес 666 St. Cloud Road променен на 668 St. Cloud Road.

Барофобия: страх от гравитацията

Може би си мислите, че тази фобия е част от фобията за падане или страха от височини. Всъщност тук нещата са по-странни – лицата страдащи от тази фобия се страхуват, че Земната гравитация ще стане прекалено силна и няма да ги пусне или дори, че ще ги премаже.

Също така тук имаме и обратната страна на нещата. Някои хора пък се страхуват, че гравитацията може изведнъж да изчезне и всичко на Земята ще излети в космоса.

Барофобията може да е причинена от травматични инциденти в миналото. В други случаи тя е провокирана от натрапчиви мисли относно силата на гравитацията и опасността от нея.

Погонофобия: страх от бради

Погонофобията представлява изпитване на панически страх от хора с бради. Да, при вида на определени хора с бради, напълно нормално е да ви обхване страх, но тук нещата стоят по друг начин.

Погонофобията представлява преувеличен страх или неприязън към хора с брада. Фобията се демонстрира с учестяване на дишането, паника, ужас, сърцебиене, недостиг на въздух, гадене, сухота в устата, треперене, безпокойство, притеснителност.

Номофобия: страх от липсата на мобилен телефон

Макар и да не е точно фобия в истинския смисъл на думата, все пак номофобията си е сериозно притеснение, което става все по-популярно сред младите хора днес.

Изследване, публикувано в сп. Computers in Human Behavior, разкрива, че номофобията е толкова сериозна, колкото например страхът от височини.

Причината е, че „болните“ от нея буквално изпадат в паника, когато са далече от своя телефон, тъй като нямат възможност да сърфират онлайн и да комуникират бързо с останалите.

Кардиофобия: страх от сърцето

Тази фобия най-вече включва страх от сърдечно заболяване или страх, че сърцето може изведнъж да спре да бие. Тези състояния на безпокойство, страх и тревожност могат да причинят ускоряване на сърцето и хаотично сърцебиене и стягане в гърдите. По този начин кардиофобията може да изглежда като самоизпълняващо се състояние.

Докато такъв страх е напълно нормално да съществува при хора с реални сърдечни заболявания, той може да стигне до там, че да причини страх от самото сърце – или дори снимки на сърца.

Фобофобия: страх от страха

Тук нещата са по-сложни. Психолозите пряко свързват страха от уплахата с други нарушения. Това е тревожно разстройство, което най-добре се описва като страха от симптомите на страх, а не от обекта страх.

Например, човек със страх от клоуни (коулрофобия) може да се изплаши или разтревожи след като чуе, че в града пристига цирк, дори и да не вижда пред себе си клоун. Това ще влоши страха му от клоуни, като по този начин той подхранва собствената си фобия.

Сетланс Заглавна снимка: phobics-society