Балкански винен фестивал пред НДК от 7 до 9 юни :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
167
Добави коментар

На 5 и 6 юни пред НДК ще се проведе осмото издание на Балканския винен международен конкурс 2019 г., в който участие ще вземат винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони, съобщават от THE BALKANS INTERNATIONAL WINE COMPETITION & FESTIVAL (BIWC).

Международно жури с председател Константинос Лазаракис – първият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, ще оценява участниците. От организаторите съобщават, че конкурсът е един от малкото в Европа, които са по-близо до австралийския модел на дегустация и точкуване, което позволява по-добра оценка на конкурентните вина. Първо ще се проведе дегустация на белите напитки, а след това на червените, като всички ще бъдат оценявани по 20-точкова система.

От 7 до 9 юни публиката ще може да се наслади и на Балкански винен фестивал пред НДК, който се организира под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на събитието се очаква да присъстват кметовете на съседните Балкански столици.

Програмата предвижда да се проведат много дегустации на вина, храни и забавления за малки и големи, рисуване с вино и специален кът за домашни любимци. 50 шатри със 100 изби ще представят продукцията си, а посетителите ще могат да си купят от благородната напитка на преференциални цени.

В рамките на събитието ще се проведе и конкурс Мис и Мистър “Балканско вино”, които ще бъдат избрани в социалните мрежи.

Целта на организаторите от BIWC е да се привлече по-младата публика, която вече превръща виното в част от своята култура.

В дните на фестивала ще се проведат и специални майсторски класове, където участниците ще могат да се запознаят с различни видове гръцки и турски вина, български розета и с напитки от сорта „Тамянка“.