Каролев: По-нисък ДДС за храни и лекарства ще спести стотинки на хората

1
153
Добави коментар

Намаляването на ставката на данък добавена стойност (ДДС) за храни и лекарства няма да има особен ефект за доходите на домакинствата. Тази теза обяви икономистът Владимир Каролев, коментирайки предложенията на някои депутати от последните дни за сваляне на ДДС на 5% за тези стоки от първа необходимост.

Той посочи и конкретни примери.

„Цифрите от статистиката – 84 килограма хляб на година се консумира от един българин. Ако ДДС стане от 20% на 5% – това е „огромното“ спестяване от 1,50 лева на месец. За прясното мляко  – 32 стотинки на месец е спестяването, а за киселото мляко – 64 стотинки на месец на човек. Ако лекарствата станат с 0% ДДС, спестяванията ще станат 1,30 лева на месец на човек”, коментира Каролев.

Икономистът заяви, че е бил преди дни в Румъния, където бяха въведени диференцирани ставки, и властите там са признали пред него, че много търговци са започнали да укриват данък, представяйки други стоки като такива, за които има намалени ставки.

Според него, по-добрият вариант е вместо диференциране на ставките за определени групи стоки, да се помисли изцяло за намаляване на ставката на налога – например – от 20% на 18%.

На въпрос дали предложенията за диференциране на ставката са популизъм, експертът Мика Зайкова от КТ „Подкрепа“ заяви, че идвайки от политиците, това определено е популизъм, но самата идея за по-ниски данъци не е и тя и колегите й от синдиката работят от години по темата и предлагат намаление.