Време е да спрем да говорим за лунната конспирация

1
177
Добави коментар
redbul80
redbul80

12 юни 2019 г. 22:20 ч. Журналистът Джонатан Калахан призова в своя статия за Форбс, че е време да престанем да говорим за лунната конспирация. 

КОСМОС БГ се присъединява към призива на Калахан. Считано от 13 юни до 31 юли, когато символично ще ознаменуваме края на празнуването на 50-годишнината от първото стъпване на човек на Луната, модерацията в каналите на уебсайта, намиращи се в социалните мрежи (т.е. Фейсбук, Туитър, Вконтакте и т.н.) ще бъде затегната. Коментарите на хора, които се изказват в подкрепа на лунната конспирация (т.е. изразяват твърдения, че човек никога не е бил на Луната), ще бъдат модерирани – скривани или изтривани.  

Но това не е ли всъщност цензура? 

Кратък отговор: не, не е. Уебсайтът КОСМОС БГ се управлява и администрира от един блогър – Светослав Александров, който полага труд за поддръжката му. Той отговаря за политиката на уебсайта. Желанието му е празненството на половин век от стъпването на Луната да не бъде помрачавано от хора, които отричат едно от най-големите постижения на човечеството. Никой не ви спира да разпространявате глупости и небивалици в собствените си профили в социалните мрежи, блогове и уебсайтове. Но докато КОСМОС БГ е най-големият уебсайт за космически новини в България, администраторът категорично отказва да дава трибуна на псевдоучени. 

Защо обаче да не се чуе и другото мнение?

Защото вече се е чуло! Аргументите, които се предлагат от привържениците на конспиративната теория, са едни и същи и са отдавна оборени. Отговаряно е нееднократно за веещото се знаме, липсата на звезди, за радиацията, технологичния напредък, за изгубените лунни видеозаписи. 

Проблемът е, че според социологическо проучване на Тренд, едва 14% от българите не вярват, че човек е бил на Луната. Това е малцинство, но е шумно малцинство. То се налага в интернет и се опитва да обърне всеки един разговор за „Аполо“ в дискусия дали човек е бил на Луната или не. Това е налагане на малцинството над мнозинството. Чрез това изместване на темата вече е станало практически невъзможно да се води сериозен разговор за технологичните аспекти на „Аполо“ и научните открития. Нима единственото нещо, което можем да кажем за програмата, е дали човек наистина е бил на Луната или не?!? Някои от останалите 86%, които са сериозни читатели на КОСМОС БГ, не са доволни и сами желаят от администратора да затегне модерацията в социалните мрежи. 

Защо тогава не докажете категорично, че човек наистина е бил на Луната? 

Правено е! Доказателствата са много и са ясни! Някои от тях са описани в публикацията на КОСМОС БГ „Независими доказателства, че човек е бил на Луната“. Но ако някой е решил да затвори съзнанието си и вече е избрал в какво да вярва, той няма да повярва на никакви доказателства – дори ако бъде натикан в ракета и изстрелян към Луната, за да види с очите си следите, оставени от астронавтите. 

Това е още една причина, поради която затягането на модерацията на страниците на КОСМОС БГ е необходимо. Ако хората са решили предварително в това какво да вярват, просто е безсмислено да ги убеждаваш. Можеш да им покажеш независимите доказателства, да водиш дебати по телевизията (и това съм го правил), да ги свържеш със специалисти, които са работили по проекта „Аполо“. Нищо от това няма да проработи. Вярата в лунната конспирация е вид фанатизъм. Те просто няма да ти повярват. 

Каква е крайната цел на модерацията? 

Крайната цел е, навръх 50-годишнината от стъпването на Армстронг и Олдрин на Луната, да бъде създадена среда за приятелски дискусии за научните и технологични аспекти на „Аполо“, без дискусиите да бъдат размивани от странични и глупави спорове. 

Какви ще са санкциите за хората, които нарушават правилото?

Ако е единичен случай, мнението просто ще бъде изтрито, а на нарушителя ще бъде изпратен линк с образователни материали. Ако обаче нарушението се повтаря, нарушителят се излага на риск да бъде изгонен от страницата в съответната социалната мрежа. Държа обаче да отбележа, че в случаи, в които съзнателно се разпространяват неграмотно написани фалшиви новини – като например тази, че Джулиан Асанж е бил казал, че човек не е бил на Луната (и която произлиза от сатиричен сайт от типа на „Бъзикилийкс“), или случаи, в които се разпространява умишлено неприязън към американците и западната цивилизация (особено тези, които си служат с епитети като „кравари“), нарушителят може да бъде изгонен още при първо нарушение. 

Запомнете: неприязънта към дадена държава не е основание да презирате и добрите постижения, които произлизат от тази държава. 

Добре де, какво пречи да има различни становища – просто за пъстрота? 

Отричането на автентичността на програма „Аполо“ не е просто „различно становище“. Това не е тема, по която можете да си изградите схващане според нагласите на вашата вяра. Не е един от многото политически възгледи, които можете да подкрепите, не е спортен отбор, на който можете да изберете да симпатизирате или не. Пилотираните мисии до Луната са научен и исторически факт. Фактите са си факти и няма такова нещо като „алтернативни факти“. 

Освен това кацането на Луната представлява едно от най-великите постижения на човешката цивилизация. Отричането на това постижение представлява посегателство срещу него – както се беше изразил журналистът и бивш работник в НАСА Джеймс Оберг, това е своеобразна форма на културен вандализъм. 

Не сте ли прекалено нагли, за да се изявявате като говорители на истината и да определяте хората в какво да вярват или не? Ами ако вие сте тези, които бъркат? 

Всеки може да сбърка, естествено. Ние всички можем да бъркаме по въпроса дали Луната наистина я има или е холограма, или дали светът, в който живеем, наистина съществува. Вие откъде сте сигурни, че не бъркате? Може светът, в който живеете, да не е реален, а да сте отгледани в някоя лаборатория с маркуч, заврян … еди къде си? 

Шегата настрана, съществува такова нещо като научен консенсус. В научния свят две мнения по въпроса няма – човек наистина е бил на Луната. 

На снимката: астронавтът на НАСА Харисън Шмит събира проби от Луната по време на мисията „Аполо 17“. Photo credit : NASA