Как кафето подобрява физическата активност

1
191
Добави коментар
vivi805
vivi805

Много активно спортуващи хора искат да подобрят физическата си издръжливост чрез стимуланти, но без потенциалните странични ефекти. Кафето съдържа кофеин, естествен стимулант, който е безопасна алтернатива за подобряване на физическата активност. Всъщност, изследванията показват, че кафето е една от най-поплуярните напитки, които се консумират преди тренировка.

1. Кафето е ефективна предтренировъчна напитка

Ако търсите естествен стимулант и ефективна предтренировъчна напитка, вероятно ще я откриете в кухненския си шкаф. Изследванията показват, че кафето подобрява физическата издръжливост, като същевременно има и други ползи за организма.

Комбинирано и със САРМС продукти като Остарин, Лигандрол и др, кафето може значително да подобри изгарянето на мазнини и да потисне апетита. Върховият стимулиращ ефект на кафето настъпва около 30-60 минути след консумация. Когато кофеинът навлезе в кръвоносната система, в тялото започват да настъпват различни процеси. Кръвното налягане и пулса се повишават, мастните депа започват да се разтварят и мастните киселини се отделят в кръвта. Именно заради това се чувстваме пълни с енергия.

2. Кафето стимулира метаболизма

Кафето съдържа кофеин, стимулант, който подобрява метаболитната функция. По този начин тялото започва да изгаря повече мазнини през деня. При изследване проведено върху доброволци, групата консумираща кафе е показала значително увеличение в метаболитните функции до три часа след консумацията на кофеин.

Освен това, е било отчетено повишение в оксидацията на мазнините. Това означава, че кафето стимулира изгарянето на мазнини по време на тренировка и няколко часа след това. Хората с високо кръвно налягане или чувствителност към кофеина не бива да консумират кафе без да са се консултирали с лекар преди това.

3. Кафето подобрява физическото представяне

Пиенето на кафе е свързано с подобрено физическо представяне. Според статия публикувана от Международното дружество по спортна нутриция, кофеинът е ефективен за подобряване на издръжливостта и спортното представяне при консумация на умерени дози. Освен това, той намалява нивата на умора и тонизира.

Консумацията на кофеин се отразява чудесно на силовите атлети. Изследванията показват, че кафето стимулира тялото да изпозва запасите от мазнини като гориво по време на дълги тренировки. Най-добри резултати са отчетени при консумация на кафе около 30 минути преди тренировка.

4. По-добра концентрация по време на тренировка

Кафето и кофеинът подобряват умствената концентрация. Кофеинът е естествен стимулант, който има въздействие върху централната нервна система и подобрява функционирането на мозъка. Други изследвания индикират, че той може да повлияе върху частите на мозъка, които отговарят за паметта и концентрацията. Когато умът работи бързо, тренировките са още по-продуктивни и ефективни.

Според статия, публикувана в изданието Здравни публикации на Харвард, кафето и кофеинът могат да осигурят повече енергия и имат потенциала да подобрят когнитивните функции. Освен това, има предположения за способността на кафето да забавя развитието на свързаните с възрастта мозъчни заболявания.

5. Кафето намалява болката в мускулите

Кафето и кофеинът намаляват мускулната болка след физическо натоварване. Според изследване, публикувано от Университета в Илинойс, доброволците, които са консумирали кафе редовно преди тренировка, са имали по-малко мускулна треска. Според статия, публикувана от спортен журнал, кофеинът значително намалява следтренировъчната мускулна треска, в сравнение с плацебо продукти. Резултатите са отчетени при консумиране на кафе преди интензивна тренировка. Освен това, е отчетено по-малко време за възстановяване.

6. Кафето помага да се справим с някои болести

Кафето съдържа мощни антиоксиданти, които намаляват риска от някои заболявания. Антиоксидантите пречистват кръвта, премахват свободните радикали и помагат на имунната система. Изследванията показват, че кафето намалява възпаленията, предпазва от Паркинсон и намалява риска от някои видове рак. Препоръчва се приема на повече от 2 чаши кафе дневно.