Исторически успех: Русия благополучно изстреля своя нов космически телескоп Спектр-РГ!

1
566
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Снимка: Роскосмос/ЦЭНКИ

13 юли 2019 г. 18:15 ч.

Светослав Александров. Днес е наистина исторически и повратен ден за модерната руска космонавтика, след като космическата ракета „Протон-М“ с ускорителен блок „ДМ-03“ излетя в 15:30 ч. българско време и успешно изведе в космоса астрофизичния телескоп „Спектр-РГ“. 

Благодарение на двете запалвания на „ДМ-03“ телескопът бе изпратен отвъд околоземна орбита и ето защо моментът е ключов: Русия успя да изпрати за пръв път свой собствен космически апарат в междупланетното пространство след разпадането на СССР! Разбира се, през последните години руски ракети изстреляха благополучно множество космически апарати като „Винъс Експрес“ до Венера, „Марс Експрес“ и „ЕкзоМарс-2016“ до Червената планета, но това са апарати най-вече на Европейската космическа агенция (ЕКА) и други държави. За разлика от тях платформата на „Спектр-РГ“ с име „Навигатор“ е произведена в Русия. По-точно – създадена е от предприятието НПО „Лавочкин“. 

Преди броени минути Роскосмос потвърди официално, че слънчевите батерии на „Спектр-РГ“ са се разгърнали успешно и че всички системи на борда работят нормално. През следващите три месеца телескопът ще пътува към точката на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. Ако всичко мине наред, това ще е нов повратен момент за руската космическа програма. Макар че по времето на СССР са пращани множество апарати до Луната, Венера и Марс, до този момент никога руска космическа мисия не е достигала която и да е от точките на Лагранж. Нито във времената преди прехода, нито след това.

Но да се върнем на „Спектр-РГ“. Телескопът ще изучава Вселената в рентгеновата и гама-лъчевата област от електромагнитния спектър. На борда му има два прибора: руски ART-XC и немски eRosita. В хода на неговата научна мисия телескопът ще изучава мистериозните космически явления, известни като „тъмна материя“ и „тъмна енергия“.

Учените разчитат, че „Спектр-РГ“ ще работи минимум четири години, а надеждите са да изкара поне шест години и половина. Безспорно моментът е исторически за Русия и по още една причина – телескопът е формулиран в края на 80-те години, а успява да излети чак сега. 

Изминали са почти три десетилетия от краха на СССР. Това са три десетилетия без възможността Русия да изпрати построена от собствените си предприятия мисия отвъд пределите на околоземна орбита, в междупланетното пространство. 

Последната космическа мисия, която СССР изстрелва в междупланетното пространство, е „Фобос 2“ до Марс – на 12 юли 1988 година. Днес бе прекратено точно 31-годишно прекъсване на руските междупланетни полети. 

Видеозапис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

Прочетете статията на КОСМОС БГ – Исторически преглед: съветски и руски космически телескопи

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/