Онлайн магазин, Dropship или витрина каква е разликата?

42
296
Добави коментар

За купувача разликата между витрина, Dropship и онлайн магазин може да не е очевидна, но за онлайн предприемач това са три принципно различни бизнес модел . Ние ви показваме какви са плюсовете и минусите във всяка от тях.

Идеята за откриване на онлайн магазин се посещава от много начинаещи (и не само) предприемачи. Но мнозина знаят, че е възможно да се ограничи една витрина, не можете да имате склад и да не купувате стоки, да не се занимавате с доставка. В тази статия ще разгледаме онлайн магазина в неговата класическа форма, на която са свикнали повечето потребители, т.е. пълноправен сайт, на който можете да изберете желания от вас продукт. Това означава, че няма да разглеждаме магазините в социалните мрежи (например сметки в Instagram или VKontakte). Вместо това анализираме:

Принципът на онлайн магазина, dropship и дисплей сайтОткъде идват стокитеКъде се съхраняват стокитеКак се публикуват на сайтаКак да настроите ценатаПриемане на плащания от клиентидоставкавръщанеПоддръжка на клиентиСписък на разходите

Онлайн магазин, витрина, dropship: принцип на работа

Класическият онлайн магазин работи по следния начин: закупува се продукт, за него се наема стая под склад, откъдето се изпращат стоки до клиентите. Стоките се фотографират (или с разрешението на собственика на правата върху снимките на стоки, взети от открити източници), техните изображения се публикуват на сайта заедно с описание. Конфигуриране на рубрика кошница, приемат плащане, доставка. Магазинът прави премия за закупените стоки, получава пари от купувачите и ги инвестира в следващата покупка и промоция на магазина. В зависимост от оборота, складът може да бъде под формата както на регистриран по ДДС, така и на юридическо лице.

Dropship работи малко по-различно: има доставчик, който е готов да предостави стоки и да помогне с доставката, но или не иска да се занимава с продажби, или разбира, че не може да достигне до широка публика без партньори. Той има склад и доставка, той се нуждае само от поръчки и е готов да изпрати стока клиентите. Той прави основата на стоките (снимки, спецификации, описание) и предлага dropship.  Dropshipper / посредник/ избира продуктите, които е готов да продаде, и качва от базата данни, предоставена от доставчика на неговия уебсайт.  Файлът с базата показва цените за стоката/ – цената, която ще трябва да плати на доставчика. / Dropshipper / посредник/ формира своя цена върху продукта и с тази цена вече го поставя на своя сайт. Купувачът поръчва от сайта на посредника, а той от своя страна го изпраща на доставчика, който от своя страна го изпраща продукта на купувача.  Доставчикът взима частта от цената „на едро“, Dropshipper / посредник/ – надценка, която е формулирал в продажната в цена, посочена на неговия сайт.  Dropshipper /посредник/ трябва да плаща данък върху доходите, който получава, така че в зависимост от оборота той може да има статут на самостоятелно заето лице, индивидуален предприемач или юридическо лице.

Витрина – сайт, където се качват информационни канали . (същата снимка, описание, цена, размер, спецификации), но потребителят не може да постави продукта в кошницата директно от уебсайта на магазина: за да го купи, той трябва да отиде на уебсайта на продавача на страницата на продукта (откъде идва неговата снимка и описание) и вече там, за да направи покупка. Грубо казано, погледнете в прозореца – купи в магазина. Тази схема, за разлика от останалите, работи по CPA: собственикът на витрината получава бонус /комисионна/ за всяка покупка в зависимост от условията на партньорската програма (фиксирана сума за поръчката или процент от покупката). Самият магазин приема плащане и доставка. Уеб администраторът, който работи с витрини, получава приходи от „Поставяне на реклами в Интернет” (целта на плащането, направено чрез партньорска мрежа), така че той може да бъде самостоятелно зает, индивидуален предприемач или юридическо лице (отново в зависимост от оборота).

Сега нека анализираме всеки етап поотделно.

Откъде идват стоките

Онлайн магазин

Закупен от един или повече доставчици за собствени средства / произведен самостоятелно.

Плюсове: Не е ограничено при избора на доставчик.

Минуси: Високи разходи за влагане: трябва предварително да закупите стоките сами.

Dropship

Те се приемат под формата на суровини за храна от един или няколко доставчици или чрез специално приложение (например, Oberlo или Dropified). Най-популярният dropshipper е   Aliexpress WW  , с който можете да работите чрез Admitad. [Пълно ръководство за регистрация в Admitad ]

Плюсове: Няма нужда да купувате стоки от доставчика и да му плащате, докато купувачът го придобие.

Минуси: Може да избира продукти за магазина само за тези, които работят по тази схема.

Витрина

Те се вземат под формата на стокови хранилки от един или няколко продавачи (рекламодатели). В Admitad,  предлага, че работата с витрини свързва инструмента „Стоки“ (възможността за разтоварване на стокови канали).

Плюсове: Няма нужда да купувате стоки от продавача и да му плащате.

Минуси: Може да избирате продукти за магазина само за онези рекламодатели, които а) предоставят суровини, б) се съгласят да работят с магазина (модерация).

Къде се съхраняват стоките

Онлайн магазин

В неговия склад.

Плюсове:  Бързо актуализиране на информацията за баланса, можете да видите и докоснете продуктите, които продавате.

Против:  Разходите за наемане на склад и неговите служители.

Dropship

В наличност доставчик.

Плюсове: Не е нужно да харчите пари за склада и с / н складодържателя, да се занимавате с опаковките.

Против : Не можете бързо да разберете колко стоки остават на склад.

Витрина

На склад рекламодател (онлайн магазин).

Плюсове: Не е нужно да харчите пари за склада и с / н складодържателя, да се занимавате с опаковките.

Против:  Не можете бързо да разберете колко стоки остават на склад.

Как се публикуват на сайта

Онлайн магазин

Продавачът трябва да направи описание на стоките и снимките, за да ги постави в картата

Плюсове: Оригиналните текстове и изображения увеличават конверсията към покупки.

Недостатъци: Не можете да „заемате“ описанията и снимките на други хора безплатно, а правенето на ваши собствени може да бъде скъпо.

Dropship

Всички изображения и описания вече са налице, се използват със съгласието на доставчика и се качват на сайта от XML или CSV файлов формат или чрез приложение (например, Oberlo или Dropified).

Плюсове: Необходимата база, с която може да се откаже, вече е във файла за качване – ще е достатъчно, за да създадете магазин.

Против: За да се откроите сред конкурентите (едни и същи dropshippers) ще трябва да напишете свои собствени описания, както и описания от доставчика може да не са достатъчно качествени.

Витрина

Всички изображения и описания са вече там, се използват със съгласието на рекламодателя и се качват на сайта от един файл.

Плюсове: Необходимата база, с която може да се откаже, вече е във файла за качване – ще е достатъчно, за да се създаде витрина.

Против: Ако работите с няколко рекламодатели, техните продуктови канали ще се различават по структура и ще трябва да счупите главата си как да разтоварите всичко своевременно.

Как да формулирате цената

Онлайн магазин

Вие решавате каква ще бъде цената на вашите стоки въз основа на разходите за тяхното производство / покупка и разходите.

Плюсове: Можете да увеличите цените, да прехвърлите стоки в луксозния сегмент, дъмпинг – изборът е ваш.

Минуси : При ниски скорости маркировките, дължащи се на разходите, могат да бъдат много високи.

Dropship

Можете да отбележите цената на „едро“, която ви дава доставчик. Колко – реши за себе си.

Плюсове: Можете да контролирате цената на стоките, макар и в рамките, определени от доставчика: да организирате продажбите, да правите отстъпки.

Против: Винаги ще имате „долна граница“ на стойността, която трябва да дадете на доставчика. Плюс това, ако доставчикът е посредник, а не производител, вие също ще платите надбавка за него.

Витрина

Цената се определя от рекламодателя (продавача), на сайта на който вие насочвате купувача.

Плюсове: Самият  рекламодател следи конкурентите и знае какви трябва да бъдат цените на пазара – в това можете да разчитате на него.

Против:  Не можете да получавате незабавно информация за промени в цените, както и да влияете върху нея.

Развитие на марката

Онлайн магазин

Вие създавате своя собствена марка от нулата.

Плюсове : Вашата марка – вашите правила, можете да я направите.

Против : Висока инвестиция в промоция с цел повишаване на осведомеността.

Dropship

Ако марката на доставчика е известна, с негово съгласие можете да разчитате на него. В противен случай трябва да „създадете име за себе си“ от нулата. Чуждестранните основни доставчици обикновено не позволяват да използват марката си, но малките местни производители често нямат нищо против.

Плюсове: Вие сте свободни в начина, по който ще изградите имиджа на вашия магазин, а марката на доставчика (производителя) може да ви помогне много

Минуси: При липсата на добре позната марка на доставчика (или отказа му да разреши използването на марката), ще трябва да изградите марката на вашия магазин без никаква помощ, което е доста скъпо.

Витрина

Използвате марката на рекламодателя, като обобщавате офертите му на уебсайта си.

Плюсове: Добре известните марки на рекламодателите увеличават доверието на купувачите във вашия магазин, което допринася за висока конверсия на продажбите.

Против: Вие излагате на риск марката на рекламодателя, така че не можете да я използвате свободно в рекламните кампании (само със съгласие с нея).

Приемане на плащания от клиенти

Онлайн магазин

Пари от купувача отива директно към сметката си (банков превод, кредит, плащане при получаване), тогава вие управлявате как да харчите тези средства: купуват нова пратка от стоки, плаща заплата на служителите, инвестирате в реклама.

Плюсове : Имате повече оборотни средства – можете свободно да решите как да се разпореждате с тях. Парите се кредитират по сметката ви веднага (онлайн плащане) или веднага след получаване на стоката – можете бързо да ги пуснете в обращение.

Против: Разходи за закупуване на стоки, за получаване на плащания (в брой, фискално устройство).

Dropship

В зависимост от условията на работа с доставчика или получавате плащания и прехвърляте сумата на покупната цена на доставчика и поддържате допълнителна такса (чуждестранните доставчици обикновено работят по този начин), или той получава плащания и прехвърля сумата на определения марж. След това харчите спечелената сума от надценката за по-нататъшното развитие на магазина.

Плюсове: Не е нужно да харчите пари за закупуване на стоки – купува се потребителят, почти веднага получавате печалба. Ако доставчикът приеме плащания, тогава касата е на негова страна – трябва да похарча пари за услугата за получаване на плащания и спазване на закона

Минуси: малки завои – малка скорост на развитие на магазина. Сумата, с която разполагате, не е доход, а почти веднага печалба. Първо ще трябва да инвестирате собствени средства, за да поддържате стабилно развитие на проекта.

Витрина

Всички плащания се приемат като рекламодател в онлайн магазина. След извършване на плащането от страна на потребителя, вие чакате рекламодателя да потвърди факта на покупката, а след това да получите% от сумата на количката и да изтегли доход от партньорската мрежа, в която работите

Плюсове: Не е необходимо да купувате стоки, да създавате формуляр за плащане – всички изчисления с купувача отиват на страната на рекламодателя

Против: Периодът за потвърждаване на покупката може да бъде повече от месец: през този период трябва да намерите други източници на оборотен капитал за промотиране на витрината.

доставка

Онлайн магазин

Вие сами търсите изпълнители, разходите по доставката могат да бъдат заплатени както от вас, така и от купувача.

Плюсове: Можете да излезете с опции за опаковане, да съобщите за малки бонуси и подаръци в колети, да изберете всяка опция за доставка. Тя също зависи от вас, с кои региони ще работи вашият магазин. Всичко, от което се нуждаете, е да намерите подходяща услуга за доставка.

Против: Вие сами трябва да изграждате взаимоотношения с доставчици и да решавате всички свързани с тях проблеми. Може да се наложи да преминете през няколко опции, преди да намерите правилния.

Dropship

Обикновено, няколко доказани възможности за доставка се предоставят от самия доставчик, а dropshipper може да избере една от тях. В този случай сами решавате кой ще плати за доставката – вие сами (полагайки в цената) или купувача.

Плюсове: Всички процеси вече са установени (кой от кой склад и как ги доставя) – всичко, което трябва да направите, е да изберете опцията, която отговаря на вашия регион.

Недостатъци: Въпросът „Къде е моята поръчка и кога ще бъде доставена?” Ще бъде на раменете ви (рискът за делириума на вашия магазин, тъй като сте контактна точка за потребителя). Няма да можете да повлияете на лоялността на потребителите с опциите на опаковката и допълнителния състав на пакета. Ако доставчикът остави контактите си в пакета, купувачът може да започне да купува директно от него (посочете предварително тази точка).

Витрина

За доставка, неговите условия и цена е напълно отговорен рекламодател.

Плюсове : Няма въпроси и разходи за доставка – всички логистични проблеми се решават без вас.

Недостатъци : Няма възможност да се повлияе на качеството, цената и времето за доставка

връщане

Онлайн магазин

Вие директно ще организирате връщането на върнатите стоки в склада и връщането на стойността му. Също така зависи от вас дали купувачът ще плати за пристигането на куриера, за да вземе поръчката.

Плюсове: Бързи решения на всички логистични въпроси директно с купувача и доставката

Минуси: Време, изразходвано за организиране на връщането на стоки и пари

Dropship

Купувачът иска възстановяване и вие го подреждате чрез доставчика, който преговаря с доставчика. Въпросът за възстановяването се решава чрез взаимно споразумение с доставчика.

Плюсове: Взаимодействието с доставката остава на страната на доставчика, Вие се занимавате само с клиента.

Против: Всички процеси зависят от доставчика и услугата за доставка – ако нещо се обърка, потребителят ще ви попита и няма да можете бързо да разрешите всички проблеми директно.

Витрина

Всички въпроси за връщане са на раменете на онлайн магазина на рекламодателя

Плюсове: Не се тревожете за възстановяването и продукта.

Против: Няма начин да управлявате този процес. Докато рекламодателят не потвърди действието, не знаете дали продуктът е бил върнат (и дали сте получили комисионна).

Поддръжка на клиенти

Онлайн магазин

Вие сами се занимавате с поддръжка на клиенти: консултирайте се относно характеристиките на стоките, условията на плащане и доставката. 

Плюсове: Вие сте добре запознат с продукта, ще можете самостоятелно да съветвате купувачите, да ги информирате за специални оферти, да правите допълнителни продажби по време на процеса на консултация.

Против: Временни разходи за поддръжка, парични средства в случай на наемане на хора за подкрепа или кол центр.  Вие сте единствено отговорни пред купувача за закупените от него стоки. 

Dropship

Вие сами се занимавате с поддръжка на клиенти: консултирайте се относно характеристиките на стоките, условията на плащане и доставката.

Плюсове : Можете самостоятелно да съветвате клиентите си, да ги информирате за специални оферти, да правите предварителни продажби по време на процеса на консултация

Против: Временни разходи за поддръжка. Познавате продукта по-зле, защото е от страна на доставчика Парични разходи в случай на наемане на персонал за подкрепа или кол център. Вие носите отговорност пред купувача за закупените от него стоки.

Витрина

Цялата консултация е на страната на рекламодателя на магазина.

Плюсове : Нямате разходи за поддръжка на клиенти и кол център. Вие не носите отговорност пред купувача. 

Против: Не комуникирате с клиенти, не можете да правите допълнителни продажби, нямате обратна връзка.

Списък на разходите

Онлайн магазин

Уебсайт (платформа + разработка + домейн + хостинг) Закупуване на стоки Склад (съхранение + услуга) Приемане на плащания (каса + фискално устройство) Промоция на уебсайт Поддръжка на клиенти Доставка (по избор)

Dropship

Уебсайт (платформа + разработка + домейн + хостинг) Приемане на плащания (каса + фискална памет) (по избор) Промоция на уебсайт Поддръжка на клиенти Доставка (по избор)

Витрина

Уебсайт (платформа + разработка + домейн + хостинг) Промоция на уебсайт Доставка (по избор)

Както виждаме, в случая с развитието на нашия онлайн магазин, ние имаме повече разходи, но и повече възможности за увеличаване на лоялността, изграждане на марка, увеличаване на бизнеса. От своя страна, Dropship премахва главоболие по отношение на съхранението на стоки и търсенето на услуга за доставка, а витрината ви позволява да минимизирате разходите за поддръжка (включително комуникация с клиентите) и да се ангажирате само с промоция на уебсайтове. Изборът е ваш!