Ивайловград и Александруполис

1
143
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

1 ден София – Александрово – Узунджово – Ивайловград
Тръгване от гр.София в 7:00 ч., пл. Сточна Гара – бензиностанция „Лукойл” по маршрут София – Пловдив – Александрово. Посещение на уникалната тракийска гробница в с. Александрово, отличаваща се с впечатляваща  архитектура, която по своите размери се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега. Уникална я правят нейните стенописи от IV в. пр. Хр, които са без паралел. С разкриването ѝ се променя представата за живота на траките по нашите земи. Отпътуване за с.Узунджово. Посещение на една от първите църкви в България – църквата „Успение Богородично“, построена преди повече от 500 години. В иконостаса ѝ за пръв път е резбована Глаголичната молитва. Отпътуване за Ивайловград. Посещение на вила „Армира” изградена през втората половина на І век. Това е най-пищно украсеният частен дом от римската епоха, разкрит в българските земи. Цялата сграда е композирана около басейн. Около него на площ от 3600 кв.метра са разположени жилищната сграда на собствениците, както и градина за отдих и разходки. Вилата е отоплявана с подово отопление и богато украсена с мрамор и уникални мозайки, част от които са запазени в автентичния си вид и до днес. Настаняване в хотел в района на Ивайловград. Свободно време за кратка почивка. Вечеря. Нощувка.

2 ден Ивайловград – Димотика –  Александруполис – Ивайловград
Закуска. 08:00 ч. отпътуване за Гърция през  ГКПП Ивайловград–Кипринос. Посещение на град  Димотика  /Дидимотихо/.  Съвременният град е разположен край двете исторически възвишения Кале и Хагия Петра, откъдето идва гръцкото име  Дидимотейхон – двойната крепост, а заселилите се тук българи съкращават на Димотика. Наричат града „жива обсерватория на балканската култура“, защото пази следи от траки, българи, ромеи, османци, гърци. Тук са родени двама византийски императори и султан Баязид ­­II, тук са възстановени олимпийските игри през далечната 1332 година, тук е първата европейска столица на Османската империя. По време на разходката из Димотика можете да видите стените на средновековната крепост,  Джамията на султан Баязид,  Оруч паша хамам – една от най-старите съхранени турски бани в Европа, много християнски храмове, интересна архитектура.
Продължаваме за  Александруполис, сравнително нов град, разположен на северния бряг на Егейско море само на няколко километра от устието на река Марица. Градът има кратка история, от малкото рибарско селце Дедеагач от XIX век до днешния туристически и пристанищен център. Символът на града е Александруполският фар, втори по височина в света със своите 27 метра.  Катедралният храм , „Свети Николай“  също е едно от най- посещаваните места в града. Свободно време за разходка и обяд. Тук ще можем да си починем в някое от многобройните заведения, да се наслаждаваме на морето,  да опитаме морски деликатеси и  бялото вино рецина, чийто „откривател” е роден в Александруполис. Следобяд – връщане в Ивайловград. Свободно време. Празнична вечеря с DJ. Нощувка.

3 ден Ивайловград – Мезек – Хасково – София
Закуска. Отпътуване за Мезек. Посещение на винарска изба „Мезек”. Запознаване с процеса на винопроизводство и дегустация на вина. Възможност за посещение на Тракийска куполна гробница до с.Мезек (в зависимост от метеорологичните условия). Отпътуване за град Хасково. Възможност за посещение на най-високия монумент на „Света Богородица с Младенеца“ в света (32,8 м.), намиращ се в град Хасково. До записания в рекордите на Гинес монумент е построена камбанария (30м), от която се разкрива прекрасна гледка към града. Свободно време за разходка и обяд в обновения център на града. Отпътуване за гр.София следобяд. Пристигане вечерта.