„Респонса Превент“ с първо в България обучение за новостите при назначаване на хора с увреждания

2
199
Добави коментар
eventA
eventA

На 21 август в хотел Експо, София „Респонса Превент“ проведе първото в България обучение, представящо  новостите при осигуряване на трудова заетост на хора с увреждания. Лектори бяха д-р Димитър Софиянски, експерт по здраве и безопасност в компанията и Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика и ключов консултант на „Респонса Превент“. Как се прилагат и контролират квотите за назначаване на служители с трайни увреждания, какви алтернативни мерки за заетост са предвидени и кои възможности за финансиране предлага Националната програма за заетост на хора с  увреждания бяха сред темите на събитието, което събра в активна дискусия специалисти от всички икономически дейности от цялата страна. Присъстващите имаха възможност да се запознаят със седемте стъпки, в които експерти от „Респонса Превент“ обобщават изискванията на нормативните актове.

С обнародването на правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания в края на март работодателите у нас са изправени пред актуални въпроси, касаещи трудовите отношения със служители с трайни увреждания. Така според чл. 38 от новия правилник тази група служители вече се ползват с възможност за постъпване на работа на квотен принцип, където изискуемият минимален брой нови назначения се определя  според капацитета на работодателя. В средно големи компании с щат между 50 и 99 души, съгласно новия правилник би следвало да се труди едно лице с трайни увреждания. За екип от 100 и повече служители изискването е 2% от тях да бъдат назначени на новия принцип, заложен в правилника.  Целта на обучението бе да се разгледат задълженията на средните и големи предприятия, уредени в новия закон за наемане на хора страйни увреждания.

“Смятам, че не е достатъчно просто да очакваме от работодателите да спазват изискванията на нормативния акт. Много важно е те да бъдат вярно и пълно информирани“

, подчерта д-р Софиянски. 

Това ще допринесе такива назначавания да се организират по най-добрия начин с взаимна полза, допълни той. Иван Нейков уточни, че списъците с трудоустроени служители не запълват автоматично квотите за наемане на лица с трайни увреждания.  Сред акцентите в дискусията бе необходимостта от реабилитация на хората с увреждания по отношение на професионалния им потенциал.

„Хората с увреждания не са задраскани от пазара на труда“

, подчерта д-р Софиянски.

 Бяха разгледани и санкциите, на които подлежат работодателите при неизпълнение на квотите за назначаване на лица с трайни увреждания. “Работодателят има пълната свобода, но дотам, че да се справи с изискванията“, отбелязаха лекторите. Д-р Софиянски обобщи наблюденията си по прилагането на новия закон за хората с увреждания няколко месеца след влизането му в сила. Той поясни, че с първото по рода си обучение встъпително се разглеждат изискванията на нормативния акт и със сигурност има необходимост от дискусии в бъдеще. . След изтичане на крайния срок за приключване на необходимите действия, предвидени от новия закон за хората с увреждания, ще възникнат актуални въпроси по изпълнението му, заяви д-р Софиянски.

В коментар Мариела Петкова, административен директор на пристанище Варна, участник в обучението, сподели, че ще продължи да има потребност от информация за прилагането на новия закон, като опитът ще даде отговор на някои от актуалните въпроси.  Всички участници споделиха, че в рамките на обучението са получили ясни отговори във връзка с новия закон за хората с увреждания и правилника за прилагането му.

За дългосрочните ползи от адекватна информираност говори Иван Нейков:

„За съжаление изследванията сочат, че има трайно наслоени негативни възприятия в част от обществото по отношение на възможностите на хората с увреждания. Сякаш сме готови много лесно да приемем, че те не са прецизни работници. Практиката сочи, че се оказват много лоялни и надеждни служители. Предприятията, които използват капацитета им, имат повече ползи, включително и по отношение на доверието и репутацията“

, подчертава специалистът.  През ноември РП планира мащабно обучение, на което ще присъстват експерти от цялата страна. Те ще се запознаят подробно с отговорите на въпросите по новостите във връзка с прилагането на Закона за хора с увреждани