Макар и без Викрам, индийската мисия Чандраян 2 продължава напред, с очаквания за 7-годишен живот

1
164
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Луната, заснета от „Чандраян 2“ на 23-ти август. Photo credit : ISRO

7 септември 2019 г. 20:36 ч.

Светослав Александров. Луната наистина се оказа наставница сурова за роботизираните експедиции през 2019-та година. От три опита за кацане на лунната повърхност, само един завърши с пълен успех (този на Китай през януари). Е, ако трябва да сме честни, все още е рано да запеем погребалната песен за спускаемия апарат „Викрам“. Не се знае със сигурност дали той се е разбил. Има малък шанс преустановяването на комуникациите да се дължи на други причини, а индийските специалисти ще прослушват небето за радиосигнал през следващите две седмици. И дори кацането да е било по-твърдо и радиото да е повредено, има вероятност американският ретрорефлектор на борда да е оцелял. 

Засега ръководството на мисия „Чандраян 2“ се адаптира към работа само с орбиталния апарат. „Викрам“ и неговият луноход „Прагиян“ се очакваше да работят само 14 дни, след което може би щяха да се повредят през настъпващата лунна нощ. Главният отсек на „Чандраян 2“ (корабът-майка), който пристигна успешно около Луната през август, продължава да функционира в своята почти кръгова орбита. Оказа се, че новините от него са повече от добри. 

Вмъкването на „Чандраян 2“ около Луната е било толкова прецизно, че има излишък от гориво на борда. Поради това специалистите преценяват, че мисията няма да работи една година, както първоначално се предвиждаше. Стига да не настъпи някоя неочаквана повреда, „Чандраян 2“ може да оцелее цели седем години. Отново подчертавам – седем години на индийско присъствие около естествения ни спътник! 

Практически орбиталният апарат осъществява 95% от цялостната научна програма на мисията. На борда на него има най-мощната камера, изпратена около Луната до този момент – резолюцията ѝ е 0.3 m/pixel. Това означава, че е в състояние да различава съвсем дребни скали. Възможно е именно с помощта на „Чандраян 2“ учените да установят каква е окончателната съдба на спускаемия апарат „Викрам“ – стига, разбира се, американците да не го направят първи посредством мисията на НАСА „Лунар Риконисънс Орбитър“. 

Тъй че, макар и спускаемият компонент да постигна разочароващи резултати, най-добрите мигове пред „Чандраян 2“ тепърва предстоят. 

За повече информация: ISRO

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/