Как да извлечете максимума от храната

1
144
Добави коментар
vivi805
vivi805

Не забравяйте за съвместимостта на продукта

Разбирам, че това е трудно и вероятно си мислите: „Работя по цял ден, а след това все още трябва да си блъскам мозъка вечер, кои продукти могат да се комбинират и кои не?“ Но основното правило, което трябва да спазвате, е много просто: не можете да ядете протеини едновременно и въглехидрати. През деня те могат да се комбинират, това се отнася само за едновременното приемане на храна.

Ако ядете заедно протеини, като месо и въглехидрати (картофи), тези съединения не се усвояват правилно от организма. Най-вероятно те ще се превърнат в мазнини. Факт е, че имате само един стомах, а за разграждането на протеина е необходима солна киселина и алкална основа за разграждането на сложни въглехидрати. Алкалът неутрализира киселината и в резултат на това нищо не се усвоява.

За производството на ензими, които усвояват белтъчини, е необходима повече енергия от тези, които разграждат въглехидратите, така че тялото може просто да даде предпочитание на въглехидратите, оставяйки протеините почти непокътнати. В резултат на това храната се усвоява слабо и натоварването върху тялото се увеличава. Следователно протеинът се консумира най-добре със зеленчуци или салата, за усвояването на които сложни ензими не са необходими.

лигандрол

Дъвчете старателно храната си

60% от храносмилателния процес протича в устата. Останалите 40% са пътя от стомаха през дебелото черво и отвъд него. Всички си мислят, че това, което се яде, навлиза в храносмилателния тракт и веднага се абсорбира. Но когато започнем да го дъвчем, се отделят съответните ензими, които разграждат храната. Трябва да го дъвчете много добре, почти до течно състояние, преди да погълнете. Това подпомага храносмилането и предотвратява отлагането на вредни отпадъци в тялото.

Повечето от нас имат един проблем: винаги бързаме и ядем много бързо. Не дъвчем храна и храносмилателната ни система трябва да работи с двойно натоварване. По-голямата част от храната не се усвоява правилно или изобщо не се усвоява, ако не я дъвчете правилно. Освен това, ако несмилаемата храна попадне в храносмилателния тракт, тя просто преминава през тялото ви и се елиминира от него, като не оставя никакви хранителни вещества. 80% абсорбция на минерали и хранителни вещества се случва в дебелото черво. Затова лекарите предписват отвари, ако искат бързо да влязат нещо в тялото. Поради това веществата се абсорбират моментално и веднага влизат в кръвта.

Освен това, ако дъвчете бавно, получавате истинско удоволствие от яденето. Случвало ли ви се е да сте такива, че ставате от масата и не си спомняте какво сте яли? И така, защо да се лишавате от удоволствие от храненето? Нека храненето е време за почивка.

Допълнете с вода и прясно изцеден сок

Препоръчвам да пиете осем чаши вода на ден, което помага да се отървете от токсините и мазнините. По-добре е да го пиете с лимон, защото лимонът е естествен диуретик, който спомага за прочистването на тялото. Доказано е, че водата увеличава ефективността на всички програми за физическо развитие. Ако пиете минерална или изворна вода, уверете се, че тя не е газирана. Не пийте сладка сода.

Най-доброто, което е достъпно само за човека на този свят, е зеленината. Затова сутрин е добре да изпиете „зелена“ напитка. Всеки трябва да има хранителен преработвател или сокоизстисквачка. Ето какво правя: хвърлям две шепи издънки от люцерна, един банан в миксера (за да смила продуктите), наливам половин чаша вода, половин чаша натурален ябълков сок и слагам лъжица зелеви ечемични кълнове. След това включвам миксера. Оказва се, питателна и много вкусна напитка, която може да замени цяла закуска. И издънките на люцерна … Не можете дори да си представите колко са полезни за вашето здраве.