Британският съд реши: Затварянето на парламента е незаконно

1
94
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Решението на Борис Джонсън да спре парламента е незаконно, постанови Върховният съд във Великобритания, предаде BBC.

По-рано този месец британският премиер поиска и кралица Елизабет II прекрати работата на парламента за пет седмици – от 10 септември до 14 октомври – само две седмици преди планираната дата за Brexit. Тогава Джонсън заяви, че иска спирането, защото трябва да се даде възможност за т. нар. Реч на кралицата, в която да очертае новите си насоки.

Но най-висшият съд в страната обаче каза, че е погрешно парламентът да спре да изпълнява своите задължения сега.

За първи път от повече от 70 години британско правителство разпуска парламента.

Според мнозина политици актът на премиера е незаконен и така той се опитва да си отвори пътя за прокарване на Brexit без сделка, който засега по план трябва да се състои на 31 октомври.

Председателят на съда, лейди Бренда Хейл, заяви: „Ефектът върху основите на нашата демокрация беше изключителен“. Тя каза също, че единодушното решение на 11-те съдебни заседатели е, че парламентът не е трябвало да бъде пророгиран, решението е нищожно и няма никакъв ефект, а председателите на Камарата на общините и на Камарата на лордовете трябва да решат какво да правят по-нататък.

Съдът заяви, че адвокатът на Борис Джонсън е казал пред магистратите, че премиерът ще се съобрази с решението.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу приветства решението и заяви, че парламентът „трябва да се свика незабавно“, като добави, че сега ще се консултира с партийните лидери „по спешност“.

Кореспондентът на BBC Доминик Касиани коментира, че решението е „най-лошият възможен изход за премиера“.