Какво е холестерол и най-добрите хранителни добавки за висок холестерол

1
189
Добави коментар
angels82
angels82

Какво е холестерол?

От лошия показател за висок холестерол, може да се предположи, че целият холестерол е лош – или че холестеролът е чужд на тялото ви. Всъщност, холестеролът се намира във всяка клетка на тялото ви и е от решаващо значение за вашето здраве. Тази восъчна, жълтеникава мазнина е градивен елемент на мембраната, обграждаща всяка от вашите клетки. Той също така играе роля в производството на витамин D, хормони и жлъчка, което помага на тялото да усвоява мазнините.

Друго често срещано погрешно схващане за холестерола е, че той основно идва от храната, която ядете. В действителност, черният дроб и червата произвеждат по-голямата част от холестерола в тялото ви – около 80%. Само останалите 20% идват от вашата диета. Животински продукти като месо, яйца и млечни продукти съдържат холестерол.

Добър холестерол срещу лош холестерол

Когато Вашият лекар провери холестерола с кръвен тест, наречен липиден профил, резултатите не са само едно число. Пълна картина на нивото на холестерола – и дали тя се нуждае от понижаване – идва от четири отделни, но свързани стойности: LDL, HDL, триглицериди и общ холестерол в кръвта.

LDL

LDL, често наричан лош холестерол, означава липопротеини с ниска плътност. LDL пренася холестерола през кръвта към клетките ви. „Лошата“ част на LDL е, че при високи нива, тя има склонност да изгражда мастни плаки във вашите артерии – състояние, наречено атеросклероза. Атеросклерозата намалява притока на кръв през засегнатите артерии, което води до повишен риск от сърдечни и бъбречни заболявания, заболявания на периферните артерии, инсулт, инфаркт и кръвни съсиреци.

HDL

HDL, или липопротеин с висока плътност, често се нарича добър холестерол. Той помага за премахване на LDL от кръвта, като го пренася обратно в черния дроб, където се разгражда. По този начин HDL помага да защитите сърцето си от болести и намалява риска от инсулт.

Триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнина, която съхранява излишната енергия от калориите, които консумирате. Високото ниво на триглицериди показва повишен риск от инсулт и сърдечни заболявания.

Общ холестерол в кръвта

Общият ви холестерол в кръвта съчетава нивата на HDL, LDL, част от вашите триглицериди и някои други мастни протеини в едно число, което прави цялостната картина на нивата на липидите в кръвта.

Добавки за понижаване на холестерола

Два от най-ефективните начини за повишаване на HDL и понижаване на LDL са физическите упраженения и хранене на здравословна диета. Консумирането на прекалено много наситени мазнини и транс-мазнини – намиращи се в червеното месо, млечните продукти и преработените храни – може да повиши нивото на нездравословен холестерол. Консумирането на твърде малко ненаситени мазнини – съдържащи се в ядките, семената, рибата и растителните масла – може да направи същото.

Ако нивата на LDL са много високи или имате по-висок риск от сърдечни заболявания по друга причина, Вашият лекар може да Ви предпише лекарство, което да понижи холестерола. Обикновено това лекарство е статин. Ако искате да опитате по-естествен подход или да не понасяте статини, може би искате да помислите за много храни и вещества, получени от храни, за които е доказано, че намаляват холестерола.

Ще намерите зашеметяващ набор от добавки за понижаване на холестерола за продажба; някои комбинират няколко активни съставки, а други съдържат само един.

По-долу са някои от най-обещаващите природни добавки, за които се смята, че спомагат за понижаване на холестерола.
Ниацин

Ниацинът, известен също като витамин B3, е толкова ефективен при понижаване на LDL, като повишава HDL, което често се предписва от лекарите във високи дози. На пазара ще намерите добавки с ниска доза, които също могат да бъдат ефективни. Ниацинът може да предизвика зачервяване на лицето, а във високи дози може да навреди на черния дроб. Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете добавка с висока доза ниацин.

Омега-3 рибено масло

Омега-3 рибеното масло е доказано доста ефективно при понижаване на нивата на триглицеридите, повишаване на HDL и повишаване на общото здраве на сърцето. Макар че можете да получите голяма доза омега-3 мастни киселини, като ядете риба – особено сьомга, сардини и херинга – повечето хора предпочитат да я приемат като добавка за удобство.

Люспи от Psyllium

Psyllium люспи и други разтворими фибри размахват LDL от кръвта и помагат да регулирате храносмилателната система. Можете да разбъркате псилиум в чаша вода и да го изпиете или да се насладите на купа овесена каша за закуска.

Растителни стероли

Растителните стероли се срещат естествено в много зеленчуци, плодове, ядки и зърна. Нещо като растителен холестерол, те блокират усвояването на холестерола и намаляват количеството на LDL в кръвта.

Поликозанол

Поликозанол е химикал, получен от захарна тръстика, пшеничен зародиш или пчелен восък. Макар че проучванията са смесени, изглежда, че понижават LDL и намаляват производството на холестерол в черния дроб.

Екстракт от червен ориз

Екстрактът от червен ориз съдържа естествена, нискодозова форма на ловастатин, лекарство, което се предписва за понижаване на холестерола. Тя може да понижи LDL много ефективно, но внимавайте при избора на този екстракт; някои по-малко уважавани производители твърдят, че количеството на екстракта е по-високо, отколкото реално се съдържа в продукта.

Чесън

Чесънът не е просто вкусен за вашето готвене; той също е здравословен за сърцето ви. Някои проучвания показват, че чесънът допринася за по-ниски нива на LDL и общ холестерол. Той може също да намали количеството на холестерола, произвеждан от черния Ви дроб.

Guggul

Екстрактът от гугул идва от смолата на дървото Mukul myrrh. Той се използва в Индия от хиляди години за разнообразие от желани ползи за здравето, включително понижен холестерол. Въпреки че резултатите са смесени, някои проучвания показват, че той може да намали общия холестерол.

Соев протеин

Соевият протеин няма огромен ефект, но може да намали леко общия холестерол и LDL. Смяната на една или две месни ястия всяка седмица със соев протеин е лесен тласък за вашето здраве.

Често задавани въпроси

Въпрос. Наистина ли действат добавките за понижаване на холестерола?

Отговор. Да, има точни проучвания, които показват, че много от най-популярните съставки на добавките наистина намаляват нивата на LDL, повишават нивата на HDL и намаляват общия холестерол. Омега-3 мастни киселини, разтворими фибри като псилиум, растителни стероли и ниацин имат особено силни резултати в проучванията, но някои други обичайни съставки са показали смесени резултати при понижаване на нивата на холестерола в кръвта.

 

Въпрос: Трябва ли да вземам продукт с една съставка или комбиниран продукт, за да понижа холестерола си?

Отговор. Въпреки че и двете имат ползи, по-малко вероятно е да изпитате странични ефекти или други проблеми, ако се придържате към продукт с една съставка. Също така, ако приемате еднократна добавка и кръвните тестове показват, че нивата на холестерола са се подобрили, ще знаете, че съставката е осигурила ползата.

 

Въпрос. По-висока цена винаги ли показва по-високо качество, когато става въпрос за добавки за понижаване на холестерола?

Отговор. Не, не винаги. Тъй като има толкова много различни съставки и формули, които могат да понижат холестерола, ценовият диапазон за тези добавки е огромен. Като общо правило, може да искате да се придържате към известни марки, които използват доказани съставки, избягвайки цените на по-ниските цени от по-малко известни компании.

 

Въпрос. Трябва ли да съм загрижен за страничните ефекти, когато приемам добавка за понижаване на холестерола?

Отговор. Въпреки че повечето от съставките, използвани в тези продукти, са без странични ефекти, някои хора понякога имат чувствителност или проблеми с определени съставки. Guggal и поликозанол, например, разстройват стомасите на някои хора, докато псилиумът и другите продукти с високо съдържание на фибри могат да причинят подуване на корема или газ. Ниацин причинява зачервяване на лицето при някои хора, а в редки случаи може да увреди черния дроб във високи дози.

 

В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите препарати за борба с холестерола. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели. Съветваме ви да пазарувате онлайн, тъй като цените са по-ниски, имате законно право да върнете уреда в срок от 14 дни, а да не забравяме и безплатната доставка до дома ви.

 

Cholestone е хранителна добавка, предназначена за поддържане здравословните нива на холестерола.

Естествените активни съставки в продукта са ленено семе, което допринася за поддържане нормалното ниво на холестерола благодарение на високото съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини, и ябълков пектин, който съдържа фибри, оказващи същото действие.

Продуктът съдържа чесън, който повлиява благоприятно нивата на мастите в кръвта, а лецитинът играе важна роля в техния метаболизъм.

Холестеролът е вид мазнина, която организма изгражда, и от която в известна степен се нуждае. Прекалено високото му съдържание обаче, е рисков фактор за здравето и води до сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, захарен диабет, бъбречна недостатъчност, подагра, хроничен хепатит и т.н. Високите холестеролови нива може да са резултат на наследственост, начин на живот или комбинация от двата фактора.

Cholestone има две основни задачи – да намали съдържанието на мазнини в кръвта и да опази качеството на холестерола и другите мазнини в кръвта от действието на свободните радикали. При снижаване нивото на холестерола с 10%, рискът от възникване на сърдечни и сърдечно-съдови заболявания може да се намали с 20-50%!

Ленено масло – най-богатият и уникален източник на омега-3 ненаситени мастни киселини. Съдържа и двата вида необходими омега-3 мастни киселини – линоленова и алфа-линоленова, които оказват благотворно въздействие при профилактика и терапия на сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 мастните киселини намаляват отчасти нивото на холестерола и в много по-голяма степен понижават нивото на триглицеридите. Играят важна роля при обмяната на веществата.

Ябълков пектин – разтворимо влакнесто вещество, подпомагащо по-бързото отстраняване на мазнините от храносмилателния тракт. Изключителен абсорбатор на мазнини. Възпрепятства образуването на холестерол и триглицериди в черния дроб, което влияе за понижаване на мазнините в кръвта. В комбинация с други влакнести вещества, спомага за функционирането на дебелото черво. Създава чувство за ситост.

Чесън – съдържа съставки с многобройни положителни въздействия. Намалява нивото на “вредния” LDL-холестерол в кръвта и същевременно повишава концентрацията на защитния HDL-холестерол. По този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Лецитин – играе значителна роля при обмяната на мазнините в организма, защото стимулира отстраняването на холестерола от кръвта.

Антиоксиданти (Витамини C и E) – заедно въздействат по-ефективно и наред с другите си положителни влияния, пазят мастните киселини от вредно окисляване.

Хром – участва в регулиране нивото на мазнини в кръвта. Спомага за пренасянето и изгарянето на мазнините (освобождаването на енергия). Намалява нивото на общия холестерол и същевременно повишава нивото на “защитния” HDL-холестерол..

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

300 грама 100% Чист Ябълков Пектин произведен в Германия!

Удобна опаковка тип дойпак с цип за по-лесно използване.

Получавате сертификат за произход и качество с всяка поръчка!

Пектина се произвежда в две форми – течна и прахообразна. От вида на формата зависи и реда, в който се смесват съставките при производството на хранителни продукти. Течния пектин се добавя в гореща, току-що сварена маса, а прахообразният се смесва с охладени течности или плодове. С помощта на прахообразния пектин може да се приготвят плодови конфитюри или мармалади.

Полезни свойства на пектина

Специалистите наричат пектина натурален „санитар“ на човешкия организъм, тъй като той има способността да увлича със себе си токсините и вредните вещества от тъканите на тялото като по този начин подпомага тяхното изхвърляне.

Това са например: пестициди, йони на тежки метали, радиоактивни елементи. При процеса на извличане на токсичните вещества, пектинът не нарушава естествения бактериологичен баланс на организма.

Ползата от пектина се дължи на положителното му влияние върху метаболизма на организма: стабилизира окислително-възстановителните процеси, подобрява периферната циркулация на кръвта, работата на червата и понижава нивото на холестерол в кръвта.

Пектинът практически не се усвоява от храносмилателната система. Преминавайки през храносмилателната система обаче, той увлича със себе си вредните вещества и холестерола, които заедно с него се изхвърлят от организма.

Пектинът също има свойството да се свързва с йоните на тежките и радиоактивните метали. По тази причина е изключително полезен за хора работещи с тежки метали или намиращи се в замърсена среда.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

20-дневен ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН пакет VitaPectin/ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН И ИНУЛИН. Състои се от 4 броя кутии с общо 40 броя сашета.

VitaPectin/ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН И ИНУЛИН по ефективен начин съчетава забележителните свойства на двата полизахарида пектин и инулин, чиято многостранна полза за човешкия организъм е установена по безспорен начин. В биологично активната хранителна добавка VitaPectin/ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН И ИНУЛИН двете удивителни природни вещества взаимно се допълват и покриват изключително широк кръг от полезни въздействия.

Употребата на този пакет оказва многостранно благотворно въздействие върху човешкия организъм:

подобрява перисталтиката и храносмилателния процес;
подпомага дружествената чревна микрофлора, с което повишава капацитета на имунната защита;
съдейства за намаление на телесната маса; понижава нивото на холестерола, триглицеридите и кръвната захар;
извежда от организма множество биогенни токсини, тежки метали и радионуклиди.

Приема се по едно саше два пъти на ден, половин час преди някое от основните хранения (препоръчва се сутрин и вечер). Съдържанието на едно саше се изсипва в чаша с 250 мл вода или сок. Разбърква се няколко секунди с бъркалка, след което се изпива.

VitaPectin Ябълков пектин е нов тип хранителна добавка на основата на ябълков пектин. Това е иновативен продукт разработен по патентован уникален 8-стъпков процес, по технология за производство на космически храни. VitaPectin естествено детоксикира човешко тяло и спомага за подобряване на общото здравословно състояние на организма. Голяма част от пектина, който се предлага на пазара, в прахообразна и таблетна форма не е разтворим във вода и човешкият организъм усвоява едва около 10-15% от него. VitaPectin се разтваря напълно във вода за секунди, усвоява се изцяло от организма и е 100% натурален. Редовната употреба на пектин се препоръчва като превенция на редица заболявания.

Как ябълковият пектин действа на човешкия организъм

Пектинът е природен полимерен въглехидрат с многостранно благотворно въздействие върху човешкия организъм, доказано през последните десетилетия. По-точно:

понижава нивото на холестерола, триглицеридите и кръвната захар;
извежда от организма множество биогенни токсини, тежки метали и радионуклиди;
подобрява перисталтиката и храносмилателния процес;
подпомага дружествената чревна микрофлора, с което повишава капацитета на имунната защита;
съдейства за намаление на телесната маса.

Защо е важно ябълковият пектин да е 100% разтворен във вода

При разтварянето му във вода пектинът образува колоиден разтвор. Колкото по-добра е неговата дисперсионна способност (разтворимост), толкова по-голяма е неговата активна повърхност и толкова по-висока е неговата ефективност.

Какви са основните здравословни проблеми, които може да реши VitaPectin.

Понижава чувствително нивото на общия, „лошия” (LDL) холестерол,трхиглицеридите и кръвната захар
Елиминира токсичните тежки метали (живак, олово, цинк, кобалт, молибден и др.);
Подобрява храносмилателния процес; – Съдейства за намаление на телесната маса, редуцира мастните натрупвания;
Повишава капацитета на имунната защита;
Има мощно превантивно действие срещу рак на простатата;

Какви са основните предимства на VitaPectin

Продуктите VitaPectin съдържат най-висок клас ябълков пектин. Технологията за производство осигурява усвояемост от организма на природните компоненти до 7 пъти по-висока в сравнение с познатите прахообразни, таблетни и капсулни форми на пектин. VitaPectin е бързо разтворима напитка с приятен и натурален вкус без добавена захар, консерванти и оцветители.

Понижава чувствително нивото на общия, „лошия” (LDL) холестерол и триглицеридите. Видими резултати се достигат само след 20-дневен курс;
Инактивира и извежда от организма редица биогенни токсини;
Елиминира токсичните тежки метали и радионуклиди;
Предотвратява рязкото покачване на кръвната захар след консумиране на въглехидрати;
Повишава капацитета на имунната защита;
Подобрява перисталтиката на червата и храносмилателния процес;
Подпомага жизнената дейност на дружествената микрофлора на дебелото черво, с което повишава общия жизнен тонус на организма;
Оказва бактерициден ефект спрямо стомашно-чревните патогени;
Съдейства за намаление на телесната маса.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

Хранителна добавка Капсули с Омега-3 рибено масло, мастни киселини.

Характеристики на продукта: WEIDER Омега 3 capsules съдържат рибено масло с високо качество с полиненаситени Омега 3-мастни киселини. Те са от съществено значение за организма и тъй като организма не може да си ги набави само с храната, се налага да се взимат допълнително, под формата на добавки. Намират се главно в рибата, ядките и растителните масла. Съдържат 234 мг Омега-3 мастни киселини, в една капсула.Богато съдържащия се в рибеното масло омега 3 мастни киселини EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) допринася за нормалното функциониране на сърцето.

Този положителен ефект е установен при дневен прием на 250 мг EPA и DHA.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

Хранителна добавка, която подпомага регулирането на нивата на холестерол. Под формата на капки, които се приемат лесно с всяка напитка. Разработена със специално подбран микс от билкови екстракти

Предназначение:

Капки съдържащи екстракт от Артишок, Чесън, Ленено семе и Целина, които подпомагат регулирането на нивата на холестерол.

Начин на употреба:

По 10 капки (0.5 ml) в 50 ml вода, два пъти дневно.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

Омега-3 мастните киселини, незаменими за здравето на мозъка, очите и сърцето
Омега-3 мастните киселини са есенциални, защото човешкото тяло се нуждае от тях и не може да ги произвежда. С най-голямо значение са докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаеновата киселина (EPA). Омега-3 мастните киселини в маслото от крил са свързани с фосфолипиди, което спомага за по-доброто усвояване оторганизма.
Здравословни характеристики на Омега-3 мастните киселини
• Защита и профилактика на сърдечно-съдовата система
• Важни са за нормалната функция на мозъка
• Допринасят за поддържането на нормалното зрение
• В комбинация с Витамин В1 подпомагат производството на енергия в клетките и нормалната функция на нервната система
Ролята на астаксантина в маслото от крил
Астаксантинът е изключително важен антиоксидант, който се съдържа в много голямо количество в маслото от крил и придава неговия червено-оранжев цвят. Проучвания доказаха, че той има отношение и към предпазването на Омега-3 мастните киселини от окисление 1
1.Kidd P., 2011
Сърдечно-съдовата и нервната системи се нуждаят както от Омега-3 мастни киселини така и от витамини и минерали, които невинаги приемаме в достатъчни количества с храната.
Един от важните минерали е Калцият. Той участва в:
• кръвосъсирването
• нормалната функция на мускулите
• пренасянето на нервни импулси
Важен за усвояването на калция е Витамин D, който от своя страна допринася за:
• здравето на мускулите и костите
• процеса на делене на клетките
• нормалната дейност на имунната система

Витамин В1 подпомага нормалната функция на сърдечно-съдовата и нервната система
Продуктите Допелхерц систем използват екологичен арктически крил, уловен по специална патентована технология, която осигурява максимална чистота на извлеченото масло. Уловът се обработва незабавно, директно на кораба, като се получава продукт с най-високо качество и максимално запазени биологични свойства. Количествата крил се контролират строго, спрямо естествения процес на размножаване, което гарантира екологичната отговорност на фирмата и запазването на равновесието в природата.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.
<<Провери цена>>