Най-добрите препарати за намаляване и борба с пърхота

1
149
Добави коментар
angels82
angels82

Какво е пърхот?

Пърхотът е сравнително лесно да се забележи. Мазните, бели люспи на скалпа често намират пътя си в косата и върху раменете ви. В много случаи, скалпа ви може също да е сух и сърбящ. Освен ако скалпа ви не е червен и подут, обикновено не е необходимо да посещавате лекар.

Има няколко фактора, които могат да причинят пърхот:
Себореен дерматит

Това състояние причинява мазна, червена кожа, покрита с бели люспи. Това е често срещана причина за пърхот. Тя може да засегне скалпа и други области на тялото, които имат голям брой мастни жлези.

Гъбички (Malassezia)

Malassezia е гъбичка, намираща се върху кожата. Тя може да предизвика дразнене, което води до образуване на люспи на скалпа.

Контактен дерматит

Понякога реакцията на съставките в продуктите за грижа за косата може да причини зачервяване, сърбеж и лющене на скалпа.

Рядко миене на косата

Ако не миете косата си достатъчно често, мазнината, клетките на кожата и други остатъци могат да се натрупат на скалпа и да доведат до пърхот.

Кой получава пърхот?

Докато всеки може да получи пърхот, някои хора са по-склонни да изпитат това състояние:

По-вероятно е мъжете да имат пърхот поради хормони.

Младите и хората на средна възраст често са засегнати от пърхот, въпреки че някои хора се борят с него през целия си живот.

Хората с мазна коса са по-податливи на пърхот, защото гъбичката Malassezia се развива при мазни условия.

Хората с определени заболявания, като болестта на Паркинсон, която засяга неврологичната система, и ХИВ, който засягат имунната система, са по-податливи на пърхот.

Активни съставки

Шампоаните против пърхот използват разнообразни активни съставки за лечение на съществуващия пърхот и за предотвратяване на повторното му появяване. В зависимост от конкретната причина за пърхота, някои формули могат да бъдат по-добър вариант от други. Най-честите активни съставки в шампоаните против пърхот включват следното:

Шампоан със салицилова киселина

Салициловата киселина е ексфолиращ агент, който помага да се елиминират люспите от пърхота по скалпа. Той може да предизвика сухота, така че е най-подходящ за хора с мазен скалп и коса. Съчетанив на шампоан против пърхот на основата на салицилова киселина с овлажняващ балсам може да помогне за намаляване на част от сухотата.

Шампоан от въглищен катран

Въглищният катран се използва за забавяне на процеса, който причинява клетките на скалпа да умират и да се отпуснат, което му позволява да лекува пърхот и себореен дерматит. Шампоаните на основата на катран са най-подходящи за тъмнокоси хора, защото могат да обезцветят изрусената коса.

Шампоан с цинков пиритион

Цинковият пиритион е противогъбично и антибактериално средство, което помага да се противодейства на пърхота, като убива гъбичките на скалпа, които могат да причинят себореен дерматит.

Селен сулфиден шампоан

Селен сулфиден шампоан забавя естествения процес, който причинява кожни клетки на скалпа да умират и да се лющят. Също така може да помогне да се противодейства на гъбичката Malassezia, която може да причини пърхот. Шампоанът против пърхот на основата на селен сулфид може да обезцвети изрусената или боядисаната коса, така че е важно да се изплакне добре.

Шампоан с масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е антисептично, противогъбично и антимикробно етерично масло, което може да помогне да се убие гъбичката, която може да причини пърхот и себореен дерматит.

Кетоконазол шампоан

Кетоконазол е мощно противогъбично средство, което може да помогне за лечение на пърхота, когато другите съставки против пърхот се провалят.

Аромат

Мощните съставки в препаратите против пърхот понякога могат да придадат на продукта неприятен лекарствен аромат. Ето защо някои потребители предпочитат формули с добавен аромат, който осигурява свеж, чист аромат. Но избягвайте формули, които са твърде силно ароматизирани. Те могат да дразнят скалпа и да предизвикат по-нататъшно изсъхване.

Бележка за шампоаните против пърхот тип две в едно

Тъй като шампоаните против пърхот съдържат изсушаващи съставки като салицилова киселина, някои формули включват и овлажнители или балсам. Този тип шампоан против пърхот може да ви помогне да спестите време и пари, но някои потребители смятат, че формулите с две в едно не овлажняват достатъчно. Два отделни препарата може да е по-добър вариант за някои хора.

В следващата класация ще ви представим нашия избор за най-добрите препарати за борба с пърхота. За ваше удобство сме подбрали онлайн магазините с най-добри цени на съответните модели. Съветваме ви да пазарувате онлайн, тъй като цените са по-ниски, имате законно право да върнете уреда в срок от 14 дни, а да не забравяме и безплатната доставка до дома ви.

 

Nodé DS+ е противопърхотен шампоан на Bioderma – френска марка за дерматологична козметика. Възходът ѝ започва през 1977 година с пускането на пазара на Nodé – шампоан, защитен с патент. Той прави истинска революция в производството на почистващи и козметични продукти. В него няма детергенти. От там – Non-détéregence – идва и името му. Новият продукт е изключително толерантен към скалпа и косата и с употребата му се  избягват агресивните влияния на повърхностно-активните вещества в дотогавашните шампоани. Той не предизвиква раздразнения дори при най-чувствителните кожи. Запазва се хидролипидният филм върху кожата на главата и космите и се поддържа физиологичният баланс на космената луковицата.

Първият шампоан на Bioderma има удивително дълъг живот и на негова база е разработена цялата сегашна серия Nodé. Тя предлага продукти с различни съставки, подходящи за всеки тип скалп и е безкомпромисна към пърхота – особено Nodé DS+.

Шампоанът Nodé DS+

Той е един от най-добрите продукти, предназначени за справяне с упорит пърхот. Предотвратява повторната му поява и успокоява нетърпимия интензивен сърбеж, минимизира зачервяването. Част е от серията Nodé и е наследник на първия продукт на френските лаборатории. В него са вградени два патентовани комплекса, които осигуряват високата му ефективност.

DSactiv™¹

Той  е единият от патентованите комплекси в Nodé DS+. Постига резултати, като действа  върху причините за излющването на кожата на главата. От една страна, намалява разрастването на Malassezia – гъбичките, които естествено живеят върху скалпа, но при определени условия се делят  взривно и възпаляват кожата. От друга – ограничава отделянето на себум, а с това – и предпоставките за бурно разрастване на Malassezia. Така, благодарение на DSactiv™¹ Nodé DS+ ликвидира упорития пърхот и предотвратява рецидивирането му.

Съставките за регулиране на кератиновия синтез устойчиво ограничават хроничните прояви на състоянието до пълното му премахване и осигуряват на косъма и кожата здраве, добър вид и еластичност.

D.A.F. (Подобрена дерматологична формула)

Това е вторият патентован комплекс в шампоана Nodé DS+. Той е с естествен произход и повишава поносимостта на кожата към раздразнения. Така облекчава бързо и ефективно понякога нетърпимия сърбеж на скалпа. При това успокоението е трайно.

Някои важни съставки във формулата на Nodé DS+

Sodium Laureth Sulfate

Sodium Laureth Sulfate е на второ място в списъка на съставките след водата. Това е почистващо и пенещо повърхностно активно вещество. В мрежата за него се разпространяват много и взаимоизключващи се твърдения, които будят съмнения и безпокойство. Факт е, че нито една авторитетна структура от ранга на Световната здравна организация, FDA (Американската агенция по храните и лекарствата, Европейския съюз, Международната агенция за изследване на рака и др. не са обявили съставката за опасна.

Наистина, тя дразни чувствителната кожа, но затова Bioderma предупреждава, че шампоанът Nodé DS+ не е за всекидневна употреба и дава препоръчителна схема на приложението му. За всекидневна употреба препоръчва Nodé Fluide, който не съдържа детергента.

Sodium Cocoamphoacetate

Натриевият кокоамфоацетат е повърхностно активно вещество, което осигурява почистващите и миещи качества на Nodé DS+ и разпенването му. Според проведените тестове за поносимостта на очите и кожата към него, той е с добра поносимост. Произвежда се на базата на мастните киселини на кокосовото масло. Разпенването му не зависи от твърдостта на водата.

Peg-60 Almond Glycerides

Съставката представлява полиетилен гликолово производно на мастни киселини от бадемово масло. Добър емулгиращ агент е, което пък е плюс за Nodé DS+ на Bioderma.

Sodium Lauroyl Sarcosinate

Натриевият лаурил саркозинат е  повърхностно-активно вещество – достатъчно меко дори за чувствителна кожа. Дава богата, кадифено нежна пяна дори в твърда вода. Влага се в продукти за всеки тип коса и кожа – включително чувствителна и проблемна. Намалява натрупването на статично електричество в косите. Подобрява характеристиките на миещите средства, защото е отлично съвместим с много от съставките им.

Juniperus Oxycedrus Wood Extract

Казано иначе – хвойнов дестилат или дървесен катран. Той има регенериращ и противовъзпалителен ефект. Действа почистващо и ускорява оздравяването на кожата.

Салицилова киселина

Тя, заедно с хвойновия катран, изпълнява кераторегулаторни функции в Nodé DS+. Има много добри противовъзпалителни, антисептични и бактерицидни качества.

Zinc Pyrithione

Това е една от най-често използваните съставки за лечение на пърхота. Действа ефективно срещу различни видове гъбички и особено Malassezia.

Zinc Gluconate

Той е още един източник на цинк в противопърхотния шампоан Nodé DS+. Освен това съставката действа противовъзпалително, активира възстановителните процеси, забавя стареенето.

Веществата, включени в композицията на френския шампоан, са отлично съчетани и балансирани така, че в максимална степен той да изпълнява задачите си:

да премахва упорития пърхот;
да облекчава интензивния сърбеж и да намалява зачервяването;
да почиства отлично и да поддържа косата здрава и красива.

Как да използвате противопърхотен шампоан Nodé DS+

Добре е преди употребата му да потърсите консултация с лекаря си. Обикновено на първия етап се прилага 3 пъти седмично в продължение на 3 седмици. След това – според състоянието ви – го използвайте 1 или 2 пъти седмично. Необходимо е да го нанасяте по два пъти. Първия път втрийте Nodé DS+ с лек масаж върху скалпа и изплакнете. Втория – изчакайте 5 минути след нанасянето и тогава изплакнете добре. Кожата е успокоена. Косата е почистена и освежена. При редовна употреба пърхотът е премахнат.

Nodé DS+ е подходящ за всеки тип коса. Дерматологично тестван е и е хипоалергенен. Пазете очите си, не го прилагайте върху деца. Не бива да се употребява от кърмачки и бременни без лекарска консултация.

Шампоанът Nodé DS+ на Bioderma е под формата на флуид. Нанася се лесно. Косата след измиване е еластична, бляскава и обемна. Разресва се и се оформя лесно.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

ДЮКРЕ СКВАНОРМ / DUCRAY SQUANORM Шампоан против сух пърхот свойства:

Ускорение на десквамацията на скалпа е свързана със свръхразмножаване на гъбички (от типа Маласезия), което води до образуването на пърхот. Когато тези люспи (мъртви клетки) падат, определяме състоянието като сух пърхот. Когато те се полепят по скалпа, в резултат на хиперсеборея, говорим за мазен пърхот.

За да се ограничи рискът от рецидиви, изследователите от Дерматологични лаборатории Ducray включиха тази съставка в микронизиран вид, заради доказаната способност на формата да остане продължително активна на повърхността на скалпа. Шампоанът Скванорм за сух пърхот е изключително приятен за употреба, благодарение на кремообразната си текстура. Косата преоткрива бързо своята красота и блясък.

ДЮКРЕ СКВАНОРМ / DUCRAY SQUANORM Шампоан против сух пърхот състав:

Water (Aqua), Sodium Laureth Sulfate, Glycerin, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Distearyl Phthalic Acid Amide, Polysorbate 20, Coco-Glucoside, Lauryl Betaine, Ceteareth-60 Myristyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Fragrance (Parfum), Glycolic Acid, Guanidine Carbonate, Polyquaternium-10, Polyquaternium-22, Sodium Chloride, Sodium Hydroxide, Sodium Polynaphthalenesulfonate, Tocopherol, Zinc Pyrithione.

ДЮКРЕ СКВАНОРМ / DUCRAY SQUANORM Шампоан против сух пърхот употреба:

Нанесете шампоана върху мокра коса, с леки масажни движения. Изплакнете и нанесете още веднъж. Оставете продуктът да подейства 3 минути и изплакнете обилно с вода.

Използвайте 2 пъти седмично, в продължение на 6 седмици. Препоръчва се редуваща употреба с шампоан Elution, подходящ за чувствителен скалп. При наличие на съпътстващ състоянието сърбеж комбинирайте със Скванорм. Противопърхотен лосион с цинк, който значително ще облекчи дискомфорта.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

ВИШИ ДЕРКОС / VICHY DERCOS ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ ЗА НОРМАЛНА ДО МАЗНА КОСА описание:

Технология със селениев дисулфид, която подпомага поддържането на баланса на микробиома (микроорганизми, естествено присъстващи върху кожата).

Висока ефикасност според потребителите:

– незабавен видим резултат: 96%

– пърхотът не се появява отново: 92%

– успокоява скалпа: 97%

– по-ефикасен от други противопърхотни терапии: 91%

Тестван под дерматологичен контрол.

Без парабени.

Премахва до 100% от видимия пърхот*

Продължително действие до 6 седмици

ВИШИ ДЕРКОС / VICHY DERCOS ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ ЗА НОРМАЛНА ДО МАЗНА КОСА приложение:

При 1-то нанасяне оставете да подейства за 2 минути и изплакнете с вода.

При следващите измивания, втрийте в косата с масажни движения и изплакнете, като следвате 4-седмична програма.

В случай на попадане в очите, изплакнете незабавно с вода

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

ЕУЦЕРИН ДЕРМОКАПИЛЯР крем-шампоан против сух пърхот 250 мл. / Eucerin DermoCapillaire Shampoo against dry dandruff 250 ml.описание:

Мек шампоан против пърхот, който ефикасно се справя със сухия пърхот, успокоява сърбежа и нежно почиства скалпа и косата.

Eucerin DermoCapillaire Крем-шампоан против сух пърхот е специално създаден за сух пърхот. Той нежно почиства скалпа и косата от белите снежинки, ефикасно намалява и контролира появата на пърхот. Меката му формула успокоява скалпа и намалява сърбежа още след първото измиване. Кожата изглежда блестяща, мека и гладка.

ЕУЦЕРИН ДЕРМОКАПИЛЯР крем-шампоан против сух пърхот 250 мл. / Eucerin DermoCapillaire Shampoo against dry dandruff 250 ml.употреба:

Нанесете върху мокра коса и масажирайте.

Оставете да подейства и изплакнете.

Подходящ за ежедневна употреба.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.

 

Обилен или упорит пърхот. Интензивен сърбеж. LHA™ (липохидрокси киселина) осигурява фино и интензивно микроексфолиране за бързо елиминиране на упорития пърхот. Целенасочената технология за действие в корените доставя до скалпа и пилосебумния фоликул почистващ комплекс, който третира пърхота от източника и предотвратява повторно връщане на проблема. Витамин РР успокоява сърбежа.

ЛА РОШ-ПОЗЕ КЕРИУМ ДС / LA ROCHE POSAY KERIUM DS ШАМПОАН ИНТЕНЗИВ приложение:

Използвайте продукта 2 пъти седмично за минимум 4 седмици.

За вас подбрахме магазина с най-добра цена на пазара.