Психолог Стоян Петров: нека бъдем отговорни към психичното си здраве и благополучие

2
184
Добави коментар
psychologpetrov
psychologpetrov

На 10 Октомври в световен мащаб отбелязваме деня на психичното здраве.

Кампанията стартира на 10 октомври от 1992 г. с решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация.

Към настоящия момент данните на Световната федерация по психично здраве сочат, че  на всеки 40 секунди някъде по света човек прави опит да сложи край на живота си. Сред честите причини за това състояние са нелекувани депресивни разстройства или други психични болести, трудното справяне с житейските кризи, и невъзможността за адаптиране към фактическата действителност.

Ето защо, пациентите с тежки и продължителни психични заболявания имат социални и когнитивни дефицити, които ги стигматизират в обществото – достига се до социално отхвърляне, липса на социална подкрепа и дискриминация.

Според данните на Световната здравна организация над 450 млн. души по света имат психични разстройства.

 Българите се нареждат в статистиката, както следва:

·        най-често страдащи от тревожни разстройства – 11.4% от населението,

·        разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%,

·        злоупотреби с вещества – 3.3 %.

Статистиката показва, че у нас по-често страдат жените, но те по-често търсят професионална помощ, за разлика от мъжете.

По възрастови групи статистиката сочи, че най-висок риск от заболяване от тежка депресия е при хората от 20 до 34 годишна възраст.

Като основна причина за появата на тези психични разстройства се очертават  стресът в ежедневието, особеностите, начинът и качеството на живот. Генетичната предразположеност, социално-икономическите фактори и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства.

Сред първите симптоми, по които се разпознава наличието на психично неразположение са:

·        безсъние

·        честа умора

·        лошо настроение

·        раздразнителност

В тези случаи е добре да се потърси адекватна помощ при съответните специалисти – психолог, психотерапевт или психиатър.

НЕКА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ КЪМ ПСИХИЧНОТО СИ ЗДРАВЕ И БЛАГОПОЛУЧИЕ!