Как се създават пари в САЩ?

1
173
Добави коментар
lazarov.sl

Федералният резерв на САЩ, под натиска на рецесията и кризата през 2008, значително намалява лихвените проценти и увеличава парите в обръщение. Съществуват няколко лоста с които ФЕД може да влияе върху увеличаване напаричната маса. Това основно са:

Създаване на пари от банките и ФЕД. Това се случва чрез генериране на нови активи от банките (потребителски и други кредити) и пасиви (сумите по потребителските сметки на клиентите).Създаване на пари чрез операции на финансовият пазар. ФЕД може да купува и продава ДЦК свободно.Създаване на пари чрез междубанковият пазар на резервни депозити.Създаване на пари чрез обратно изкупуване по споразумения.Създаване на пари чрез мултипликатора на резервите.Създаване на пари чрез дисконтовия прозорец. Ако приемем ФЕД за банка а турговските банки за обикновенни потребители, то най просто казано говорим за инвестиционен кредит от банка. Тъй нареченият дисконтов прозорец са заемите на ФЕД към банките.

Не са тайна приеманите често от ФЕД програми за стимулиране икономиката на САЩ. Историята помни случая от 2009г. когато програмата възлизаше на 1.2 трилиона долара.

Полезни връзки :

Федерален резерв на САЩ

Българска Народна Банка

Инвестор.Бг