Разследване на CNN и Харвард доказва, че на лекарите се плащат огромни суми, за да предписват опиоиди

2
124
Добави коментар
setlans
setlans

Според разследване на CNN и Харвард, лекарите предписват опиоиди след огромни плащания от страна на производителите.

Десетки хиляди американци умират от предозиране с опиоиди всяка година. Разследване на CNN и Харвард установява, че производителите на опиати плащат на лекарите, за да предписват повече опиоиди.

Колкото повече опиоиди предпише един лекар, толкова повече пари ще изкара от производителите.

Пари – Опиоиди – Здраве?

През 2014 и 2015 г., производителите на опиоиди са изплатили шестцифрени суми на стотици лекари в страната, за публични лекции, консултации и други услуги. Хиляди други лекари са заработвали по 25 хиляди долара по това време.

Лекарите, предписали особено големи количества от лекарствата са тези с най-големи шансове за тлъсти печалби.

„Това е първият път, в който ставаме свидетели на тези дейности, затова е наистина важно“, казва д-р Андрю Колодни, старши научен сътрудник в Института за поведенческо здраве в Хелерската школа за социална политика и управление в университета Брандис.

„Историята мирише на подкупни лекари, които продават лекарства и това е много тревожно“, казва Колодни. Той също е изпълнителен директор на Лекари за отговорно предписване на опиоиди.

Лекарите, които предписват най-много опиоиди, получават най-много пари от фармацевтичните компании – производители.
Колкото повече предписани опиоиди, толкова повече пари!

Лекарите, които предписват най-много опиоиди, получават най-много пари от фармацевтичните компании – производители.

Харвардските изследователи заявяват, че не е ясно, дали плащанията стимулират лекарите да предписват повече лекарства, или фармацевтичните компании търсят и възнаграждават лекарите, които вече са предписали повече лекарства от останалите.

„Не знам, дали парите причиняват предписването на повече лекарства, или предписването води до парите. И в двата случая това е един порочен кръг. Това стимулира лекарите да предписват все повече опиоиди“, казва д-р Майкъл Барнет. Барнет е асистент в областта на здравната политика и управление в Харвардското училище за обществено здраве.

CNN провежда разговори с две жени, които се борят с опиоидната зависимост и описват чувството за предателство, което изпитват, когато научават, че техните лекари са получили големи суми от производителите на опиоиди, които са съсипали живота им.

Кери Балоу споделя, че винаги се е доверявала на лекаря си. Тя е смятала, че ако той предписва опиоиди, значи това е най-добрия вариант за болката, която изпитва.

След това научава, че производителите на опиоиди са платили на нейния лекар повече от един милион долара за две години.

„Щом разбрах, че му се плаща за това се зачудих, наистина ли това, което ми предписва е в мой интерес, или е по-скоро в негов?“, споделя тя.

Разследване на федерални база данни

За да направи анализа, CNN – заедно с Барнет и д-р Анупам Йена от Харвард, разгледаха две федерални бази данни. Едната проследява плащанията от производителите към лекарите, а другата проследява рецептите, предписвани от докторите до пациентите по Medicare.

*Medicare – В Съединените щати, Medicare е национална програма за социално осигуряване, администрирана от федералното правителство на САЩ. Програмата се финансира от данък върху заплати, премии и надбавки и осигурява здравно осигуряване на американци на и над 65-годишна възраст, които са работили и плащали данъци.

Анализът на CNN / Харвард, разглежда 2014 и 2015 година.

В този период повече от 811 000 лекари са предписвали рецепти на Medicare пациенти. От тях, почти половината са предписали поне една рецепта за опиоиди.

54% от тези лекари, повече от 200 000, са получили заплащане от фармацевтични компании, които произвеждат опиоиди.

Както вече споменахме, колкото повече опиоиди биват предписвани, толкова по-голям е шансът, даденият лекар да получи заплащане. От броят рецепти зависи и възнаграждението.

Повече от 200 000 лекари, предписали рецепти за опиоиди са получили заплащане от фармацевтични компании

Повече от 200 000 лекари, предписали рецепти за опиоиди са получили заплащане от фармацевтични компании

Сред лекарите в горните 25% на предписващите опиоиди, 72% са получили възнаграждение. Сред тези в 5-те процента, 84% са получили допълнителни плащания. Сред най-добрите предписващи, тези в първия процент – 95% са получили заплащане.

Средно, лекарите, които попадат в петте процента по предписване на опиоиди на национално ниво, са получили два пъти повече пари от производителите, в сравнение с лекарите, които са предписвали средни по обем рецепти за страната.

Лекарите, които попадат в 1% от предписващите опиати, са получили средно четири пъти повече пари, отколкото типичния американски лекар. Лекарите в топ 10 на 1% са получили, средно, девет пъти повече пари от типичния лекар.

Производителите на опиоиди са по-склонни да платят на лекарите, предписващи повече от техните лекарства

Производителите на опиоиди са по-склонни да платят на лекарите, предписващи повече от техните лекарства

„Корелацията, която сте открили е много мощна“, казва Дейвид Ротман, директор на Центъра по Медицината, като професия към Колумбийския университет. „Това, което е удивително относно откритията е, че просто се броят пари, а че парите нарастват все повече.“

Плащането на лекари за провеждане на лекции, консултиране и други услуги е законно. Правото им е защитено, като начин за обмяна на информация между експерти, но отдавна се счита за противоречива практика.

Фармацевтичните компании плащат и за други лекарства, не се ограничават само до опиоидите. Тези компании плащат милиарди долари на лекарите за различни услуги. През 2015 г., 48% от лекарите са получили някакво плащане от фармацевтични компании.

Нелегално е, обаче лекарите да предписват лекарство в замяна на заплащане от компанията производител.

Д-р Стивън Станос, президент на Американската академия за лечение на болката, споделя, че не е изненадан, че лекарите, които често предписват даден опиоид, биват избирани да изнасят лекции за лекарството на други лекари.

„Те познават тези лекарства и затова е по-вероятно да ги предписват, защото имат по-добро разбиране за него“, заявява Станос. Той добавя, че някои от парите, платени на лекарите, се използвали за разясняване на новото лекарство на други лекари.

Групата на Станос прибира близо 1,2 млн. долара от производители на опиоиди

Групата на Станос приема близо 1,2 милиона долара от пет от най-големите производители на опиати в САЩ, между 2012-17 година. Това се казва в скорошен доклад на Сенатската комисията за национална сигурност и правителствени въпроси.

Станос заявява, че парите са били използвани за различни проекти, включително курсове за безопасно предписване на опиоиди.

„Очевидно е, че се надявам, че един лекар не би предписал рецепта заради рушвет или нещо подобно, а само в интерес на пациента“, казва той.

Но д-р Даниел Карлат, бивш директор на Prescription Project на Pew Charitable Trusts, заявява, че откритията на CNN и Харвард са в съответствие с други проучвания, които сочат, че парите от фармацевтичните компании оказват влияние върху работата на лекарите.

Барнет, един от изследователите от Харвард, който е работил със CNN, заявява, че фармацевтичните компании плащат на лекарите, защото имат причина да го правят.

„Не е като да хвърлят парите си на вятъра“, казва той. „Те не биха харчили толкова много пари, ако нямаше ефект от тях“.

„Вярвах на лекаря си“
Анджела Кантоун в дома си в Грийнвил, Южна Каролина

Анджела Кантоун

Анджела Кантоун казва, че би искала да знае, че производителите на опиати са плащали на лекаря ѝ стотици хиляди долари. Това би променило мнението ѝ относно неговите решения.

Тя казва, че д-р Аахираян Тиягараджа, специалист по болки в Грийнвил, Южна Каролина, ѝ е предписал опиоид, наречен Subsys. Предписан е за болки в корема от болестта на Крон, за период от близо 2 години и половина, от март 2013 г. до юли 2015 г.

Subsys е ултра мощна форма на фентанил, от 50 до 100 пъти по-мощна от морфина, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

„Той ми каза, че ще направи чудеса с мен, а и се използва бързо и лесно. Само го впръскваш в устата,“ споделя Кантоун.

Тя споделя, че Subsys е помогнал за болката ѝ, но я поставя в състояние „подобно на зомби“. Не е можела да остане сама с трите си деца, две от които имат аутизъм, а третото специални нужди.

„Изпадах в безсъзнание през цялото време. Събуждала съм се на пода в кухнята или на предната ливада“, споделя тя.

Освен това, по нейни думи, ако пропусне да вземе лекарството един ден, започва неконтролируема диария и повръщане.

След като споделя проблема си с д-р Тиягараджа, той я уверил, че причината не може да бъде в лекарството.

„Имах му доверие. Доверявах му се, така както се доверявате на полицаят, който регулира движението“, споделя още Кантоун.

„Или Subsys или нищо“

След като решава да спре лекарството и да го замени с не-опиоидно, Тиягараджа поставя ултиматум: „Или Subsys или нищо“.

Анджела държи в ръце предписания ѝ Subsys

Кантоун по-късно ще научи, че от август 2013 г. до декември 2016 г., компанията, която произвежда Subsys е платила на Тиягараджа повече от 200 000 долара. Информация от Open Payments – базата данни на Федералното правителство, която проследява плащанията от фармацевтичните компании до лекарите.

Фармацевтичните компании, които произвеждат опиоиди са заплатили на д-р Тиягараджа около 50 пъти повече пари, отколкото са платили на негови колеги.

Тиягараджа на съд

Кантоун днес съди Тиягараджа, обвинявайки го в измама с „единствената цел да се увеличат предписванията, продажбите и потреблението на Subsys, за да се увеличат…печалбите.“

Чрез своя адвокат, Тиягараджа отрича всяко престъпление, без да коментира историята, поради висящи съдебни спорове.

Според писмени показания на следовател от Администрацията по борба с наркотиците, кабинетът на Тиягараджа е проверен от агенцията през юни 2015 година. Установено е, че предписва и друг опиоид, наречен бупренорфин, „за незаконни медицински нужди“ в нарушение на федералното законодателство.

През март 2016 г., се извършва друга проверка и се конфискуват 45 медицински досиета, свързани със Subsys.

Кантоун съди също и Insys, компанията, която произвежда Subsys.

Insys отхвърля твърденията за закононарушение.

Отделно от делото на Кантоун, Джон Капур, основателят и най-голям акционер на Insys бива арестуван и изправен пред федерален съд, през октомври, по обвинения в подкупване на лекари, за превишаване на лекарството.

Въпреки, че твърдо отхвърля всички обвинение, Капур подава оставка от борда на директорите на Insys през октомври, съобщава компанията.

Няколко други ръководители на Insys също биват арестувани във връзка с предполагаема рекетна схема.

Анализи

Няколко проучвания, публикувани в медицински списания през последните години, откриват връзка между плащанията от фармацевтичните компании за различни видове лекарства и навиците за предписване на лекарства на докторите.

Например, изследователи от Университета в Северна Каролина изследват двете правителствени бази данни, анализирани от CNN и Харвард.

Те установяват, че когато лекарите получават плащания от производителите на определени лекарства за рак, те вероятно ще предпишат тези лекарства на своите пациенти.

От 1999 г. до 2015 г., повече от 183 000 души в САЩ са починали от свръхдоза, свързана с опиоиди по лекарско предписание, според CDC.

През октомври, президентът Доналд Тръмп обяви опиоидната епидемия за национално извънредно положение в областта на общественото здраве.

Въпреки, че предписваните от Тиягараджа опиоиди са в огромно количество, много други доктори, които са предписвали големи количества също са получили солидни суми от фармацевтичните компании.

Д-р Стивън Саймън получава близо 1,1 млн. долара за предписване на опиоиди

От август 2013 г. до декември 2016 г., д-р Стивън Саймън от Оувърленд парк, Канзас е получил близо 1.1 млн. долара от компании, които произвеждат опиоидни обезболяващи, според базата данни на федералните Open Payments.

Повечето от плащанията са били такси за лекции, обучения и образоване на други лекари.

Балоу, негова пациентка, споделя, че си спомня как Саймън се е хвалил. Той разказвал как фармацевтичните компании го разхождали из цялата страна, за да провежда лекции на други лекари.

„Той каза, че отива в Маями и ще му дадат кабриолет, и щял да остане в най-добрия хотел с най-добрата кубинска храна, която някога щял да опита“, казва Балоу, която завежда дело срещу Саймън, след като се пристрастява към опиоидите.

В съдебните документи, адвокатът на Саймън пожелал делото да бъде отхвърлено, защото оплакванията на Балоу, че Саймън ѝ предписвал неправилно Subsys са „просто неправилни“.

След проверка на агенти от ФБР в клиниката, където работи Саймън, излиза изявление, че той не работи там от 24 юли.

Кантоун, бивша пациентка на Тиягараджа, се връща назад с тъга…

Тя плаче, когато си спомня какво е пишело в картичката за „Деня на майката“, която дъщеря ѝ е направила в детската градина. Учителят е задал, всяко дете да напише в картичката, кое е любимото нещо, което майките им обичат да правят.

В нейната картичка е пишело, че майка ѝ обича да спи.

„Това бяха годините, в които децата ме откриваха на пода. Чувствам, че съм се провалила като родител,“ споделя тя.

Всяка мисъл, че на лекарят ѝ му е било плащано, за да предписва тези лекарства, я разгневява.

„Лекарството, което ми е предписвал е било в негова полза, не в моя“, завършва тя.

Сетланс / CNN Заглавна снимка и схеми в статията: Analysis of Medicare Part D prescription data and pharmaceutical company payment data obtained from the Center for Medicare and Medicaid Services, 2014–2015