Родители сезират агенцията за закрила на детето заради реклама на хазарт в училище

1
109
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Пред погледа на Директорката на 7-о СУ в София – г-жа Маруся Никова, се проведе показна кампания на футболния клуб ЦСКА 1948, в който основна атракция и лице беше лъвчето на букмейкърската фирма Efbet, алармираха в различни социални мрежи разтревожени родители, пише „24 часа“.

Компанията за онлайн залагания и други хазартни игри е собственост на братята Цветомир (47 г.) и Боян (44 г.) Найденови, и техния баща – известния бизнесмен от близкото минало Стефан Найденов (75 г.)

Единият от собствениците – Цветомир Найденов, е разпространил рекламното на своята стена във Фейсбук видео от училищния двор, на което основна действащо лице е “лъв” с тениска с голям надпис Еfbet. От видeото се вижда как плюшеното животинче предизвиква децата да го гонят, да му се радват и, не на последно място, да го харесват.

Рекламното събитие се е състояло преди седмица, като заснетата кампания с децата пред столичното училище предизвика гневни реакции на майки, бащи и други активни граждани в социалните мрежи. Само за няколко часа майка успя да събере 1300 лайка и над 130 коментара на поста и в популярната група във фейсбук “Забелязано в София”.

Разтревожената жена споделя недоволството и тревогата си, че “се използват спортните успехи и постижения на състезателите, които пораждат доверие в обществото, с цел да мотивират хората да залагат на спортни събития. Няма да коментирам факта, че нашите деца са включени по неволя в тази цинична реклама на спорта, а синът ми вече, макар че е на 9 г., започна да асоциира залаганията като неразделна част от спорта… Децата вместо да говорят за любимия си отбор, вече говорят за шансовете за победа на този отбор.”

Очаква се сигналът да бъде изпратен днес (2.12.2019 г.) до Държавната агенция по закрила на детето, твърдят родители на деца от 7-о СУ.

На базата на предишен опит и практика на институциите по подобни на този сигнали се очаква, че Националният съвет за саморегулация (НСС) ще вземе конкретно отношение и мерки по проблема, заедно с Държавната агенция по закрила на детето. За целта ще трябва да бъде признато от Съвета за саморегулация, че децата, които се виждат в двора на училището “изглеждат непълнолетни”, както е записано в етичния кодекс за реклама и търговска комуникация.

Eтичният кодекс категорично не допуска търговската комуникация за хазартни продукти да бъде насочена към деца, като освен това в кодекса ясно е дефинирано, че фирмите, които се занимават с хазарт “Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампании, които са директно насочени към деца”.

През последните два месеца българската букмейкърска компания влезе рязко в полезрението на служби и медии. Срещу братята собственици на Еfbet Цветомир и Боян бяха извършени проверки от ДАНС и прокуратуратата, но по тях досега не се предоставя изчерпателна информация. Предполага се, че скандалите с БФС и влизането на барети и там също са свързани с предхождащите акции в офисите на хазартната компания в София.