6 вида чай, които наистина помагат за най-често срещаните проблеми със здравето

1
81
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Ако и вие обичате чай, със сигурност ще намерите добър повод, за да пийнете от тази чудодейна отвара, пише framar.bg.

Освен че напитката носи топлина, спокойствие и приятен вкус, тя е едно чудесно средство в борбата с различните здравословни проблеми, за които ще поговорим сега. Вижте как различните видове чай влияят за доброто функциониране на човешкия организъм.

Зелен чай – при бавен метаболизъм

Зеленият чай съдържа безброй антиоксиданти, които да ви предпазят от различните заболявания.

Освен това той има свойството да ускорява метаболизма, като в същото време не съдържа калории, така че това го прави едно чудесно допълнение към диетата за отслабване.

Чай от лайка – при безсъние

Скорошно изследване установява, че чаят от лайка въздейства по особен начин върху човешкия мозък, наподобявайки функциите на бензодиазепините. Затова той е идеален за консумация преди сън, тъй като елиминира безсънието и не притежава странични ефекти, до които могат да доведат някои синтетични лекарства.

Чай от бъз – при настинка

Чаят от бъз се използва при настинки, синузит, грип и бронхит. Освен за директна консумация, с тази отвара може да се прави гаргара, за да се потисне кашлицата и да се пречистят дробовете.

Чай от маточина – при стрес

Чаят от маточина има много характерен вкус. Освен това се използва за подобряване на настроението при хората, премахвайки стреса и напрежението по естествен път. Поради тези причини, чаят от маточина е един чудесен лек срещу безсънието.

Чай от джинджифил – при гадене

Може би не сте ентусиазирани от идеята да пиете чай, още повече, че е от джинджифил, но той е едно добро средство за премахване на гаденето. Съединенията, които се съдържат в този растителен корен, са много подходящи за стомаха и облекчаване на дискомфорта в тази област.

Ментов чай – при подуване

Чаят от мента има невероятно въздействие върху човешкия организъм. Той подобрява храносмилателната система, премахва подуването и въздейства по естествен път на организма благодарение на своите антиспазматични свойства.