Как правилно се замразяват зелени подправки – 5 супер лесни начина за порция здраве през зимата:

1
173
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

В днешно време човек може да намери пресни зелени подправки целогодишно. Но едва ли вкусът на изкуствено отгледаните може да се сравнява с този на билките от домашната градинка или бабиния двор на село.

Последните са много по-вкусни, по-ароматни и по-здравословни от купешките.

Учените са изчислили, че при спазването на няколко прости правила, замразеният магданоз запазва два пъти повече витамин С от този, който се отглежда в оранжерии през зимата.

Ето защо е хубаво да се научим как правилно да замразяваме подправките – така ще запазим максимално всички полезни вещества, витамини и микроелементи в тях.

Как правилно да замразим зелени подправки

Има два начина за приготвяне на подправките за замразяване – просто ги измийте или бланширайте. Бланширането ви позволява допълнително да предпазвате продуктите от повреда, но си струва да се отбележи, че в този случай те ще съдържат по-малко витамини и аромат.

Преди замразяване е необходимо внимателно да премахнете цялата влага от листата, което може да доведе до това, листата да бъдат покрити с кристалчета от лед и всичко да замръзне под формата на ледена буца.

1. Цели клони, стъбла и големи листа

Как се процедира:

Размарин, мащерка и магданоз се съхраняват удобно под формата на клонки. 

Покрийте тава за печене или голяма чиния с хартия за печене.

Поставете клонките върху хартията в тавата и ги пъхнете за няколко часа във фризера. 

Извадете от фризера и прехвърлете подправките в подходящи съдове за замразяване. Преди да ги поставите обратно във фризера, въведете датата на замразяване и съдържанието. 
През зимата можете да вземате по няколко клонки (замразените зеленчуци се разделят добре) или малка връзка, която да нарежете непосредствено преди готвене. 

2. Нарязани зелени подправки

Как се процедира: 

Изплакнете, подсушете добре и нарежете зелените листенца. Това ще я предпази от превръщането му в пихтиеста маса, в която се превръщат меките листа, когато са замразени. 
Разпределете всичко в полиетиленови пликове с цип или бутилки с широко гърло (сухи и чисти), които осигуряват редица предимства при замразяване.

Първо, съдържанието им се съхранява по-плътно и не абсорбира всички външни миризми от хладилника. Второ, в бутилките свободно насипаните листа запазват формата си по-добре, не се смачкват и не се залепват.

Напишете датата на етикет и го сложете върху бутилката.

3. Зелени подправки под формата на ледени кубчета

Как се процедира:

Ледните кубчета с подправки се добавят удобно към супи или други топли ястия по време на готвене. Те придават вкус и малко течност към ястието. 

Смелете подправките – можете да направите това в блендер. 

Пригответе си формички за лед (можете да използвате силиконови или обикновени). Напълнете всяка клетка до около 1/4 от обема ѝ. 

След това напълнете гнездата с преварена вода.

Пъхнете формата за лед във фризера. След като се замрази съдържанието ѝ, прехвърлете кубчетата в херметически затваряеми пликове или кутийки, отбелязвайки датата.

В по-големи формички за лед можете да замразите малки клонки, като например мента. Едно ледено кубче с листа от мента ще бъде чудесно допълнение към освежаващите ви напитки.

4. Замразени подправки в масло

Маслото с добавка на ароматни билки е най-добрият начин да впечатлите гостите си. Какво може да е по-добро от парче пресен хляб, гарнирано с билково масло? Само приготвените с него месо, риба, яйца или картофи!

Как се процедира:

Оставете маслото за един час на стайна температура, така че да омекне. Разбийте с вилица или миксер, докато стане по-светло. 

Подгответе зелените подправки (може да бъдат копър, мащерка, розмарин, босилек) и ги разбъркайте в маслото. Добавете малко лимонов сок и разбъркайте. 

Замразете маслото в подходящи съдове във фризера, покривайки ги с капак. Поставете датата. 

Билковото масло може да се съхранява във фризера до 12 месеца, но след като се размрази, е по-добре да се изяде в рамките на 2-3 дни. 

5. Замразяване в олио

Как се процедира:

Този метод е подобен на метода с кубчета лед. Само че този път листата на зелените подправки се пюрират с малко количество зехтин. Съотношението между зехтина и билките е 1:4. 

Разбийте подправките и растителното масло с пасатор, докато се получи хомогенна маса. 

Напълнете със сместа формички за лед до 3/4 от обема им. Вода тук не е необходима. 

Пъхнете формичките за лед във фризера. 

Когато кубчетата замръзнат, прехвърлете ги в торбички за замразяване. 

Общи съвети за замразяване на подправки:

Бланшираните подправки могат да бъдат съхранявани до 6 месеца, но е по-добре да ги използвате преди. Вкусът изчезва с времето, дори и при замразяване.
За замразяване и съхранение на билки е по-добре да използвате пластмасови или силиконови форми. Металът може да се окисли, а стъклото – да се напука.
По-добре е подправките да се замразяват на малки порции, защото колкото по-висока е скоростта на замръзване, толкова по-високо е качеството на подправките след това.
Замразените зелени подправки винаги се използват без предварително размразяване.