Никога не правете тези 5 неща преди тренировка! |

1
162
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Без значение защо тренирате, успехът ви зависи от това какво правите преди и след тренировката. Но дали трябва да се храните и кога? Колко вода е добре да пиете?

Ето няколко съвета за това какво трябва да направите преди тренировката, за да извлечете максимума от нея:

1. Не яжте много преди да тренирате

Малка закуска – до половин час преди тренировката, е добър начин да си набавите енергия и да стимулирате метаболизма. Но е важно и какво ядете.

Плод, филийка пълнозърнест хляб с мед или кисело мляко със сушени плодове са добра опция.

Избягвайте храни с високо съдържание на фибри преди тренировка. Те ще ви поддържат сити по-дълго, но се усвояват по-бавно и тялото ви няма да успее да си набави енергията достатъчно бързо, за да се възползва от нея.

Плюс това фибрите стимулират храносмилателната система, когато пиете много течности с нея.

Като цяло, ако ядете прекалено много, може да почувствате тежест, защото храносмилателната ви система ще бъде заета да смели храната и няма да може да вложите пълноценно енергия в тренировката.

Това важи и за протеиновите напитки. Високото съдържание на протеини помага за мускулния растеж много повече след тренировката.

2. Не започвайте да се упражнявате без цел

Всеки път, когато тренирате, мислете какво искате да постигнете днес и имайте план на тренировката.

Така ще следвате някаква последователност за отделните мускулни групи, ще бъдете стимулирани и няма да правите произволни упражнения, които не ви носят нищо. Използвайте разумно времето си.

Ако така или иначе сте във фитнеса, но нямате мотивация или сила, направете разтягане и няколко упражнения за мобилност. При всички положения е по-добре от никаква тренировка.

3. Пропуснете статичното разтягане преди тренировката

Двата основни типа разтягане са статично и динамично. Много изследвания показват, че разтягането не само увеличава гъвкавостта ви, но също така предотвратява нараняванията и травми. Статичното разтягане е най-ефективно след тренировка.

След упражнения мускулите ви започват да се стягат. Разтягането ще ви помогне да останете по-гъвкави. Не забравяйте, че можете да се разтягате и в почивни дни.

Преди тренировката трябва да загреете мускулите и сухожилията си с динамично разтягане, с леки отскоци. Внимавайте да се движите плавно, а целта е да активирате съединителната тъкан и да се подготвите за вашите упражнения. 

4. Не пийте алкохолни напитки

Отрицателните ефекти са очевидни: дори само малко количество алкохол е достатъчно, за да намали контрола, който имате над тялото си.

Това се отразява и на вашата координация и концентрация, което означава, че няма да можете да правите упражненията правилно или неправилно да прецените интензивността.

Ще го почувствате на следващия ден, когато тялото ви подскаже, че сте прекалили.

5. Не пийте твърде много вода

Важно е да поддържате тялото си хидратирано, но не пийте твърде много вода преди да тренирате, защото ще запълни стомаха ви и може да доведе до гадене и спазми.