Прилагане на статистика при залозите на голф. Изчисляване на получените удари

4
244
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

Голфът е един от най-популярните спортове, който се практикува в над 120 страни. В България не е особено разпространен, но въпреки това онлайн букмейкърите отчитат ръст при голф залозите. Това ни подтикна да създадем ръководство за залагане, включващо правилата и наличните маркети. Най-важното, което ще разгледаме, е влиянието на статистиката и коректното анализиране на броя удари в скор картата на голфърите.

Кратък прочит на правилата

Целта на състезателите е да преминат 18-те дупки с минимален брой удари. Започва се от тий бокс, а пина (флагстика) се намира на грийн, който е с ниско окосена трева. Всяка дупка е с предварително зададен норматив от удари (пар), чието преминаване води до по-лош резултат в скор картата на голфъра.

Дупките са с 3, 4 или 5 пара, в зависимост от дължината. Удар под пара се нарича бърди, два под пара – ийгъл, а при повече удари спрямо норматива, се обявява боги. Дупките с 3 пара позволяват реализиране на хоул-ин-уан, което в дадени турнири води до предметни награди.

Игрището за голф е осеяно с неравности, дълбоки рафове, бункери и водни препятствия, чиято цел е да усложнят задачата на голфъра. На грийна се срещат неприятни денивелации, които придават сложност на пътинг удара и изискват променлива траектория за успешно попадение. Трасето е еднакво за всички, но някои състезатели са по-добри при дългите удари, други при късите, което е от фундаментално значение за крайното им представяне.

Какви видове залози на голф се срещат?

Букмейкърите акцентират все повече на залозите на голф, предлагайки изобилие от атрактивни разновидности. Срещат се както индивидуални маркети, касаещи представянето на конкретен състезател, така и опции с двуизходен характер, противопоставящи двама голфъри. Ето част от най-разпространените предложения:

Водач след първия ден на турнира; Победител в състезанието; 3-balls залози – противопоставят трима голфъри; Кой ще запише по-добър резултат на дадена дупка; Залози за топ играч от конкретна страна.

Освен в сектора с премач залози, ще откриете голфа в раздел “На живо” в повечето хазартни компании.

Натрупани удари. Защо е важна статистиката?

Когато избираме залог за голове или корнери на футболен сблъсък, се запознаваме със статистиката на замесените отбори от изминалите им срещи. Разглеждаме каква е честотата на вкарване, допускат ли голове и колко е средният брой реализирани попадения в директните двубои.

Ситуацията при голфа не е по-различна. И тук се налага статистическо анализиране на съответния състезател, за да се избере коректен залог, отговарящ на възможностите му. Повечето от залагащите се доверяват на субективни фактори за предвиждане на състезанията. Или хвърлят бърз поглед върху предходни турнири, или разчитат на добрия старт в първите 1-2 дни на новото състезание.

Това не винаги носи положителен резултат. За коректно изследване на формата на голфъра се използва статистика за броя получени удари. В действителност това е съпоставка между изпълнените удари от него и средния брой на останалите участници. Например, ако парът за деня е 72, а той е изпълнил 67, ще бъде с резултат -5. По подобен начин, чрез технологии и сложни изчисления, се разглеждат отделните сегменти от играта му.

Кои са най-важните елементи от статистическия анализ?

Ключовите фактори, попадащи в обсега на статистиците, са четири. Те ни насочват към силните и слабите страни на състезателя, а освен това ни подпомагат при залози на живо, когато знаем вида на оставащите дупки до края на деня.

Прилага се следната форма за изчисляване на производителността и общия брой удари на голфъра:

SG:OTT + SG:APP + SG:ARG + SG:PUTT = SG Total

* SG – strokes gained (общо натрупани удари)

 

Представяне от тий (SG:OTT) – показва успеваемостта на играча при начални удари на пар четворки и пар петици; Преди грийна (SG:APP) – включва отправените изстрели на дупки с пар 4 и пар 5, които са преди качването на грийна; Около грийна (SG:ARG) – дава сведения за ударите, отправени от непосредствена близост до “green” зоната (не повече от 30 ярда); Пътинг (SG:PUTT) – измерва се съотношението на печелившите и губещите удари на грийна.

Текущото класиране в ранглистата, натрупаните точки през годината и заработените средства не са достоверен източник на информация и не носят стойност при съставянето на прогнози. Това прави голфа толкова труден за предвиждане, тъй като зависи от формата на играча и картата на турнира. Използвайки статистиката за успеваемостта на ударите от всяка зона на игрището, ще получите актуални сведения за голфъра и ще оцените нагледно шансовете му за по-предно класиране в остатъка от надпреварата.