НАСА е в готовност да изстреля кораба Сигнус към МКС

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: американската космическа ракета „Антарес“ се отправя към стартовата площадка. Photo credit : NASA

9 февруари 2020 г. 09:10 ч.

Светослав Александров. Американците са в готовност да проведат първото си космическо изстрелване до Международната космическа станция през тази година. Ракетата „Антарес“ е във вертикална позиция на космодрума Уолопс и ако всичко мине наред, тя ще изведе в орбита 13-тия кораб Сигнус. 

Ако няма технически или други пречки, ракетата може да излети още през идната нощ, на 10-ти февруари в 00:39 ч. българско време. Метеоролозите дават шанс за 95% благоприятни метеорологични условия. В случай че частната компания Нортроп Груман реши да отложи полета с 24 часа, за съжаление шансът в понеделник времето да е хубаво възлиза само на 20%.

На борда на „Сигнус“ пътуват повече от 3 400 килограма провизии, от които 1 040 килограма са за научни експерименти. На МКС ще бъде качена Мобилната космическа лаборатория, която ще позволи отглеждането на клетъчни и тъканни култури, както и специални генетично модифицирани бактерии E. coli, притежаващи потенциал за производство на биогорива. Експериментът OsteOmics пък ще изучава молекулярните механизми за загуба на костна маса в орбита – проблем, с който астронавтите се сблъскват по време на дългосрочни полети.

Напомням на читателите, че Нортроп Груман и СпейсЕкс са двете американски компании, които изпълняват договори за товарни полети до Международната космическа станция. Нортроп Груман изстрелва космически кораби „Сигнус“, а СпейсЕкс – „Драгън“. А пък двете компании за пилотирани мисии до МКС са СпейсЕкс и Боинг – но от тях в готовност за полети е само СпейсЕкс. В бъдеще към американската космическа флотилия очакваме да се присъедини и мини-совалката на компанията Сиера Невада. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/