В готовност за първото междупланетно изстрелване през 2020: Солар Орбитър е на стартовата площадка

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Атлас 5“ с мисията „Солар Орбитър“ очаква своето изстрелване. Photo credits : ULA

9 февруари 2020 г. 09:40 ч.

Светослав Александров. Предстои първото изстрелване на космически апарат в междупланетното пространство през 2020 година! Американската ракета „Атлас 5“ е на стартовата площадка и ако всичко мине според очакванията, в космоса ще бъде изведена европейско-американската мисия „Солар Орбитър“, която ще се отправи към нашето Слънце. 

Изстрелването е насрочено за този понеделник, на 10-ти февруари в 06:03 ч. българско време. Времето се очертава да е благоприятно, но ако технически или метеорологичен проблем отложи полета, условията във вторник ще се влошат и ще имаме едва 20% шанс за хубаво време. 

Колкото и антиинтуитивно да звучи, изстрелването на апарат към Слънцето е по-трудно, отколкото да се изстреля такъв към Плутон и отвъд Слънчевата система. Не е толкова просто да се организира слънчева мисия, колкото може би си го представяте: насочвате към Слънцето и стартирате. Земята е тази, която обикаля около нашата звезда и тя пътува със скорост около нея, възлизаща на 30 km/s. За да изпратим космически апарат извън Слънчевата система, достатъчно е да изстреляме апарат по посока на движението на Земята, и да добавим към тази скорост още допълнителни 16.67 km/s. Но единственият начин да изпратим апарат към Слънцето е да изстрелваме апарата в посока, обратна на движението на Земята. Това де факто представлява ретро запалване за излизане от околослънчева орбита, също както един космически кораб „Союз“ би запалил двигателя си, за да излезе от орбитата на Земята и да кацне на нея.

Даже за предстоящото изстрелване на „Солар Орбитър“ няма да е достатъчна мощта на ракетата-носител „Атлас 5“. Ще са необходими множество гравитационни маневри посредством облитания на Земята и на Венера, за да може мисията да се отправи към Слънцето. Но задачата е дори по-сложна – екипите на Европейската космическа агенция (ЕКА) и на НАСА ще се опитат да вкарат „Солар Орбитър“ в полярна околослънчева орбита. Ако всичко мине по план, ще бъдат получени първите снимки на полюсите на Слънцето! 

До този момент е имало само една друга роботизирана експедиция, която е успявала да влезне в полярна орбита около звездата ни. Това е съвместната мисия между САЩ и ЕКА „Юлисис“. Тя е прелитала над полюсите на Слънцето през 90-те години, но на далечно разстояние. И освен това е нямала камери.

Мисията „Паркър“, този път изцяло американска, беше изстреляна към Слънцето през 2018-та година и минава в близост до звездата ни на разстояние само от 0.04 астрономически единици. Но и „Паркър“ няма камери, които да позволят заснемането на снимки от близко разстояние. Автоматичната междупланетна станция „Солар Орбитър“ обаче е екипирана със специални камери, които биха позволили направата на фотографии. Те се намират навътре в космическия апарат, защитени от специален щит. Когато дойде моментът, покритието на обектива ще се разкрие за съвсем кратко време – достатъчно, за да се заснеме звездата ни. 

През изминалите десетилетия космическите мисии на САЩ, Европейската космическа агенция и Япония доведоха до революция в изучаването на астероидите, кометите и далечните планети. Но по всичко изглежда, че 20-те години на 21-ви век ще бъдат решаващи за проучванията на нашето собствено Слънце – стига, разбира се, мисиите „Паркър“ и „Солар Орбитър“ да бъдат реализирани без проблеми. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/