Кои храни помагат за облекчаване на предменструалните симптоми?

1
132
Добави коментар
svetla58
svetla58

Срещу болки и подуване на корема

Един от най-често срещаните предменструални симптоми е подуване на корема и свързаната с него болка. Оказва се, че това може лесно да се избегне, ако добавите определени храни към диетата си. Витамин В6 ще помогне да се отървете от коремната болка: изследвания казват, че този витамин, който се намира в пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядките и бананите, намалява дискомфорта. Освен това е важно да се контролира нивото на естроген – той се увеличава две седмици преди менструацията и намалява по време на нея. Изследванията показват, че диетата с високо съдържание на фибри може да понижи нивата на естроген, като по този начин намали и болката по време на ПМС. Калцият и витамин D също могат да помогнат.

Срещу безпокойство и лошо настроение

По време на ПМС много жени забелязват чести промени в настроението, особено чувство на безпокойство и тъга. Някои жени имат повишена тревожност и повишена нужда от сладки неща. Тези симптоми отчасти са оправдани от намаляването на нивата на серотонин. В тази връзка е необходимо да се ядат храни, богати на триптофан. Например, тъмен шоколад и сурови ядки- те ще помогнат за повишаване на нивата на серотонина.

Срещу намаляване на хемоглобина и умората

По време на менструацията нивото на хемоглобина – протеин, който пренася кислород през кръвните клетки в кръвта -може да намалее, което ви кара да се чувствате уморени. Ако добавите богати на желязо храни към диетата, ще помогнете на тялото си да компенсира намаляването на хемоглобина по време на кървене. Препоръчва се да се яде повече бяло месо, както и риба и морски дарове. Не пренебрегвайте суровите ядки, бобовите растения, сусамовите семена и слънчогледовите семена, зелените листни салати и зеленчуци.

Срещу главоболие

Ядките помагат да се справят не само с умората и лошото настроение, но те са и верен съюзник в борбата с главоболието. Изберете сурови ядки.

Продукти, които да ограничите

Някои храни ви помагат да се чувствате по-добре, а други- напротив, изострят симптомите. Използването на животински продукти, особено червено месо и колбаси, и такива, които съдържат наситени мазнини, трябва да се избягват. Също така ограничете солта и рафинираната захар в диетата си, защото солта задържа течностите в тялото, а захарта намалява усвояването на важни микроелементи като цинк, витамини от група В и магнезий.