Колко често всъщност трябва да перем дънките си?

1
162
Добави коментар
svetla58
svetla58

Всеки човек се е чудел колко често всъщност трябва да си перем дънките? С настъпването на зимата, все повече от нас залагат ежедневно на любимите си дънки и затова отново се зачудихме дали не скъсяваме живота на денима с честото пране.

Денимът има доста лошо влияние на околната среда – от боята, използвана за оцветяване, до токсичните химикали, използвани в производството, и да не забравяме огромните количества вода, използвани за производството на един чифт. Според Стивън Лихи, автор на „Воден отпечатък: Шокиращите факти за това колко вода използваме за направата на продукти за всеки ден“, са необходими 7 600 литра вода, за да се направи един чифт дънки. Тази цифра отчита отглеждането на памук, както и производството, но не отчита броя пъти, по които дънките ще бъдат измити по време на жизнения си цикъл.

В резултат на подобни изходни цифри модни марки като Reformation се опитват да се справят с проблема, като произвеждат екологично чист деним, изработен с помощта на биологично отгледан памук и възобновяеми алтернативни материали като TENCEL Lyocell (полусинтетично влакно, което е почти идентично с памука,  но направени от възобновяеми дървесни материали).

„Когато става дума за деним, помислете за опаковане и поставяне на дънките във фризера за ден-два. Това ще убие бактериите и миризмите и ще поддържа джинсите ви в по-добра форма “, предлага Яел Афлало.

Ако обаче установите, че трябва да сложите дънките си в прането, Афлало казва: „До две трети от нашето индивидуално въздействие върху околната среда се случва у дома, когато мием дрехите си. Ако е необходимо, измийте със студена вода и пропуснете сушилнята, перете само при необходимост и използвайте само един препарат за почистване.“ Освен това добавя, че предпочита да избягва сушилнята за допълнителен екологичен бонус. “Предпочитам да простра дънките си – отнема повече време, но пропускането на сушилнята може да намали над 300 кг парникови газове годишно.”