Лекарите диагностицираха първия случай на жена, която уринира алкохол

1
201
Добави коментар
vocala
vocala

Лекарите съобщават за първия известен случай на жена, която уринира алкохол след никога не наблюдавано състояние, което ефективно превърнало пикочния и мехур в микропивоварна.

Съобщавайки за необичайния случай в Annals of Internal Medicine, състоянието излиза на бял свят, когато лекарите в Университета в Питсбърг Медицински център Презвитерианска болница преглеждаха 61-годишна жена за поставяне в списъка за чакане на чернодробна трансплантация. Жената страда от цироза на черния дроб и диабет, заболявания, често свързани с алкохолизъм и прекомерна употреба на алкохол.

Тя обаче твърди, че рядко пие алкохол. Разбираемо, лекарите са скептично настроени към това твърдение, тъй като нейните тестове на урина за алкохол са били положителни многократно. Множество лекари също я посъветвали да потърси лечение за употребата на алкохол, но тя продължила да настоява, че не пие.

Тогава някои от медиците прегледали резултатите от нейните тестове за етил глюкуронид и етил сулфат, вещества, получени при разграждането на етанол (алкохол), които се оказали отрицателни. Освен това кръвните й тестове са отрицателни за етанол. Това означава, че алкохолът не е в кръвообращението й.

Странният набор от обстоятелства в крайна сметка кара лекарите да обърнат по-детайлно внимание на нейния пикочен мехур. Те открили, че пикочният мехур на жената е налазен от щам дрожди, наречен Candida glabrata, гъбички, които са част от нормалната човешка флора, тясно свързана с пивоварните дрожди (Saccharomyces cerevisiae).

Взели проби от мая, поставили я в петри при определени условия и наблюдавали дали ферментира. И, чудо – пробата произвеждала алкохол.

Изглежда, че пикочният мехур на жената е действал ефективно като пивоварна. За да направите алкохол, независимо дали е бира или твърд алкохол, се нуждаете от вода и захар, сдвоени с мая и липса на кислород. Анаеробните условия (без кислород) карат дрождите да ферментират захарите в етанол и въглероден диоксид. Урината на жената съдържа захар като симптом на лошо контролирания й диабет. В съчетание с маята, която е била в пикочния й мехур, условията са идеални за ферментация и производство на алкохол.

„Мисля, че най-голямата причина пациентът да развие това състояние е лошо контролираният й диабет, тъй като средната среда на пикочния мехур с високи нива на глюкоза определено е оптимистично условие за растежа и активността на дрождите“, споделя Кеничи Тамама, автор на изследването.

„И за самият диабет също се знае, че причинява имунна дисфункция, което в този случай също трябва да допринесе за това еластично колонизиране на дрождите в пикочния мехур.“

В крайна сметка лекарите диагностицираха жената с нов случай на „синдром на авто-пивоварна урина“ или „синдром на ферментация на пикочния мехур“.

Ефектът от „автоматична пивоварна“ никога не е бил наблюдаван в пикочния мехур, въпреки че в храносмилателната система са били документирани няколко пъти.

Като цяло не е толкова забавно, колкото звучи отначало.