Как да подсилим имунната система срещу грип и коронавирус? (част 1)

2
157
Добави коментар
teokostov
teokostov

Съветите са на д-р Ваня Косева, педиатър и хомеопат

Грипът чука на вратата. Независимо дали става дума за обичайния „банален“ грип или за новото чудо от Китай, то в следващите редове давам ясни инструкции как да се предпазите от грип или как да го пресечете в самото начало, за да не се стига до усложнения.

Грипът провокира мощна цитокинова буря в нашия организъм, а това за хора с по-слаб имунитет (малки деца, възрастни хора, хора с хронични белодробни и сърдечни заболявания или метаболитен синдром/диабет) може да протече с тежки усложнения.

Най-доброто лекарство е превенцията:

1.  Носете предпазна маска на публични места и в обществения транспорт, като маската задължително трябва да се сменя на всеки 2 часа с нова. Когато посещавате лекарския кабинет също трябва да носите маска. Около болен човек в радиус от 2 метра се образува аерозолен облак с вирусни частици. Не подценявайте маската, тя ви пази!

2. Внимавайте да не се охладите, избягвайте студени напитки. Изстудяването забавя кръвотока, като по този начин се забавя и достъпа на имунокомпетентни структури до локалната лигавица и това затруднява реализирането на имунен отговор т.е благоприятства разболяването.

 3. Етеричните масла от лимон и мащерка имат антисептични свойства, така че те са подходящи да неутрализирате бактерии и вируси в дома си. За целта поставяйте по няколко капки от предпочитаното масло в специална лампа за етерични масла и ги оставете да се изпаряват в стаята. Ако нямате такава лампа – малък съд с вряла вода и няколко капки етерично масло също ще свършат работа.

4. Сиропът от черен бъз има отлични имуностимулиращи свойства. Ако не сте приготвили такъв, то на пазара различни фирми предлагат сироп от черен бъз. Ако не е посочено друго на опаковката дозировката за възрастен е по 1 супена лъжица сутрин и вечер в чаша вода. За деца (под 14 г.) дозировката е по 1 кафена лъжичка сутрин и вечер в чаша вода. Сиропът не е подходящ за деца под 2 г. възраст.

5. Бъзакът също е отличен имуностимулатор. А комбинацията ехинацея плюс бъзак е още по-мощна.

6. Прополисът (клеева тинктура) също добре укрепва имунитета и може да се приема както превантивно, така и по време на боледуване, като слагате по няколко капки в чая си.

Внимание! Не слагайте прополис в течност с температура по-висока от 40 градуса, тъй като високата температура разрушава лечебните вещества на прополиса.

Внимание!  Прополис не  се дава на деца по-малки от 3 години поради опасност от алергизиране. Хора, които са алергични към мед и пчелни продукти не ползват прополис!

 Имунната система може да стимулирате и с хомеопатия, при това много по-мощно отколкото с други средства, тъй като хомеопатичните лекарства не се нуждаят от натрупване на количество вещество, за да реализират ефекта си, а действат по информционен път като стимулират естествените оздравителни сили на организма.

Препоръчват се  препаратите:  Ехинацея 5 СН и Силицеа  9 СН. Те се редуват (един ден се приема Ехинацея, един ден Силицеа). За да приготвите препарата за прием – вземете 10 гранули (без да ги пипате с ръка, а като обърнете флакона и завъртите капачката гранулите ще паднат в капачката) от него и ги поставете в шише с 200 мл изворна вода. Всеки път преди прием разтръскайте енергично бутилката и отпийте една глътка. Правете това поне 3 пъти дневно, а ако работите в среда с интензивен контакт с хора препоръчително е да е 5 пъти дневно. Приемите са разпределени на равни интервали, относително на всеки 2 часа. Тази схема може да се прилага 1 месец.

7. Независимо дали сте здрави или боледувате от грип – приемайте витамин С. Ако сте здрави дневна доза е 1000 мг, а ако сте болни 2000 мг. Консумирайте сезонни плодове и зеленчуци обилно!

8.  Ето и Рецепта №1 –  с мед за укрепване на организма, която е много подходща при често боледуващи хора.Рецептата е много добра и за подпомагане възстановяването на организма след тежко боледуване или операция.

Нужни са 700 гр. липов мед (подчертавам липов!!!) Ако медът е захаросан – бурканът се поставя на водна баня, като водата в никакъв случай не трябва да е вряща и температурата да не е по-висока от 40 градуса, тъй като медът ще загуби лечебните си качества и ще се превърне в прост подсладител.

Пчелният мед се смесва със:  100 гр. натрошено ленено семе, 100 гр. натрошен сусам, 1 чаена лъжица корен от черен оман, смлян на прах в кафемелачка (Symphytum officinale radix), 3 супени лъжици сушена и стрита мащерка,  2 супени лъжици стрита на прах медицинска дъвка (мастикс), 1 супена лъжица пчелен прашец (смлян в кафемелачка), 10 грама пчелно млечице,  2 добре измити лимона, без семки – смлени с корите на месомелачка.

Всички съставки се смесват добре. Консумира се по 1 супена лъжица дневно за възрастен и по 1 кафена лъжичка дневно за дете под 14 години. От сместа се приема 21 дни, след това се прави една седмица почивка и може да се повтори отново.

Внимание! Тази рецепта не е подходяща за деца под 2 години и не е за хора, алергични към мед и пчелни продукти!

Статията е информативна и не замества консултация с лекар!