CABONE: Кабозантиниб е показал активност при сарком на Юинг и остеосарком

1
109
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Статия в The Lancet Oncology, се установява, че в клиничното проучване CABONE (фаза II ) MET и VEGFR2 инхибиторът кабозантиниб е бил активен при пациенти с напреднал сарком на Юинг или остеосарком.

Подробности за проучването

В многоцентровото проучване, 81 оценявани пациенти на възраст над 12 години с прогресиращ сарком на Юинг (n = 39) или остеосарком (n = 42) са  получавали кабозантиниб от 60 mg (възрастни) и 40 mg/m2 (тези на възраст под16 години) веднъж дневно на 28-дневни цикли до прогресиране на  заболяването или неприемлива токсичност.

Основната крайна точка за саркома на Юинг е била най-добрият обективен отговор в рамките на 6 месеца от началото на лечението, а за остеосаркома двойната първична крайна точка е била 6-месечния обективен отговор и 6-месечна липса на прогресия. По-голямата част от пациентите преди това са получавали едно или повече предварително лечение за напреднало заболяване.

Отговори

Средното проследяване е било 31,3 месеца в групата при саркома на Юинг и 31,1 месеца в групата на остеосаркома. Сред пациентите със сарком на Юинг, 10 (26%) са имали обективен отговор (всички частични отговори) до 6 месеца, а други 19 (49%) са имали стабилно заболяване. Средната преживяемост без прогресия е била 4.4 месеца, а средната преживяемост е била 10.2 месеца.

Сред пациентите с остеосарком 5-ма (12%) са имали обективен отговор (всички частични отговори) за 6 месеца, а 14 (33%) са имали 6-месечна липса на прогресия, а  стабилно заболяване се е наблюдавало при 26-ма пациенти (62%). Средната преживяемост без прогресия е била 6,7 месеца, а средната обща преживяемост е била 10,6 месеца.

КЛЮЧОВИ ТОЧКИ
1.Обективен отговор се е наблюдавал при 26% от пациентите със сарком на Юинг.
2.Сред пациентите с остеосарком се наблюдавала обективна реакция при 12%, а липса на прогресия за 6 месеца – при 33%.
Нежелани събития

Сред 90 пациенти (по 45 във всяка група) с оценка за безопасност, най-честите нежелани реакции от степен 3-та или 4-та са били хипофосфатемия (11% от групата  на саркома на Юинг и 7% от групата на остеосаркома), увеличаване на АСАТ (4% и 7% ), палмарно-плантарен синдром (7% и 4%),  пневмоторакс (2% и 9%) и неутропения (4% и 9%). Съобщава се за сериозни нежелани реакции при 68% от пациентите. Не са наблюдавани смъртни случаи,  свързани с лечението.

Заключение

Кабозантиниб има противотуморна активност при пациенти с напреднал сарком на Юинг и остеосарком и като цяло се понася
добре. Кабозантиниб може да представлява нова терапевтична опция в тази настройка и заслужава по-нататъшно проучване.

Източник на информация:

1.https://ascopost.com/news/march-2020/cabozantinib-for-advanced-ewing-sarcoma-or-osteosarcoma/?fbclid=IwAR0z37RBczcCDETNDUUfsmi6PLIIlyZ4FtGEHi0JQF0on8LceNGaC-ANztg