Признаци, че имаме нужда от повече слънце

1
189
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Предполагаме, че сте чували за така наречения „слънчев витамин” – витамин D, който през зимата не успяваме да си набавим в достатъчни количества. А знаете ли, че той влияе на около 2000 гена в човешкото тяло?! Освен това регулира способността на организма да се бори с инфекции и хронични възпаления. А също и произвежда над 200 антимикробни пептида, сред които най-важният е кателицидин, който е естествен широкоспектърен антибиотик.

Според изследвания обаче една трета от хората по света страдат от недостиг на витамин D. Това може да е свързано с различни заболявания – от сърдечно съдови проблеми и рак до обикновен грип и остеопороза, твърдят специалистите. Ето защо е добре да следим за симптомите на ниски нива на този ценен витамин.

Проблеми, които липсва витамин D може да причини

Витамин D помага на тялото да абсорбира калция от храната, а всички знаем, че той е градивен елемент на костите. По тази причина може костите ни да станат по-слаби и да се увеличи рискът от травми, включително и фрактури при натоварване и спорт.

Не едно и две изследвания са доказали, че ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от инфекции на горните и долните дихателни пътища. Ето защо през зимата, когато слънчевите дни са по-малко и съответно и количеството на този витамин е по-малко, боледуваме по-често. Също така сме по-склонни да развиваме пневмония.

Причините за него може да са различни – стрес, т.нар. burnout, депресия или друго. Истината е, че витамин D отговаря за превръщането на аминокиселината триптофан в серотонин, който регулира настроението. Затова ако непрекъснато сме унили, може би причината е недостигът на „слънчевия витамин”.

Упражненията изглеждат по-трудни

Витамин D е необходим и за развитието и растежа на мускулните влакна, което обяснява защо упражненията във фитнеса може да ни се струват по-трудни.

Влияе на взимането на решения

Вече споменахме, че витамин D има роля в създаването на най-важния серотонин. Липсата му обаче влияе не само на нашето настроение, но и върху взимането на решения и контрола на импулсите, твърди проучване, публикувано във Faseb Journal.