Държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на фирми в затруднение. Ето кои сектори получават подкрепа

1
122
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Правителството одобри постановлението за това как фирмите да бъдат подпомагани от държавата, за да се запази заетостта на служителите.

В засегнатите сектори схемата за финансова помощ ще е 60:40 – 60% от заплата ще се поемат от държавата и 40% ще се покриват от работодателя.

Секторите, които ще могат да се възползват от мярката са:

търговия на дребно (без търговия с автомобили и мотоциклети)

сухопътен транспорт

пътнически и въздушен транспорт

хотелиерство

ресторантьорство

питейна дейност

кино салони

туристическа дейност

артистична и творческа дейност

предучилищна и училищна дейност

спорт

 „Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта, като до 7 дни ще получат решение и в срок до 5 дни след това ще получат средства от Фонд „Безработица“, уточни социалният министър Деница Сачева.

По думите ѝ от мярката ще могат да се възползват всички компании, които успеят да докажат спад на продажбите с 20 на 100 в сравнение с месец март 2019 г. Новооткритите фирми също ще могат да кандидатстват, но при други условия.

 „Дори човек да е започнал работа на 12 март, той попада в мерките на постановлението, но не и ако трудовото правоотношение е сключено след датата на обявяване на извънредно положение“, добави ресорният министър и заяви, че ще може да се кандидатства онлайн.

Ще се създаде публичен регистър с фирмите, които ще получат държавна помощ. Предвиден е строг контрол срещу злоупотреби от Агенцията по труда и НАП. При установяване на подадена грешна информация – фирмите ще трябва да върнат взетите пари.

„Ние финансираме 60:40 от осигурителния доход на работника, защото нашата идея е да подпомогнем, както онези компании, които са жизнеспособни, така и да гарантираме доходите на работниците, че няма да спаднат“, заяви ресорният министър.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 – 1,5 млрд. лв.