Проф. Костов разпусна медицинския съвет две седмици след неговото създаване

1
112
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Председателят на медицинския съвет. проф. Коста Костов обяви пред Дарик радио, че разпуска екипа си само две седмици след като беше сформиран. Според Костов съветът си е изпълнил задачата, за която е бил сформиран, което означава, че формално той приключва работа от днес, пише pik.bg.

Припомняме, че медицинският съвет беше сформиран със заповед на премиера Борисов на 22 март, а проф. Костов и екипът му заявиха куп намерения, които да изпълнят в борбата с коронавируса.

Днес обаче началникът на съвета проф. Костов обяви, че той е бил създаден единствено за да напише наръчник под формата на доклад в помощ на лекарите.

Такива наръчници бяха създадени и изпратени до всички лекари и от Националния щаб за борба с коронавируса. Въпросният доклад, написан от медицинския щаб, всъщност представлява редактираната и обобщена информация, събрана от останалите наръчници, които излязоха в помощ на борбата срещу коронавируса.

Работата на самия медицински съвет през тези две седмици пък може да се определи като опит да се подкопае авторитета и дейността на Националния щаб. За това спомогна и участието на доц. Атанас Мангъров в съвета, който с изказванията си, че всички трябва да изкарат вируса, за да изградят имунитет, опитваше да дезинформира обществото. За това алармира дори и премиерът Борисов на брифинг в петък.

Още със сформирането на съвета неговите представители заговориха за масов скрининг и използването на бързи тестове, но скоротечно се отказаха от идеята си заради неефективността на създадените до този момент тестове. Нещо, за което говореше и проф. Мутафчийски още от първия ден на дейността на Националния щаб.

Не липсваха и скандали около членовете на медицинския съвет. Неговият началник проф. Костов има лична вражда с председателя на Националния щаб проф. Мутафчийски, след като Костов е уволнен от ВМА, тъй като съдил академията и кръшкал от работа заради частна дейност.

В екипа си Костов привлече и д-р Валентин Павлов, който е с висящо дело за смъртта на 14-годишно дете.

Основна фигура в съвета, просъществувал едва 10-ина дни, беше и най-големият привърженик на бързите тестове доц. Мангъров, който впоследствие се оказа, че притежава частна лаборатория, където се правят такива изследвания.

Така след само 10 дни на скандали и противоречия, днес работата на медицинския щаб приключи, въпреки че в своето изказване проф. Костов си остави вратичка, като заяви, че екипът му може да се събере отново, ако някой има нужда от тях.