УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-16 излетя в космоса с трима души на борда!

1
231
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : NASA TV/Roscosmos

9 април 2020 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Първата пилотирана космическа мисия за 2020-та година е вече факт, след като днес в 11:06 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя руската ракета „Союз-2.1а“ с космическия кораб „Союз МС-16“. На борда на кораба пътуват руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и техният американски колега Крис Кесиди. 

Моментът е много важен – след отлагания, проточили се в продължение на повече от 16 години, Русия най-сетне замени остарелите си аналогови ракети „Союз-ФГ“, които използват украински системи за управление. Оттук насетне космонавтите ще бъдат извеждани от ракети „Союз-2“, които са оборудвани с руски цифрови системи. 

За съжаление обаче руснаците ще намалят пилотираните си изстрелвания, като считано от настоящата година вече ще излитат само два пилотирани кораба „Союз“. Следващата руска пилотирана мисия ще е факт чак през октомври. 

Винаги обаче е бил такъв планът. След пенсионирането на космическите совалки на САЩ през 2011-та година, руснаците удвоиха изстрелванията. Сега американците лека-полека се отдръпват от руските космически кораби. Напомням на читателите, че през януари тази година СпейсЕкс приключи всички изискуеми безпилотни полетни изпитания на „Крю Драгън“ и вече пилотираният кораб е готов за полет. Очакванията са изстрелването на кораба с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли да е факт през втората половина на месец май, макар че заради епидемичната обстановка може да има известно отлагане за юни или по-късно. Стига обаче да няма ново форсмажорно обстоятелство, сигурно е, че следващият пилотиран орбитален полет ще е на САЩ. 

Но да се върнем на настоящата мисия и да припомним основните факти за Иванишин, Вагнер и Кесиди. 

Крис Кесиди е опитен американски астронавт, летял в орбита със совалката „Индевър“ през 2009-та година и по-късно на борда на кораба „Союз ТМА-08М“ през 2013-та. Кесиди е 500-тият човек, който достига космоса. Семеен е с три деца.

Анатолий Иванишин е също ветеран. Излита за пръв път в космоса през 2011-та на борда на кораба „Союз ТМА-22“, както и през 2016-та с кораба „Союз МС-01“. Предстоящата мисия е трета за него. Семеен с един син.

Новакът в предстоящия полет, без нито една мисия зад гърба си, е Иван Вагнер. За разлика от Кесиди и Иванишин, които са съответно на 50 и 51 години, Вагнер е много по-млад – на 34 години. Той е най-младият представител на руския отряд космонавти.

С пристигането на Иванишин, Вагнер и Кесиди на борда на Международната космическа станция приблизително шест часа след старта, екипажът ще стане отново шестчленен. Но това няма да продължи дълго. Сега живеещите на МКС американски астронавти Ендрю Морган и Джесика Меър, както и техният руски колега Олег Скрипочка, ще се завърнат на Земята на 17-ти април. 

Така в продължение на известно време само трима души ще обитават МКС. Но това може би ще се промени още до няколко седмици, когато ще излети „Крю Драгън“ с Бенкен и Хърли. Все повече се говори, че пилотираната мисия на СпейсЕкс няма да е 14-дневна, както се планираше първоначално, а ще се проточи до три месеца. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/

 

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари