Тръмп спира финансирането на Световната здравна организация

2
204
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът на САЩ обяви, че спира американското финансиране на Световната здравна организация (СЗО), защото е недоволен от начина, по който подходила към пандемията от COVID-19.

С над 400 милиона долара САЩ са най-големият донор на СЗО и покриват около 15% от бюджета ѝ. Китайската вноска е около 76 млн. долара плюс 10 млн. долара доброволно дарение. България е превела към 31 януари малко над 110 хиляди долара, което е 50% от годишната вноска на страната.

„СЗО се провали в изпълнението на основния си дълг и трябва да ѝ се търси сметка“, каза Доналд Тръмп на пресконференция във вторник в Белия дом, предизвиквайки остри критики от епидемиолози.

Това става в момент, когато броят на заразените от коронавируса по света официално наближава 2 млн. души, а починалите надхвърлиха 124 хиляди. Близо 90% от регистрираните случаи са в Европа и САЩ, като с над 25 000 починали американците са световен лидер.

Австралийският премиер Скот Морисън подкрепи критиките на Тръмп към базираната в Женева организация, особено заради това, че не се е обявила против китайските открити пазари, на които се продават току-що убити животни. Една от водещите версии за появата на коронавируса е, че човек се е заразил с него на такъв пазар в град Ухан в Китай. „Но освен това СЗО като организация върши важна работа, включително в нашия район, и ние работим в тясно сътрудничество с нея, добави Морисън. Няма да изхвърлим бебето заедно с водата, но и те не са имунизирани срещу критики и от усилие да си вършат работата по-добре.“

„Това е опасна стъпка в грешна посока, която няма да направи по-лесна победата над COVID-19.“  д-р Патрис Харис, президент на American medical association

Тръмп става особено раздразнителен, когато критикуват реакцията – неговата и на администрацията му – на пандемията, и е обвинявал СЗО, че разпространява китайска дезинформация за коронавируса. Сега той каза, че организацията е прикривала разпространението на заразата „и ние имаме сериозни притеснения дали американската щедрост е използвана по възможно най-добрия начин“.

„Ако СЗО си беше свършила работата да вкара медицински специалисти в Китай, които обективно да направят оценка на ситуацията на място, и да критикува Китай за липсата на прозрачност, епидемията можеше да бъде удържана на мястото на източника и с много малко смъртни случаи, добави Тръмп. Щяха да бъдат спасени хиляди човешки животи и да се избегне световният икономически срив. Вместо това СЗО прие на доверие китайските уверения и защитава действията на китайското правителство.“

 

 

Но репортери в Белия дом припомниха, че самият Тръмп хвалеше преди време китайския подход и омаловажаваше опасността за собствената си страна. Освен това администрацията му прекрати финансирането на мисия на американски епидемиолози, базирана в Пекин, поради което тя бе закрита миналата есен – точно преди да избухне заразата в Ухан.

Американската организация Protect Our Care коментира, че спирането на американските средства за СЗО „е прозрачен опит на президента Тръмп да отклони вниманието от системното му подценяване на сериозността на кризата с коронавируса и от провала на администрацията му да подготви нашата страна. Със сигурност СЗО не е безгрешна, но е нещо повече от безотговорно да спират финансирането ѝ в пика на глобална пандемия“.

Барбара Прет-Ъшър, кореспондент в Държавния департамент, обяснява за Би Би Си, че има и по-широк контекст за решението на Тръмп. Неговата администрация се опитва да ограничи глобалното влияние на Китай с мотива, че с проникването в международни организации Пекин подкопавал системи, основани на правила и ясни отговорности. Според „Уолстрийт джърнъл“ Тръмп вероятно е повлиян и от по-обща дискусия в администрацията му дали не е по-добре да се обвържат 13 млрд. долара, които САЩ дават като международна помощ, с искане подобни организации да назначават повече американци в ръководството си.

loading…