Може ли лъчетерапията да бъде опасна за близките на пациента?

2
100
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Може ли пациент, който провежда лъчетерапия да бъде “излъчва” радиация?

Ако провеждате лечение поради онкологично заболяване трябва да знаете, че използваните методи и процедури могат да имат странични ефекти. Може да имате притеснения, че тези  действия могат по някакъв начин да бъдат вредни за вашите близки, които са около Вас. Това е проблем, който много пациенти с ракови заболявания и членовете на техните  семейства често се сблъскват.

Както е известно, двата най-често срещани вида лечение за рак, от които се притесняват пациентите и членовете на техните семейства, са химио- и лъчетерапията.

Сега ще се спрем на опасността от лъчетерапията.

Тук ще се опитаме да обясним какво трябва да знаете Вие и вашите близки за нея. В статията няма да се спрем на провеждането на изследване като Костната сцинтиграфия!
Радиация и радиоактивност

Пациентите с раково заболяване, които провеждат лъчетерапия, имат притеснения, че самите те могат да станат „радиоактивни“, след като са провели лъчелечение.

Тяхното притеснение е, че близкият физически контакт с другите членове на смейството може да ги изложи на риск от повишена радиация.

Бързия отговор на това безпокойство е, че физическият контакт може да има, но има и някои изключения, за които трябва да се следи внимателно.

Изключенията обикновено са свързани с това дали пациентът е провел “външна” или “вътрешна” радиотерапия.

“Външна радиация”

Външния тип радиация е, най-общо казано, когато радиацията идва от източник извън тялото. Примерно от специално устройство проектирано за това да изпраща силни лъчи енергия към раковите клетки, за да ги убие или да ги накара да спрат да се делят. Малки дози радиация могат да се прилагат ежедневно за период от няколко дни до няколко седмици.

Трябва да се знаете, че “обработената” тъкан не продължава да задържа лъчението след приключването на терапевтичния сеанс. Така че пациентите, получаващи лъчелечение чрез външен лъч, могат да не се притесняват че ще предадат радиация на своите близки в семейството или сред приятелите.

“Вътрешна радиация”

Вътрешното излъчване означава, че източникът на радиация е поставен в тялото. Някои примери за вътрешна радиация са брахитерапията, при която лекарите поставят имплант в тумора или около него, който съдържа и излъчва радиация в околността, която убива раковите клетки. Друг
пример за вътрешно облъчване е радиоактивния йод, който се поглъща при лечение на определени състояния на щитовидната жлеза.

Когато пациентът се лекува с “вътрешно” лъчение, източникът на радиация може да бъде оставен в тялото за кратко време и след това да бъде отстранен, преди пациентът да  напусне лечебното заведение. Ако случаят е такъв, третираната тъкан не задържа радиацията и затова контактът с другите не е проблем.

Ситуацията е малко по-различна при вътрешното излъчване. Ако сте с имплант излъчващ радиация, лекуващия Ви лекар ще Ви даде съвети какво да правите при близък физически контакт  през следващите няколко месеца. Също така, много зависи и от вида на рака, който се лекува.

Ако източникът на радиация се остави на място, количеството радиация намалява с течение на времето. Възможността за излагане на други обаче е налице.

Лекаря провеждащ лъчетерапията ще Ви инструктира, за това колко дълго, и в какви ситуации е добре пациентите да са в близост до семейство и приятели.

През последните години бяха одобрени радиоактивни препарати, приемащи се като хапчета, за лечението на рака на простатата. Ако провеждате таблетна форма на някакво
излъчващо лекарство, трябва задължително да предупредите най-близките хора с които сте в ежедневен контакт. Бъдете особено предпазливи към бременни жени и децата!

Например, може и да няма проблем със седенето до човек, който провежда лечението си в домашна обстановка, и на когото са били имплантирани радиоактивни материали за  лечение на рак на простатата.Или ако приема “радиоактивни” таблетки. Но не бихте държали в скута си дете, кученце или коте под една година или да прегърнете бременна жена поне два месеца след поставянето на
импланта.

Вашият лекар ще Ви посъветва за конкретната спецификата. Не забравяйте да го попитате ако имате някакви конкретни притеснения!

Източник на информация:

1.https://health.clevelandclinic.org/can-your-cancer-treatment-be-hazardous-to-others/