Корабите Крю Драгън и Старлайнър се оказаха най-евтините в историята на НАСА!

1
202
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се запознават с кораба на СпейсЕкс „Крю Драгън“. Credits : NASA

20 май 2020 г. 14:15 ч.

Светослав Александров. Седмица преди дебютното пилотирано изстрелване на космическия кораб „Крю Драгън“, НАСА публикува информация за цените за създаването на новите космически кораби сравнени с тези на предишните пилотирани програми. Оказва се, че комерсиалните космически кораби са най-евтината разработка на американската космонавтика от шест десетилетия насам. Даже проблематичният „Старлайнър“ на Боинг се оказва изгодна сделка за НАСА и е многократно по-евтин в сравнение с почти всичко досега! 

Представените по-долу цени са коригирани спрямо инфлацията. 

За създаването на „Крю Драгън“ НАСА е похарчила $1.7 милиарда, а за „Старлайнър“ – $2.8 милиарда. Може би само корабът „Мъркюри“ от началото на 60-те години е бил малко по-евтин в сравнение със „Старлайнър“ – $2.7 милиарда. Всички останали пилотирани космически кораби са били изключително скъпи. Например НАСА е похарчила за създаването на корабите „Джемини“ $7.6 милиарда. Забележете – парите за разработката на „Крю Драгън“ и „Старлайнър“, събрани общо, са по-малко от тези, дадени за „Джемини“! Космическите кораби „Аполо“, закарали хора на Луната, също са били скъпи – за създаването им са били дадени $30.9 милиарда. Американските совалки са погълнали $27.4 милиарда, а сегашният кораб „Орион“ за мисии до Луната в рамките на програмата „Артемис“ възлиза на $23.7 милиарда.

Нека да погледнем колко излиза цената за едно астронавтско място на борда на различните космически кораби. За сравнение днес НАСА дава по $90 милиона за превоз на астронавт на руски космически кораб „Союз“. „Крю Драгън“ е много по-евтин – астронавтското място е $60-67 милиона. Вярно е, че „Старлайнър“ излиза малко по-скъп от „Союз“-ите със своите $91-99 милиона за място, но дори това е по-евтино в сравнение с всички останали американски космически кораби. Астронавтското място на „Мъркюри“ е струвало $142 милиона, на „Джемини“ – $117 милиона, а на „Аполо“ – $390 милиона. Космическите совалки, докато бяха в експлоатация, превозваха всеки един астронавт за $170 милиона, а новият лунен кораб „Орион“ също ще излезе солен – астронавтското място ще е $291 милиона. 

Тези сметки показват следното – ако корабите на Боинг и СпейсЕкс разгърнат потенциала си, това ще е публично-частно партньорство, от което космонавтиката ще спечели неимоверно. Не просто НАСА делегира голяма част от отговорностите върху частните фирми – но нещо повече, корабите „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ са създадени за фиксирана сума, а не както беше в миналото – пари, колкото бъдат поискани, заради което проектите се превръщаха в бездънни финансови черни дупки. 

Хубавото е, че НАСА вече прегръща публично-частните партньорства за проекти на фиксирани суми – и резултатите са вече налице. Агенцията започна да постъпва по същия начин и по отношение на разработката на спускаеми апарати за пилотирани лунни мисии в рамките на програмата „Артемис“. Ползите са много – провалите не са фатални, защото агенцията и космическият отрасъл се учат от тях, а успехите водят до огромни позитиви за всички. 

За повече информация: The Planetary Society

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/