Първата мисия на ОАЕ до Марс е в готовност за изстрелване през юли

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници подготвят първата мисия на ОАЕ „Ал-Амал“ за полет до Червената планета. Photo credit : Mohammed bin Rashid Space Centre

19 юни 2020 г. 17:37 ч.

Светослав Александров. След като вчера ви разказах за най-амбициозната мисия на САЩ, която ще излети към Марс през това лято, днес насочвам вниманието ви към Обединените арабски емирства. Ако всичко мине по план, първата роботизирана експедиция на арабска държава може да се отправи към Червената планета още на 15-ти юли. За реализацията на мисията „Ал-Амал“ (което означава „Надежда“) са помогнали специалисти от САЩ, а самото изстрелване ще бъде осъществено с японска ракета „H-II“. 

ОАЕ вече има някои постижения в сферата на космонавтиката. Страната е извела спътници в околоземна орбита, а на 25 септември 2019 година първият космонавт на Емиратите Хаззаа Ал Мансури излетя в космоса на борда на руския космически кораб „Союз МС-15“. Следващата логична стъпка на държавата е реализацията на междупланетна мисия. 

Космическата програма на Емиратите нямаше да напредне толкова бързо, ако не работеше в тясно сътрудничество с утвърдените космически сили. Изпращането на Мансури нямаше да е факт, ако не беше постигнато споразумение между ОАЕ и Русия. Респективно марсианската мисия „Ал-Амал“ е построена от 150 емиратски инженери съвместно с 200 американски инженери и учени в Лабораторията по атмосферна и космическа физика към Колорадския университет, САЩ. 

Роботизираната експедиция няма да каца на повърхността на Червената планета, а ще работи в орбита около нея – логично начало за зараждащата се междупланетна програма на ОАЕ. „Ал-Амал“ е широка 2.37 метра, дълга 2.90 метра и тежи общо 1 500 килограма.

На борда ѝ са монтирани следните научни прибори: 

ЕXI (Emirates eXploration Imager) – това е основната камера на мисията. Тя е създадена от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да заснема снимки в ултравиолетовия и видимия диапазон на електромагнитния спектър. 

EMIRS (Emirates Mars InfraRed Spectrometer) – този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, САЩ. Той ще изучава температурните характеристики на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата. 

EMUS (Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer) – ултравиолетов спектрометър, отново създаден в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той ще изучава горните атмосферни слоеве на Червената планета. 

Пристигането в околомарсианска орбита е планирано за февруари 2021 година. Орбитата ще е елиптична, с параметри 22 000 на 44 000 километра. Очаква се научната мисия да продължи минимум до 2023 година, но ръководството на проекта се надява на разширена научна работа до 2025 година. 

Основните изследователски цели на експедицията са свързани с разгадаването на загадките на марсианската атмосфера. „Ал-Амал“ ще разследва какви са механизмите, по които водородът и кислородът напускат горните атмосферни слоеве и отлитат в космическото пространство. Това ще помогне в разкриването на мистерията защо атмосферата на Марс е изтъняла, а планетата се е изменила. В миналото марсианската повърхност е била топла, покрита с океани, а днес е студена пустиня. 

Екипът на мисията обещава, че данните ще са отворени и достъпни за цялата научна общност. Това ще позволи те да бъдат комбинирани с данните от други роботизирани експедиции като американските „Мейвън“ и „ИнСайт“.

Очакваме с интерес изстрелването и дано то бъде успешно! Стартът ще бъде осъществен от японския космодрум Танегашима. Тук е интересно да отбележа, че Япония все още няма благополучна мисия до Червената планета, а единственият предходен опит с роботизираната експедиция „Нозоми“ бе обявен за провал през 2003 година. Макар че „Ал-Амал“ е мисия на ОАЕ и японците нямат научни прибори на борда, те ще натрупат известен опит, ако изстрелването е успешно и така ще са по-спокойни, когато изстрелят собствената си мисия до марсианските луни Фобос и Деймос през 2024 година.

Подкрепете добрите новини! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/