Роскосмос се похвали с успешно завършване на вакуумните изпитания на модула Наука

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от вакуумните изпитания на „Наука“. Фото: Роскосмос 

10 юли 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Руската космическа агенция оповести днес, че вакуумните изпитания на модула „Наука“ са завършени успешно. Това означава, че модулът би следвало да е готов за своето отпътуване към космодрума Байконур в периода между 21 и 23 юли, след което ще започне подготовката за неговото изстрелване. 

Предполага се, че на самия космодрум и по време на подготовката преди старта ще стане ясно дали проблемите с многострадалния модул наистина са разрешени или са заметени под килима под политическия натиск. Необходими са поне 9 месеца след пристигането на Байконур, за да може „Наука“ да бъде окончателно приготвен за полет и интегриран с ракета-носител „Протон“. Изстрелването е насрочено за май 2021-ва година. 

Напомям на читателите, че разработката на модула „Наука“ започва още преди 20 години, когато той е замислен като дубльор на първия модул на МКС „Заря“. Но „Заря“ излита успешно и след 2000 година, когато икономиката на Русия е неблагоприятна, руските специалисти решават да преобразуват дублиращия модул в научен модул за МКС, за да пестят пари и да не се наложи да строят нов модул от нулата. Но планът не се оказва толкова успешен. Стартът е насрочен първо за 2007 година, но до ден днешен „Наука“ не може да излети. Ръководството на проекта се сблъсква с най-големия си проблем през 2013 година, когато е установено, че горивните системи на модула са замърсени с метални стружки. Легендите в ГКНПЦ „Хруничев“ разказват, че докато съдбата на модула е била все още неясна, работниците не са получили инструкции какво трябва да правят и са си помислили, че го разрязват за скрап! 

Тъй като, както подчертах, разработката на „Наука“ започва още през 90-те години, това означава, че много от компонентите му са създадени през 80-те и дори 70-те години на миналия век, т.е. няма как специалистите да подменят повредените части с нови, тъй като те вече не се произвеждат. Така че през последните месеци и години техниците бяха принудени да ремонтират старите горивни системи и да ги почистят от стружки. 

Тепърва предстои да научим дали тези тегоби са вече зад гърба ни. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/