Екипажът на МКС ще прекара уикенда в модула Звезда с цел диагностика

1
124
Добави коментар
redbul80
redbul80

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA

21 август 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Екипажът на Международната космическа станция, състоящ се от руските космонавти Иван Вагнер и Анатолий Иванишин, както и от американския астронавт Крис Кесиди, ще прекара събота и неделя в руския модул „Звезда“. Целта е диагностика на стар теч, открит през 2019-та година. Моментът е подходящ, тъй като обстановката на МКС е спокойна – наскоро американският пилотиран кораб „Крю Драгън“ и японският „Кунотори“ напуснаха орбиталният комплекс и екипажът разполага с достатъчно свободно време. 

Станцията непрекъснато бива снабдявана с въздух посредством товарните космически кораби. За съжаление не е възможно тя да бъде напълно изолирана и винаги малка част от този въздух изтича в космическото пространство. За пръв път през септември миналата година НАСА и международните партньори установиха, че параметрите на изтичането надвишават очакваното. Никога обаче не е имало притеснение за живота и здравето на живеещите на борда, тъй като течът е все още в рамките на спецификите. 

Нямаше как да бъдат взети и веднага мерки – МКС е изключително натоварена през последните месеци. Непрекъснато идват и си тръгват нови кораби, а астронавтите излизат в открития космос, за да извършват други ремонтни дейности. Поради това е трудно да се направят точни измервания на това какъв въздух излиза. Напоследък графикът стана още по-натоварен, тъй като в края на месец май беше изстрелян първият американски орбитален пилотиран кораб „Крю Драгън“ след приключването на епохата на космическите совалки. Трябваше този кораб да си тръгне, както и японският „Кунотори“, за да могат жителите на МКС да имат достатъчно спокойствие. 

За да не бъдат изолирани от космическия си кораб „Союз МС-16“, който служи като спасителна лодка, Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Кесиди трябва да престоят уикенда в руския модул „Звезда“. Междувременно шлюзовете между отделните модули на МКС ще бъдат затворени. Целта – да се изолират всичките модули и да се разбере кой от тях протича. 

Засега все още не е ясно дали течът е в американския или в руския сегмент.

Предишни течове е имало през 2018-та, 2007-ма и 2004-та година. През 2018-та течът беше локализиран в руския кораб „Союз“, където бе установена неочаквана пробойна – това е загадка, която ни вълнува и досега. Преди това, през 2007-ма, бе протекъл новоинсталираният американски модул „Хармъни“, а през 2004-та – американският модул „Дестини“.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/